BuzzerBeater Forums

BB Srbija > BB Prirucnik

BB Prirucnik (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
190132.27 in reply to 190132.26
Date: 07/20/2011 16:39:58
Overall Posts Rated:
529529
4. Trening

Osnove treninga

Kao sto je vec napomenuto trening je bez dvojbe najvaznija stvar u igrici. Definitvno je zanimljivo kombinovati razne treninge i minute u mecu igraca koji dobija ceo trening, ali to isto zna biti veoma zahtevno. Pocecemo sa nekim osnovama treninga.

Update treninga je po nasem vremenu petkom, nesto posle 11h. Igrac da bi dobio pun trening mora da odigra bar 48 min na poziciji koja je izabrana za trening te nedelje. Npr, ako odlucite da trenirate JS za bekove (plej i bek) potrebno je da trenirani igrac odigra 48 min na nekoj od te dve pozicije, ili kombinovano, da igrom na te dve pozicije sakupi bar 48 min. 48 min je minutaza koja je potrebna za ceo trening tokom jedne nedelje, tako da je nepreporucljivo da igrac dobija vise minuta na toj poziciji, vec da se se taj prostor iskoristi za treniranje drugih igraca. Na osnovu toga, ako igrac odigra 24 min na trening poziciji, on ne dobija 50% treninga. Trening nije linearan, vec je eksponencijalan (visa matematika). Ovo znaci da je bolje da se prebaci na neki od timskih treninga ako zeljeni igrac ima manje od 45 min na trening poziciji. Poenta price, veoma je vazno da igrac u toku nedelje ima 48 min na trening poziciji, jer tako najbrze napreduje. Vazno je napomenuti da se trening moze menjati u toku nedelje, vazno je sta je namesteno petkom neposredno pred update.

Igrac je napredovao ukoliko je zelena strelica pored skila, a isto tako se moze desiti da se pored skila nekog igraca nadje crvena strelica, ona oznacava da je vrednost nekog skila kod datog igraca opala. To se desava kada igraci udju u kasne godine (oko 32) i njhovi skilovi pocinju polako da opadaju. Isto tako je normalno da stamina-izdrzljivost opada kod svih igraca, pa po potrebi treba poraditi na tom treningu da igraci budu u tip-top formi.

Bitno je napomenuti da nivo sposobnosti trenera znatno utice na brzinu napredovanja. U zavinosti od vase finansijske situacije neophodno je obezbediti bar trenera lvl 4 za nize lige, mada je pozeljno lvl 5. Sto su vece ambicije, tako je i potreba za boljim trenerom veca. Recimo da je trener 5 sasvim zadovoljavajuci, a trener lvl 6 idealan. Svetski priznat trener (lvl 7) je vec luksuz, koji samo prvoligasi mogu priustiti.

This Post:
00
190132.28 in reply to 190132.27
Date: 07/20/2011 16:40:24
Overall Posts Rated:
529529
***Pitanja***

Kada trening prolazi?
Trening prolazi petkom u 6:00 AM po vremenu u Bostonu. Trening moze biti menjan bezbroj puta u toku nedelje, bitno je ono sto bude neposredno pred update u petak postavljeno. Kao sto je vec u prethodnom postu napomenuto, trening po nasem vremenu prolazi nesto posle 11h, ali ko ne veruje moze da proveri na http://www.buzzerbeater.com/community/rules.aspx?nav=Week... (Pise da je nesto ranije, al' lazu! )

Kako da znam da je trening prosao?
Kada se ulogujete, na pocetnoj strani gde su vesti i obavestenja, pisace da je trening prosao. Poruka ce glasiti nesto slicno ovome:
[Trainer name] reports that this week's training, which focused on [Training type], is complete.
Tj
[Ime trenera] izvestava da je ovonedeljni trening, koji je bio fokusiran na [Vrsta treninga], zavrsen.

Niko od mojih igraca nije napredovao ove nedelje, da li je to bug?
Nije nikakva greska. Trening zahteva vreme i igraci ne napreduju svake nedelje. Trening sadrzi i podnivoe, pa cak i kad ne napreduje, podskil raste, pa je skil up blizi sledece nedelje. Obezbedite samo da minutaza bude idealna i budite sigurni da vas igrac napreduje.

Moj igrac ima pad skila izdrzljivosti. Zasto?
Svi igraci se suocavaju sa padom izdrzljivosti tokom karijere. To je random i desava se. Ovo se ne moze izbeci i nema nista sa formom, treningom ili odigranim minutama tokom nedelje. Uvek se po izboru moze trenirati izdrzljivost i vratiti zeljeni skil.

Mom igracu je opao jedan od glavnih skilova. Zasto?
Kada igraci udju u tridesete (obicno kada napune 32), ulaze u fazu kada im skilovi random opadaju. Sto su stariji ta pojava je cesca.

Sta je DMI?
DMI ili deliberately meaningless index. Sad prevesti ga kao besmislen, nema logike. Ukratko, dmi u velikoj meri zavisi od forme, tako da mnogi igraci uzimaju formu kao parametar, a dmi zanemaruju. DMI u sustini predstavlja spremnost igraca te nedelje. Sto je veci, to bolje.

