BuzzerBeater Forums

BB Slovenija > [REP] Sezona 55

[REP] Sezona 55

Set priority
Show messages by
This Post:
33
312125.1
Date: 10/07/2021 05:07:16
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Lep pozdrav,

volitve so še v teku, vseeno pa je že čas za novo nitko članske reprezentance.

V zadnjem tednu sem preveril napredek večine kandidatov za reprezentanco in ponovno lahko potrdim, da ima vsaka generacija ime ali dve, ki bosta v prihodnje pomembno krojili rezultate našega nacionalnega moštva. Seznam vseh igralcev (minus tisti, kateri tam ne želijo biti) bom kot ponavadi objavil na discord kanalu.

Sezono bomo pričeli s prijateljsko tekmo proti močni reprezentanci Francije. Po prijateljski tekmi nas čaka napeto evropsko prvenstvo. Francozom smo se za las uspeli izogniti, ker so se skupine dodeljevale na podlagi lestvice iz preteklega tedna, v kolikor bi obveljala trenutna lestvica na kateri zasedamo 17.mesto, bi bila naša skupina še precej bolj zahtevna. A tudi tako je vse prej kot enostavna. Skupino sestavljajo:

Španija (2. na svetovni lestvici) - Aktualni evropski prvaki ter svetovni podprvaki. V finalu svetovnega prvenstva jih je v ponedeljek premagal Izrael. Zagotovo so Španci nesporni favoriti naše skupine in morda celo prvenstva nasploh. S Španijo smo se pomerili tudi na zadnjem EP (59442), a smo bili daleč od uspeha.

Ukrajina (25.) - Moštvo, ki se je v pretekih sezonah konstantno dvigovalo in je trenutno na svojem vrhuncu. Povprečna plača njihovih 10 najboljše plačanih igralcev je skoraj 230 tistoč ameriških zelencev, in bojim se, da vsi njihovi reprezentanti svojo plačo tudi upravičujejo. Brez dvoma bo Ukrajina trd oreh in morda najresnejši pretendent za 2. mesto v skupini. Z njimi se sicer nismo pomerili že vse od sezone 45, ko je slovenska reprezentanca v zadnjem krogu EP v Grčiji slavila z rezultatom 110-90 (49712), a že pred tekmo je bilo jasno, da gredo Ukrajinci v drugi del, Slovenija pa ne. To je bil tudi zadnji EP na katerem je Ukrajini uspel preboj naprej.

Srbija (40.) - Pretkanih Srbov ne gre nikoli odpisati, čeprav se zdi, da so trenutno v manjši fazi prenove ekipe. A to pomeni zgolj to, da se ne borijo več za žlahtne kovine, kot so se nekoč. Mislim, da se bodo Srbi enakovredno vmešali v boj za napredovanje. Nazadnje smo se pomerili na prijateljski tekmi v sezoni 52, ko smo slavili mi (58114), zadnja tekma s tekmovalnim nabojem pa sega v sezono 49, ko smo bili z igro na vso moč blizu zmagi, a na koncu so slavili Srbi (54623).

Gruzija (43.) - Reprezentanca, s katero nimamo prav veliko izkušenj. Na zadnjem tolažilnem turnirju so se odrezali zelo dobro, prišli med 16 in zabeležili tudi nekaj lepih skalpov. Vsekakor so ekipa v vzponu, dvomim sicer, da se lahko vmešajo v boj za napredovanje, a bodo nevarni za posamezne zmage proti višjepostavljenim ekipam. Od zadnje resne tekme je minilo že kar nekaj časa, pisala se je sezona 31 oz. leto 2015 (32966).

Belorusija (59.) - Še ena manj poznana reprezentanca iz vzhoda. Mislim, da za njih velja podobno kot za Gruzijo, nevarni bodo, težko pa se bodo vmešali v boj za napredovanje. V ekipi imajo trenutno kar nekaj veteranov, ki so igrali tudi na zadnji medsebojni tekmi v sezoni 51, ko so nas Belorusi z igro na vso moč presenetili, a na koncu se je nam za napredovanje izšlo, njim pa ne (57076).

Irska (64.) - Pričakovati je, da bodo Irci bili troboj z Belorusi in Gruzijci, a seveda bomo morali tudi našo tekmo vzeti resno in paziti na morebiten napad. Ekipa, kot je Irska, lahko sestavi solidno postavo, v kolikor se jim poklopi tudi pripravljenost in menim, da bodo od slednje odvisni še bolj kot preostala moštva. Nazadnje smo se pomerili v sezoni 48 (53726).

Wales (95.) - Ekipa, ki bo v skupini težko dosegla kakšno zmago, saj gre za eno najskromnejših evropskih ekip. Lani smo proti njim dosegli celo rekordno zmago slovenske reprezentance (61237), res pa, da so zaigrali z nekaterimi veterani, tako da take razlike letos ne bo za pričakovati.

Prvenstvo otvorimo proti favorizirani Španiji in hitro bomo videli, koliko je ura.

Lep pozdra

This Post:
66
312125.2 in reply to 312125.1
Date: 10/18/2021 13:34:31
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Evropsko prvenstvo smo žal začeli s porazom proti favoriziranim Špancem (61882). Po eni strani smo lahko zadovoljni, saj smo aktualnim evropskim prvakom priskrbeli nekaj adrenalina v zaključku tekme. Po drugi strani pa... Smo pač bili dovolj blizu presenečenja, da smo sedaj razočarani. Vseeno, morda to pomeni, da bomo dobili poljub sreče takrat, ko bo to še bolj pomembno.

V tekmo smo vstopili z nekoliko premešano postavo Peter, Srnec, Pezdernik, Kološa, Viljem Lovinšek. Lovinšek, zvezda naše U21 reprezentance, je dobil celo prvo priložnost na članskem reprezentančnem nivoju, in to v prvi peterki, čeprav ga "uradno" niti ni na mojih seznamih potencialnih reprezentančnih kandidatov. To še dodatno dokazuje to, da imamo precej širok nabor igralcev, kar velja predvsem za prvi teden nove sezone. Tedaj je dokaj normalno, da so igralci še na sedmicah, a z nekaj sreče lahko igralec pride tudi na devetico, in v tem tednu so razlike v pripravljenosti take, da lahko pride v članski kader marsikdo, ki sicer ne bi. Mislim, da se je Viljem v svojem premiernem nastopu zelo izkazal, in verjamem, da ga bomo letos še uporabili.

Reprezentanca Španije je imela še nekoliko boljšo pripravljanost od nas, in bilo je jasno, da bomo tudi ob ustrezni taktični pripravi potrebovali nekaj sreče. V uvodu so evropski prvaki upravičili vlogo favorita in zadevali iz vseh smeri. Tako na začetku, kot skozi celo tekmo je bil najbolj dejaven Dinis Coeo, ki je tokrat za naše branilce ostal uganka. Španci so tako povedli na 11-6, a s koši Kološe in Lovrinška smo uspeli nazaj ujeti priključek. V nadaljevanju četrtine so Španci še enkrat nekoliko ušli (27-20), a do konca uvodne četrtine smo uspeli znižati na 33-31.

Druga četrtina je pripadla nam, po nekoliko boljšem začetku Španije smo prek odlične igre Jerneja Pezdernika uspeli izenačiti oz. prvič tudi povesti (41-40). Po polovici četrtine smo vodili kar 47-40 in španci so že nekoliko trepetali. Do zadnje minute polčasa so skoraj uspeli izenačiti, a nato smo z odličnim finišem izničili ves njihov trud in ob zvoku sirene je semafor v športni dvorani Kaunas kazal 59-53 za Slovenijo.

Drugi polčas so ponovno bolje začeli nasprotniki in po treh minutah s trojko Marcosa Fortuneza izenačili na 63. Na sceno je nato stopil naš, po letih, naizkušenejši mož, Marko Peter, in ponovno smo se vrnili na prednost šestih točk, nato pa prek Viljema Lovinška povedli celo za 8, kar je ostala naša najvišja prednost na tekmi. Žal so Španci pred koncem tretje četrtine uspeli ohromiti našo igro saj so po minuti odmora zaigrali kot prerojeni in v slabi minuti in pol prišli na 77-75. Naš črn niz se je nadaljeval do konca četrtine, ki so jo uspeli španci preobrniti celo v svoj prid, po 36 minutah je bilo 83-81 za Španijo.

V zadnji četrtini smo v prvem napadu izenačili, nato pa so Španci ponovno vzeli vajeti igre v svoje roke in hitro prišli na prednost štirih ali šestih točk, ki so jo potem držali kar nekaj časa in občasno prišli celo na 8 točk razlike. Vseeno smo še strnili vrste, nocoj nekoliko neopazni Kostja Srnec in zelo opazni Jernej Pezdernik sta nas približala na 4 točke, nato pa so Španci ponovno malo ušli. Dokončno je bil zmagovalec znan 19 s do konca, ko met Marka Petra za tri pri rezultatu 115-110 žal ni bil natančen in preostalih 5 točk so Španci dosegli iz črte prostih metov. Škoda, a seveda še nič ni izgubljenega.

Naslednjo tekmo igramo proti zadnjepostavljeni reprezentanci v skupini, Walesu, ki je nocoj izgubil proti Ukrajini. Seveda ne gre nobene reprezentance podcenjevati, jasno pa je, da bo potrebno doseči zmago. Upam, da bomo lahko mobilizirali nekatere bolj standardne igralce.

Lep pozdrav do naslednjič

P.S. Hvala vsem, ki ste oddali svoj glas na pravkar končanih volitvah. Upam, da visoka udeležba sporoča, da ste z delom v reprezentanci zadovoljni in da z veseljem pogledate kakšno od tekem

Last edited by Deschamps at 10/18/2021 13:41:21

This Post:
55
312125.3 in reply to 312125.2
Date: 10/22/2021 07:57:54
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Po nekaj pretečenega časa je prav, da ponovno omenim tudi našo mlajšo generacijo, ki prihaja.