Moj igrac cesto belezi 6 faulova. Zasto?
Veliki je broj razloga koji mogu dovesti do toga. Prvi vazan razlog je da je igrac verovatno los u odbrambenim skilovima. Losa odbrana znaci da ce igrac pokusati zaustaviti protivnickog igraca da poentira, a to ce cesto rezultovati faulom. Treniranje odbrane lako moze resiti problem. Druga mogucnost je da igrac ima visok level "skrivenog" skila agresivnosti. Sto je igrac agresivniji veca je verovatnoca za faulom. Nema nacina da se na ovaj skriveni skil utice. Mozete probati sa drugom taktikom, ili da stavljate igraca na drugu poziciju, da vidite kako ce se tu uklopiti, a ako niste zadovoljni sto stalno izlazi zbog sestog “penala” mozda je najbolje da ga prodate.

Da li mogu da treniram neki skil i kada dodje do nivoa Savrsen (Legendary)?
Mozete. Svaki skil moze biti nastavljen sa treningom i nakon legendary (20). Kao i do tada svaki put kada skil igraca napreduje pored skila ce biti zelena strelica, ali ce i dalje pisati legendary tj savrsen. Jedina promena ce biti u plati, posto ce plata sa svakim skilom biti sve veca. Nije preporucljivo ovo raditi jer je skil na vec visokom nivou, razlike bukvalno nema, a razlika u plati se oseti.

This Post:
00
190132.29 in reply to 190132.28
Date: 07/20/2011 16:40:43
Overall Posts Rated:
529529
Koji igraci da se treniraju

Postoje cetiri vazna faktora kada se vrsi izbor igraca za trening: godine, visina, potencijal i skilovi.

Godine
Starost igraca moze biti jedan od glavnih faktora kada birate da li cete trenirati igraca ili ne. Igraci su najpogodniji za trening cim dodju sa drafta, tj sto je mladji igrac to brze napreduje. Sa svakom godinom bb zivota igracu sporije napreduju skilovi. U situaciji kada se trenira igrac za reprezentaciju, ti treninzi traju i do 25-26 god starosti igraca, bez obzira na nesto sporiji napredak. Ne isplati se trenirati igrace van reprezentativnog tima u toj starosnoj dobi, posto dosta sporije napreduju. (Treningom reprezentativca u toj dobi cinite pre svega uslugu svojoj BB zajednici).

Visina
Poenta je da unutrasnji skilovi brze rastu visokim igracima, kao sto i spoljni skilovi pre rastu nizim igracima. Evo otprilike kako se po visini igraci svrstavaju po pozicijama:
Centri : 208cm + (Sto visi to bolje)
Krilni centri: 201-211cm
Krila: 190-203cm
Bekovi: 193cm – (Sto nizi to bolje)

Potencijal
Potencijal igraca nema uticaja na brzinu treninga, dok igrac ne dodje do neke granice koja mu je ogranciena sa njegovim potencijalom. Kada se dodje do neke granice za odredjeni potencijal, napredak staje, ili to ide jako sporo.

Pocetni skilovi
U sustini da bi se isplatio trening igrac treba da ima solidne startne skilove. Neka granica za igraca od 18 god po plati je oko 3500$, ali to varira od igraca do igraca. Najvaznije je da u startu igrac ima dobre glavne skilove za njegovu zeljenu trening poziciju. Ako igrac ima neke nedostatke na svojoj poziciji (npr dodavanje za bekove) treba razmilisti da li se isplati to korigovati ili ne (mozda je bolje skoncentrisati se na neke druge skilove). Veoma je korisno ako i igrac ima dobre sekundarne skilove za svoju poziciju, jer to dosta olaksava trening. Npr ako zelite napraviti dobrog krilnog centra, ukoliko igrac u startu ima dobre JS i OD, mnogo vam je olaksan posao

This Post:
00
190132.30 in reply to 190132.29
Date: 07/20/2011 16:41:03
Overall Posts Rated:
529529
***Pitanja***

Sta utice na trening?
Uspeh treninga je uslovljen sa vise faktora, od nivoa sposobnosti trenera, visine igraca, broja igraca koji se treniraju, koliko su priblizni glavni skilovi, kao i brojem minuta koje igrac odigra na trening poziciji. Godine su isto bitan faktor.