Trening potencialnih članskih reprezentantov je na prvi pogled dokaj mukotrpna zadeva, ki prinaša dolge sezone odrekanj in nižanje klubskih ambicij. Pa vseeno bi izpostavil trend, ki se z zorenjem naše generacije trenutnih 28-33 letnikov, vedno bolj očitno uveljavlja. Fokusiran in kvaliteten trening nadarjenih igralcev več kot očitno prinaša rezultate. Uspehe so z zmago v najmočnejši slovenski ligi pričeli v Šmartnem, kjer se je kalil naš trenutni kapetan, Edvard Kadivec, nadaljevali pa pri Slovenskih soncih, kjer igrata leto dni mlajši Kostja Srnec, ter starejši Marko Peter. Sicer klubom nočem pripenjati vloge "favorita", saj je jasno, da je pot do naslova prvaka dolga in negotova, a izjemen potencial kažeta še (vsaj) dva kluba, ki sta tudi več kot 10 sezon posvetila treningu mladih slovencev - FC Leno 2014 z Oliverjem Simčičom ter Jernejem Pezdernikom, in J&J team, ki ima v svojih vrstah kar 5 potencialnih reprezentančnih kandidatov, ter še igralca, ki uradno niti ni na tem seznamu, a je trenutno vseeno v reprezentanci!

Tudi med mlajšimi klubi se kaže očiten trend napredka ob dolgoročnem treningu mladih slovencev. Letos sta denimo svojo premiero v SKL-ju dočakala kluba Kralji s tremi obetavnimi Slovenci - Antonom Mackoškom (26), Rudijem Prosenom (25) in Jašo Matavžem (23), ter M in M team, ki ima pod svojim okriljem 26-letnega Rudija Gregorčiča ter 22-letnega Đonija Mravljo .

Prav tako je zaznati izjemen doprinos tistih naših redkih mladeničev, ki se resno trenirajo v tujih klubih. Ciril Gorenc je v španskem klubu Almorrana Revenge začel v 4. ligi, letos pa prvič igra v tamkajšnji prvi ligi, ki je še nekoliko bolj eminentna kot naša SKL. Prav tako je 26-letni obetavni center Zvonimir Lovretič eden ključnih členov svojega brazilskega kluba Recife Kobes pri uvrstitvi v tamkajšnjo 1. ligo. V obeh primerih gre za poudariti, da gre za manj izkušena managerja, ki trenutno na krilih dobrega treninga dosegata največje uspehe v zgodovini svojih klubov.

Recept za uspeh je tako jasen in tudi empirično sem prišel do dokaj očitnega dognanja, da se največ vrhunskih igralcev natrenira tako, da so celotno kariero trenirani zgolj v enem samem klubu. Tako se zagotavlja kontinuiteta in pravilna struktura treninga, igralec pa povečini raste skupaj s klubom - in tudi obratno. Najlepše pa je videti primere, ko tudi manager raste skupaj s svojim klubom in igralci.

Ves seznam reprezentančnih kandidatov sem že objavil na discordu, skupaj z njihovimi seštevki skillov. Tu bom morda omenil samo tiste, na katere računam najbolj resno in trenutno še niso v reprezentanci:

Alfred Krstić (Praški Sokoli, 28 let) - morda trenutno kar najboljši SLO center, pripravljenost pa šepa
Andi Ačkun (Ljubljana Pigs, 28 let) - ima še sezono dela, a je že jasno, da bo odličen
Franc Šolinc (KK Violčni, 27 let) - Tudi njega čakata še 2 sezoni, bo pa velika dodana vrednost, ko bo enkrat notri
Zvonimir Lovretič (Recife Kobes, 26 let) - Odličen center, morda dobi priložnost že letos
Rudi Gregorčič (M in M team, 26 let) - Lepo v skladu s časovnico, aktualen bo čez 2-3 sezone
Karel Mandel (KK Zgornja Kungota, 25 let) - potencial za izjemnega krilnega centra. Resnično lepo treniran.
Rudi Prosen (Kralji, 25 let) - ob klubskih kolegih Mackošku in Matavžu morda najbolj izstopajoč, vsekakor bodoči vrhunski igralec
Leon Drenšek (Postojna1, 24 let) - še en zunanji igralec, ki zelo lepo napreduje in bo nedvomno član ekipe
Samir Markić (Kerlci II, 23 let) - že zelo dobro razvit igralec, ki bi lahko že v roku 2-3 sezon potrkal na vrata reprezentance
Alojz Potočan (CONCOMBRES, 22 let) - zaradi kombinacije potenciala in skillov najbolj obetajoč igralec generacije 22-letnikov

Lep pozdrav do tekme proti Walesu

Last edited by Deschamps at 10/22/2021 08:05:33

This Post:
22
312125.4 in reply to 312125.3
Date: 10/25/2021 12:37:52
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Slovenska reprezentanca je v drugem krogu evropskega prvenstva dosegla zanesljivo zmago proti reprezentanci Walesa (61887). Na koncu je semafor kazal rezultat 126-55 za Slovenijo in svoj del naloge smo opravili z odliko. Žal pa nam na roko ni šlo nekaj drugih rezultatov, zmaga Srbije nad Španijo je že pričela komplicirati stvari v skupini in načeloma naj to ne bi bilo v naš prid, saj je enim od naših tekmecev uspelo tisto kar nam ni. A seveda je potrebno iti tekmo po tekmo in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo.

Na tekmi proti Walesu smo nastopili v dokaj običajni sestavi. Prvo peterko so sestavljali Simčič, Srnec, Kordyš, Kološa in Brljak. Tekma ni bila pod vprašajem v nobenem trenutku, rezultat je bil izenačen zgolj pri 0-0, nato pa smo stvari vzeli resno in prvo četrtino dobili 36-7, po polčasu pa smo vodili 66-20. Tudi kasneje smo lepo povečevali prednost, in na koncu slavili s koš razliko +71. Svojo minutažo si je tako izborila vsa dvanajsterica, ki je bila nocoj v kadru, strelsko pa sta bila najbolj razpoložena Miha Kordyš s 23 in Kostja Srnec z 22 točkami. Pri Walesu je resno grožnjo predstavljal zgolj center Calum McRitchie, ki je imel na koncu skoraj 50% met, medtem ko so bili njegovi soigralci precej manj učinkoviti.

Na preostalih tekmah seveda odmeva že omenjena zmaga Srbije nad Španijo, Ukrajina je prepričljivo premagala Belorusijo, Gruzija pa je ugnala Irsko. Stanje v skupini je po dveh krogih tako nekoliko presenetljivo, z dvema zmagama vodijo Ukrajina, Srbija in Gruzija, Španci in mi smo zmagali enkrat, brez veselja na litovskih parketih pa zaenkrat ostajajo Belorusi, Irci in Wales.

Zaradi naključnega žreba tekem v prvem delu prvenstva je v nekaterih skupinah stanje precej premešano. Dva poraza so denimo zabeležili naši krvniki na preteklem tolažilnem turnirju, Bosanci, ki so že zelo blizu dokončnega izpada - so pa celo ekipa z najdaljšo tradicijo uvrstitev v drugi del poleg Španije. Po dveh porazih stanje ni najbolj rožnato niti za Romunijo in Estonijo, medtem ko so se Čehi na koncu le dokopali do zmage nad Grki, ki jih ne samo ohranja v boju za drugi del, pač pa so sedaj slednjemu precej blizu. Tanka je torej meja med zmago in porazom, upam, da se bomo mi znašli na pravi strani.

Naš naslednji tekmec bo Belorusija, ki je precej bolj kakovosten nasprotnik od Walesa, zato moramo iti v tekmo zbrano in stoprocentno. Vse lastnike reprezentantov tako dodatno naprošam, da poskrbite za ustrezne tedenske minute vaših varovancev.

Lep pozdrav

Last edited by Deschamps at 10/25/2021 13:07:42

This Post:
44
312125.5 in reply to 312125.4
Date: 11/01/2021 12:41:08
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
V tretjem krogu evropskega prvenstva se je slovenski reprezentanci neuspešno zoperstavila Belorusija. Na tekmi, katero smo večino časa uspešno kontrolirali, smo slavili z rezultatom 117-91 (61892).

Pred tekmo ni bilo veliko dilem koga uvrstiti v prvo postavo in med menjave, saj so pripravljenosti poskrbele za jasno hierarhijo igralcev. Tekmo so tako pričeli Simčič, Srnec, Kadivec, Kerkovič in Lado Brljak.

Belorusi se na našo srečo niso odločili jurišati kot na zadnji medsebojni tekmi pred štirimi sezonami, vseeno pa so z zunanjo taktiko stavili na prav tista asa iz rokava, kot tedaj - strelca v veteranskih letih, Ivan Ragozik in Vasiliy Sadriev sta bila glavna aduta v napadu in skupaj sta dosegla 2/3 točk beloruske reprezentance.

Vseeno smo tekmo kontrolirali od samega začetka, Belorusi so v uvodnih minutah nekajkrat povedli, a pri košu Edvarda Kadivca za naše vodstvo 10-8 slednjega nismo več izpustili iz rok. Še več, z ugodnim nizom 10-0 smo hitro povedli za 10 točk in takšno prednost držali do konca uvodne četrtine. Tudi v drugi četrtini smo igrali zelo dobro predvsem v napadu in prednost je počasi, a zanesljivo, naraščala in do konca polčasa smo prišli na +20.

V drugem polčasu nismo bili tako prepričljivi, sprva smo sicer povišali prednost na +25, a nato so Belorusi z nekoliko boljšo obrambo uspeli priti do 77-60, kar jim je še dopuščalo nekaj možnosti za preobrat. Na našo srečo smo v zaključku 3. četrtine vseeno ponovno pritisnili in pred zadnjimi 12 minutami razpolagali z neulovljivo prednostjo 21 točk.

Zadnjo četrtino so tako, morda nekoliko preuranjeno s strani našega trenerja, odigrale menjave in Belorusi so se parkrat uspeli približati na 15 točk razlike. Ko je bilo jasno, da je zmaga v žepu, smo vseeno želeli doseči še nekoliko višjo koš razliko, kar pa nam je uspelo šele v zadnjih minutah tekme, ko smo dokončno prebili mejo 20 točk, ter se ustavili na 26-ih.

Tekma z Belorusijo je veljala za eno tistih neugodnih, kjer potencialna zmaga sicer ničesar ne prinaša, medtem ko bi poraz lahko že pomenil konec naših sanj o drugem krogu. Na srečo smo iz športnega centra v Šiauliaju, kjer beloruska izbrana vrsta sicer ni imela tolikšne podpore, kot bi jo imela denimo v Belorusiji bližji Vilni, ubežali brez prask. Prihodnji teden nas čaka približno enako zahtevna tekma z izbrano vrsto Irske, ki je nocoj, vsaj prvi polčas, v negotovosti držala reprezentanco Ukrajine, a naposled vseeno izgubila. Na preostalih dveh tekmah ni bilo presenečenj, Španci so odpravili Gruzijo, Srbi pa Wales.

Na preostalih tekmah velja izpostaviti nekaj rezultatov v skupini C- zmago Francije na derbiju proti svetovnim prvakom Izraelcem, naši sosedje Hrvati pa so se v isti skupini že drugič v treh tekmah rešili po podaljšku. Potem ko so v prvem krogu po dveh podaljških premagali Estonijo, so tokrat proti njim na vso moč igrali Norvežani, ki so imeli zmago že v rokah, nato pa so naši južni sosedje v zadnji minuti rednega dela uprizorili izjemen preobrat, ter v podaljšku dotolkli razočarane vikinge.

Lep pozdrav in upam na podobno dobro formo naših fantov tudi prihodnji teden!

Last edited by Deschamps at 11/01/2021 12:43:15

This Post:
33
312125.6 in reply to 312125.5
Date: 11/08/2021 12:51:28
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Na prehodu v drugo polovico uvodnega dela evropskega prvenstva smo dosegli tretjo zmago. Tudi tokrat smo slavili brez težav, z rezultatom 125-76 je padla reprezentanca Irske (61894).

Ponovno velja pohvaliti vse lastnike, ki so nam zagoovili velikansko prednost že pred začetkom obračuna, saj smo lahko računali na 10 odlično pripravljenih igralcev. Tekmo so tako pričeli Simčič, Srnec, Brezovar, Kerkovič in Kološa. Veseli nas predvsem vrnitev Joca Brezovarja, ki je sezono žal začel s poškodbo.

O poteku same tekme ni veliko za napisati, saj smo tekmo držali pod nadzorom od samega začetka. Že po nekaj minutah smo pobegnili na dvomestno prednost in v prvi četrtini povedli za 17 točk, po polčasu pa smo vodili že 35. Kasneje se je ritem igre nekoliko zrahljal, v obrambi smo Ircem dovoljevali več prostora in slednje se je poznalo predvsem v njihovem odstotku meta. Tudi naši rezervisti, ki so v igro vstopili cca. 15 min pred koncem tekme, nocoj niso bili tako razpoloženi, in v drugem polčasu smo uspeli priigrati zgolj še 14 dodatnih točk razlike.

Na tekmi sicer velja izpostaviti predvsem dosežek Kostje Srneca, ki je dosegel 42 točk, ob odličnem metu 16-19, od tega za tri 7-7. Že sam točkovni izkupiček je za raven nacionalnih moštev izjemen, sploh glede na to, da nismo igrali taktike organiziranega napada, ki ponavadi prinaša izvenserijske statistične dosežke. Kot verjetno opažate, redkokdaj izpostavim individualni dosežek, a tokratna predstava Srneca je bila res imenitna.

Po 4 krogih so se v odigranih tekmah izpostavile nekatere simetrije - Srbi, Ukrajinci, Gruzijci ter mi smo se pomerili z enakimi štirimi nasprotniki (preostali štirje pa prav tako) in iz vrstnega reda se lahko že lahko razbere komu kaže dobro, in komu slabo. Vrstni red je trenutno:

Srbija 4 zmage, +109
Slovenija, 3, +136
Španija, 3, +78
Ukrajina, 3, +74
Gruzija, 3, +35
Belorusia 0, -79
Irska, 0, -140
Wales, 0, -198

Iz stanja na lestvici je razvidno, da smo zaenkrat igrali dobro in dosegli boljšo koš razliko od Srbov, Ukrajincev in Gruzijcev. Vseeno pa so seveda Srbi dosegli tisto zmago več s skalpom nad Španijo, kar jim prinaša veliko prednost. Pred zadnjimi tremi tekmami je jasno, da ima vsaka od štirih reprezentanc še vse v svojih rokah, a prostora je najverjetneje zgolj za eno ekipo. Španci imajo pred seboj zgolj še lažje tri nasprotnike in najverjetneje bodo imeli na koncu najvišjo koš razliko, ter bodo tako zasedli eno od prvih dveh mest.

V preostalih skupinah:

A: Litva s štirimi zmagami in prednostjo domačega terena je z nogo in pol že naprej, za napredovanje pa se s tremi zmagami borijo še Grki, Slovaki in Čehi. Čehi so oba neposredna tekmeca že premagali, prav tako so igrali tudi proti Litvi, tako da imajo nekaj prednosti.

C: Francija je porabila precej moči, da je zabeležila 4 zmage, a vsi najtežji nasprotniki so že za njimi in napredovanje zagotovljeno. Za drugo mesto se bodo v neposrednem obračunu pomerili Izrael, Hrvaška in Portugalska (vsi 3 zmage)

D: Nemci so s štirimi zmagami in lahkim nadaljnjim razporedom praktično že naprej, za drugo mesto se bodo udarili Anglija in Finska s 3 zmagami, ter Bosna z dvema. Angleži so danes premagali Fince in najverjetneje bo tekma proti Bosni odločala, ali bodo napredovali Angleži ali pa Bosanci. Finci bodo potrebovali zmago proti Nemcem v naslednjem krogu.

E: Izjemno zanimiva skupina, kjer so nocoj Latvijci presenetili Turke, Bolgari pa Nizozemce. Stanje je tako: Poljska 4, Latvija, Bolgarija in Nizozemska 3, Turčija 2. Slednji so morda še vedno v najboljšem položaju.

F:Ostali so zgolj še trije pretendenti za drugi krog, Italija, Madžarska in Belgija, vsi so še neporaženi. Odločili bodo seveda medsebojni dvoboji. Papirnate favorite sem označil z okrepljeno pisavo.

Prihajajo odločilne tekme, upam, da nam bo, ob kvaliteti, naklonjena tudi sreča

Last edited by Deschamps at 11/08/2021 12:53:42

This Post:
66
312125.7 in reply to 312125.6
Date: 11/15/2021 13:50:10
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Peti krog je postregel z novim derbijem slovenske reprezentance - v trdem obračunu smo naposled le premagali reprezentanco Ukrajine, ter ohranili možnosti za uvrstitev v drugi del evropskega prvenstva (61900).

Pred tekmo sem imel nekaj sladkih skrbi s sestavo začetne peterke, saj je bilo na odlični pripravljenosti kar 12 igralcev. Slednje je verjetno na koncu odločilno prevesilo tehtnico na našo stran, zato še enkrat pohvala vsem lastnikom!

V tekmo smo vstopili s peterko Simčič, Srnec, Kordyš, Brezovar in Kerkovič. Ob pogledu na taktični odločitvi obeh moštev je bilo hitro jasno, da sva selektorja drug drugega nekoliko presenetila, da bo obračun najverjetneje tesen, a verjel sem, da smo v manjši prednosti mi.

Glede na izenačen potek tekme je težko verjeti, da nismo niti enkrat zaostajali. Povedli smo prek prostega meta Mihe Kordyša, nato pa počasi višali prednost, a vseeno so nam bili Ukrajinci ves čas za petami. Po desetih minutah nam je Tibor Kološa priigral prednost 23-15, do konca četrtine pa se je rezultat spremenil zgolj minimalno in semafor je kazal 25-19.

V drugo četrtino sta obe moštvi vstopili nekoliko zaspano in v napadu ni bilo veliko akcije. Šele po parih minutah so oboji igralci naravnali svoje roke, morda naši nekoliko prej, in po petih minutah nas je Joc Brezovar popeljal na prednost 35-25. Nato so se zganili Ukrajinci, in z nekaj dobrimi akcijami, vštevši neverjetno trojko Renata Dzafarova, prišli nazaj na 35-32. V pomembnem trenutku je nato trojko zadel Oliver Simčič, in kasneje smo ponovno ušli na prednost 9 točk. A v finišu polčasa so Ukrajinci uspeli unovčiti nekaj svojih izkušenj, ter se vrnili na skoraj popolnoma izenačen rezultat. Semafor je po polčasu kazal 47-44 za naše.

Po odmoru so Ukrajinci prišli še točko bližje, eden večjih zvezdnikov v Ukrajinski reprezentanci, Goergiy Kondratenko je postavil rezultat 51-49, a je s pomembno trojko odgovoril Kostja Srnec. Razlika se je nato dolgo gibala v okolici petih točk, tri minute do konca tretje četrtine pa smo le izkoristili malo slabšo serijo nasprotnika, ter s prostima metoma Mirana Podobnika prišli na 67-57. Ponovno so četrtino bolje zaključili Ukrajinci, in pred zadnjimi 12 minutami je bil rezultat 71-65.

Poslednjo četrtino smo spet nekoliko ušli, z zabijanjem Kordyša za 77-65 smo dosegli tudi najvišjo prednost na tekmi. Dolgo smo potem ohranjali prednost približno desetih točk, nakar so Ukrajinci še zadnjič zapretili in ponovno prišli na zaostanek petih točk. Na našo srečo je nato svojo šesto osebno napako storil Kondratenko, Ukrajinci so še enkrat zapravili napad in niso imeli več druge izbire, kot prekinjati naše napade z osebnimi napakami. Roke naših reprezentantov so ostale mirne, in na koncu smo si lahko oddahnili. Prva od treh tekem, kjer praktično ni možnosti poprave, je uspešno mimo.

Na drugih tekmah so Srbi premagali naše naslednje nasprotnike, Gruzijo, Španci Wales, in Belorusi Irce. Od preostalih tekem velja omeniti zmago Bolgarov nad Turki, s čimer so Bolgari sedaj z eno nogo že v drugem delu - premagati morajo samo še skromni Albanijo in Malto. Vsekakor lep uspeh, upoštevajoč dejstvo, da so morali Bolgari premagati izjemno močni reprezentanci Turčije in Nizozemske. Izrael je z zmago nad Hrvati naredil velik korak proti drugemu delu, Romuni pa so presenetili Čehe, in tako zakomplicirali stvari v skupini A, kjer se je Litva že uvrstila v drugi del, za preostalo mesto pa se poleg Čehov borijo predvsem Slovaki, tudi Grki še niso odpisani.

Kot rečeno, v naslednjem krogu nas čaka reprezentanca Gruzije, za konec prvega dela pa še derbi proti Srbiji. Tako Gruzija kot Srbija slovita po odlični pripravljenosti svojih reprezentantov, zato bomo morali še malo vzdržati pri restriktivnem prehranskem režimu, ki nam omogoča tako vrhunsko pripravljenost, kot smo jo dosegli ta teden.

Lep pozdrav

Last edited by Deschamps at 11/15/2021 14:45:00

This Post:
66
312125.8 in reply to 312125.7
Date: 11/22/2021 23:14:10
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Z zanesljivo zmago nad Gruzijo slovenska reprezentanca pred zadnjim krogom ostaja živa in pripravljena na boj za napredovanje z reprezentanco Srbije (61904).

Že pred tekmo je bilo jasno, da le-ta najverjetneje ne bo odločala o ničemer, saj bi tudi ob morebitnem porazu potrebovali premagati Srbe. Vseeno pa so bili naši košarkarji lačni zmage, ki bi jim dala potrebno samozavest pred odločilno tekmo.

Obračun z Gruzijo smo pričeli v postavi Gorenc, Srnec, Kordyš, Kološa in Alfred Podbrežnik. Poleg izkušenejših Kološe in Srneca torej trije mladeniči v prvi postavi, vsekakor pa to ni bila milostna odločitev o "nabiranju izkušenj", pač pa so vsi trije zagotovo kaliber za prvo postavo. Gruzijci so nas (pričakovano) napadli z vsemi močmi, a ker so veliko arzenala porabili že na tekmi proti Srbiji, pretiranih skrbi ni bilo. In res, tekmo smo nadzorovali od samega začetka, ekipa s Kavkaza je vodila zgolj 2-0, nato pa smo hitro ušli, in po 6 minutah že vodili z desetimi točkami prednosti. Seveda prednost zaradi višje zavzetosti nasprotnika ni pobezljala v neslutene višave, a vseeno smo se lahko ves čas videli na dokaj varni strani. Pred koncem tretje četrtine so Gruzijci sicer zaostanek stopili na 11 točk razlike, a s hitrim odgovorom v zadnji četrtini smo bili kmalu ponovno na 20+ točkah, kar je prineslo mirno končnico in nekaj psihičnega odmora pred zadnjo tekmo.

Na preostalih tekmah so Ukrajinci le s težavo strli Srbe, ki so prav tako štedili moči za našo tekmo, Španija je razbila Belorusijo, Irci pa so v derbiju dna skupine premagali Wales. Jasno je, da bodo španci osvojili prvo mesto, saj jih čaka samo še skromna reprezentanca Irske. Mi in Srbi se bomo pomerili za drugo mesto, Ukrajinci pa so kljub današnji zmagi in verjetnemu končnemu izkupičku 5-2 obsojeni na 4. mesto v skupini.

Včeraj je bilo tudi nekaj drugih zanimivih rezultatov. V skupini A je Litva potrdila prvo mesto v skupini z izjemno prepričljivo zmago nad Slovaki, drugi bodo najverjetneje Čehi. Portugalci so v skupini C presenetljivo odbili napad Hrvatov z vso močjo, ter se bodo v zadnjem krogu za drugo mesto pomerili s svetovnimi prvaki Izraelci. Prvi so že Francozi. Skupina D je ponudila derbi za drugo mesto med Anglijo in Bosno, po podaljšku so bili boljši Angleži. V skupini E je bolj ali manj jasno, da bodo prvi Poljaki, drugi pa Bolgari, v skupini F pa se bosta za preostalo vozovnico v drugi del tekmovanja pomerili Belgija in Madžarska, tam so že Italijani.

Sestava skupin drugega dela je ob vsem povedanem že precej jasna:

Skupina G: Litva, Srbija/Slovenija, Francija, Anglija, Poljska, Belgija/Madžarska
Skupina H: Češka, Španija, Izrael/Portugalska, Nemčija, Bolgarija, Italija

Naše misli morajo zaenkrat ostati osredotočene na tekmo s Srbijo, ki bo predstavljala tanko mejo med uspehom in neuspehom. Po doslej prikazanem si reprezentanca Srbije vsekakor zasluži napredovanje v drugi krog, premagali so Španijo, nato pa se kar trikrat pomerili z ekipo, ki je, ob polnem entuziazmu, proti njim igrala z vso močjo. Napade so suvereno odbijali in prikazali res zavidljive predstave. Seveda menim, da bi si drugi krog v enaki meri zaslužili tudi mi, ker pa je mesto (žal) samo za enega, bo edini razsodnik pač tekma. Vabljeni na ogled v čimvečjem številu

This Post:
99
312125.9 in reply to 312125.8
Date: 11/29/2021 13:33:43
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Žal so se naše sanje o uspešnem nastopu na EP razblinile na najhujši mogoč način - tesen poraz proti Srbiji, kjer smo vodili večino tekme, je pač moralo zbil na dno (61907).

Pred tekmo sta bili obe moštvi odlično pripravljeni in pričakovati je bilo tesen boj. Naposled smo tekmo pričeli v postavi Simčič, Srnec, Podobnik, Kološa in Kerkovič. Začeli smo zelo suvereno in hitro povedli, ter prednost držali na robu desetih točk razlike. Po prvi četrtini smo vodili za 7, po drugi za 6, po tretji ponovno za 7, nato pa so Srbi v zadnji četrtini rezultat uspeli preobrniti. V prvih dveh minutah so se približali na točko zaostanka, in čeprav smo kasneje ponovno ušli na 6 točk razlike, so nas uspeli demoralizirati in v finiš so vstopili bolj samozavestno, ter 42 sekund do konca povedli na 95-93. Kasneje je Oliver Simčič s trojko postavil stvari nazaj na željeno mesto, a Srbi so vnovič zadeli za prednost ene točke, in v zadnjem napadu nam ni uspelo zadeti. Na koncu si sicer ne moremo ničesar očitati, saj smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, a to je tudi edina tolažba, ki jo po tej tekmi lahko najdemo. Srbom je potrebno čestitati, in verjamem, da se bodo v drugem delu borili za lepo uvrstitev.

Doživeli smo nekaj tesnih porazov, in priigrali smo si nekaj infarktnih zmag. Vseeno pa bi zdaj zamenjal katerokoli od teh zmag za današnjo zmago proti Srbiji. Morda to nekaj pove o minljivosti in nepomembnosti preteklih tekem, a po drugi strani je bila tole res lepa, in morda edina priložnost sedanje generacije. V drugi del bi prišli ob polnem entuziazmu, in se bi ob enakem, ali celo boljšem izhodišču lahko kosali z Litvo, Portugalsko, Poljsko, Belgijo in Anglijo. Dosegljivo je bilo veliko. Zdaj bomo lahko s polno energije igrali prijateljske tekme.

Ob koncu prvenstva (za nas) bi se seveda rad še posebej zahvalil vsem lastnikom reprezentantov. ki so res izjemno skrbeli za naše igralce. Mislim, da je bilo to zadnje EP, ki sem ga vodil kot selektor reprezentance, v kolikor na naslednjem tolažilnem turnirju ne dosežemo res velikega uspeha-zmage, in si priigramo prednosti domačega terena. Upam, da se bo našel kdo, ki bo imel željo po nadaljnjem vlaganju energije v reprezentanco, in, ob nekaj sreče, mislim, se bo dalo doseči še lepše uspehe, kot smo jih dosegali dosedaj. Vsekakor zaenkrat ni znakov pešanja moči reprezentance. Tako da sezona in pol bi morala biti dovolj, da bi se nekdo opogumil.

Sedaj nas čaka nekaj prijateljskih tekem, na prvi se bomo dostojno poslovili od vseh, ki so reprezentanci dali veliko v tej in preteklih sezonah, potem pa sledijo priprave na novo sezono.

Lep pozdrav

This Post:
11
312125.11 in reply to 312125.10
Date: 12/02/2021 02:52:23
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Res je, kdaj je potrebno malo sreče. In letos smo jo v večini imeli, razen na tekmi proti Španiji nam je zmanjkalo tisto nekaj malega kar Srbom ni, in na tekmi proti Srbiji. Lahko da je to pač objektivna razlika med nami in Srbi, lahko da je bila vmes tudi sreča.

Razočaranje je bolj zato, ker se nam je letos sicer vse poklopilo, predvsem to, da smo imeli v skupini dovolj ambiciozne ekipe, ki se niso zaletavale z glavo v zid, pač pa smo se v miru pomerili med seboj pod enakovrednimi pogoji, ekipe od spodaj pa so se izkazale za premalo zrele, da bi lahko resno mešale štrene - spet sreča, ki je nimaš vedno. Srbi imajo sedaj res dobre možnosti, saj tudi skupina ni pretežka, ni pa seveda lahka - Litva je kot domačin favorit, Poljska je nedvomno razred nad preostalimi, potem je tu močna Belgija, pa Portugalska, ki je izločila svetovne prvake Izraelce, ter Anglija, ki je morda nekoliko zadaj. Seveda, še vedno so vse skupaj samo lepe možnosti, a dejstvo je, da bo ena ekipa, ki ni (več) redno na zemljevidu najboljših, končala najmanj kot tretja, zagotovo pa bodo Poljaki ter tudi Litvanci deležni nemalo napadov od spodaj, in morda se komu poklopi celo za polfinale (ali več). Proti Belgiji, Angliji in Portugalski bi bili ob boljšem izhodišču glede entuziazma celo v prednosti, čeprav to velikokrat pomeni tudi to, da te vzamejo na piko.

Takšne priložnosti se res ne ponudijo velikokrat, saj se prav vsi selektorji, vsaj v članskih vrstah, zavedajo, kako težko je priti v drugi del, kaj šele, da tja prideš z dobrim entuziazmom. Kdor pride tja spočit, lahko potem naslednjo sezono in pol igra za lovorike. Dober primer so Izraelci, lani so v finalu svetovnega prvenstva premagali Španijo, letos so že doma, Nizozemci so po naslovu svetovnih podprvakov pred tremi sezonami zdaj že drugič izviseli. Pa Tučija, Bosna, Hrvaška, Grčija... Francozi so po drugi strani porabili kar precej moči, da so se v drugi del uvrstili, škoda, da nam takrat ni zneslo proti Španiji, saj bi bila (resda v malce manj verjetnem primeru enakih nadaljnjih rezultatov) njihova usoda zapečatena že po dveh tekmah.

Suma sumarum pa smo letos prikazali dobre in suverene predstave, tudi naša koš razlika temu pritrjuje. Res pa, da smo kot napadalno malo boljše moštvo od Srbov, proti outsiderjem lažje višali razliko. Na medsebojnem obračunu napada (mi) in obrambe (Srbi) pa se je izkazalo, da obramba še vedno zmaguje pomembne tekme.