Kako potencijal utice?
Potencijal utice kao granica do koje skilovi mogu da se razvijaju, nema veze sa brzinom napredovanja. Razliciti potencijali mogu da dosegnu razlicite granice. Prema tome igrac sa potencijalom MVP se moze trenirati duze nego igrac sa potencijalom Allstar. Kada igrac dosegne granicu, koju mu potencijal namece, napredovanje se naglo usporava i nema smisla trenirati ga vise. Granica po potencijalu se moze prikazati i po plati, tj do koje plate se mogu razvijati igraci sa pojedinim potencijalima

0 Najavljivac: < 6k
1 Grejac klupe: < 8k
2 Sporedna uloga: < 13k
3 Zlatna rezerva: 15-18k
4 Starter: 20-30k
5 Zvezda: 35-50k
6 AllStar: 60-80k
7 Veciti allstar: 95-140k
8 Superstar: 140-220k
9 MVP: 215-315k
10 Clan kuce slavnih: 500k+
11 Najbolji svih vremena: 1M+

This Post:
00
190132.31 in reply to 190132.30
Date: 07/20/2011 16:41:23
Overall Posts Rated:
529529
Trening po pozicijama

Svaka vrsta treninga vam omogucava da izaberete koliko igraca zelite da trenirate i na kojim pozicijama. Svaka vrsta treniga ima odredjene opcije, tj pozicije na kojima igraci moraju igrati da bi dobili trening. Npr skok moze da se trenira samo za PF i C, ili kao timski trening. Kao menadzer i u zavisnosti od vrste treninga, mozete da birate izmedju treniranja jedne, dve ili tri pozicije, kao i treninga tima. Kao sto se vidi iz primera skoka, nemate opciju da sve skilove trenirate na jednoj poziciji. Druge dve vrste treninga koje vam nude samo mogucnost treninga 2 pozicije su prodornost i skok sut.

Trening jedne pozicije
Opis: Igraci najbrze napreduju sa ovom vrstom treninga. “Negativna” strana treniranja igraca na jednoj poziciji je sto najvise 3 igraca mozete trenirati u toku jedne nedelje. Ovo je najbolji nacin ukoliko menadzeri zele sto brzi razvoj svojih igraca. Ukoliko zelite da vasi igraci igraju na reprezentativnom nivou, ovo je nacin treninga koji cete korsititi.
Maximalan broj igraca koji se mogu trenirati u toku nedelje: 3

Trening dve pozicije
Opis: Moze se trenirati 6 igraca nedeljno, ali je efekat za oko 20-25% slabiji nego kod treninga jedne pozicije. Kao i vecina stvari u igrici, trening formula nije linearna, tako da se ne dobija samo pola treninga ukoliko se treniraju dve pozicije.
Maximalan broj igraca koji se mogu trenirati u toku nedelje: 6

Trening tri pozicije
Opis: Dopusta trenerima da treniraju 9 igraca nedeljno. Ovaj vid treninga se slabo koristi jer igraci mnogo sporije napeduju. Sa ovim treningom igraci otprilike 50% sporije napreduju nego pomocu treninga jedne pozicije. Topla preporuka da se ovaj vid treninga izbegava.
Maximalan broj igraca koji se mogu trenirati u toku nedelje: 9

Timski trening
Opis: Ova opcija je jos sporija od treninga tri pozicije i skoro niko je ne koristi. Ovde se misli na trening nekog odredjenog glavnog skila, ne na bacanja, izdrzljivost i formu, koje su posebna vrsta timskog treninga.
Maximalan broj igraca koji se mogu trenirati u toku nedelje: 15

Message deleted
This Post:
22
190132.33 in reply to 190132.31
Date: 07/20/2011 16:41:44
Overall Posts Rated:
529529
Bitni skilovi za odredjene pozicije

Jedna od najinteresantnijih debata u BB svetu je oko toga koji skilovi su najvazniji za odredjenje pozicije. U ovom delu ce biti o tome reci. Svaki menadzer ima svoju viziju kako treba da izgleda njegov igrac, tako da je ovo samo moje vidjenje, ali vecina ce se sloziti sa njim.


PG
Primarni skilovi:Spoljna odbrana, Dodavanje, Skok sut
Sekundarni skilovi: Tehnika, Prodornost, Sut iz daljine
Tercijarni skilovi: Skok, Unutrasnja odbrana

SG
Primarni skilovi: Spoljna odbrana, Sut iz daljine, Skok sut
Sekundarni skilovi: Tehnika , Prodornost, Dodavanje
Tercijarni skilovi: Skok , Unutrasnja odbrana, Sut iznutra

SF – spolja orijentisan –
Primarni skilovi: Spoljna odbrana, Skok sut
Sekundarni skilovi: Unutrasnja odbrana, Sut iz daljine, Skok, Dodavanje, Tehnika, Prodornost
Tercijarni skilovi: Sut iznutra, Blokiranje

SF – opsti tip –
Primarni skilovi: Spoljna odbrana, Unutrasnja odbrana, Skok sut, Sut iznutra
Sekundarni skilovi: Sut iz daljine, Skok, Dodavanje, Tehnika, Prodornost
Tercijarni skilovi: Blokiranje

SF – unutrasnja orijentacija –
Primarni skilovi: Spoljna odbrana, Unutrasnja odbrana, Skok, Sut iznutra
Sekundarni skilovi: Skok sut, Dodavanje, Tehnika, Prodornost
Tercijarni skilovi: Blokiranje, Sut iz daljine

PF
Primarni skilovi: Unutrasnja odbrana, Skok sut, Sut iznutra, Skok
Sekundarni skilovi: Spoljan odbrana, Dodavanje, Tehnika, Prodornost
Tercijarni skilovi: Blokiranje, Sut iz daljine

C
Primarni skilovi: Unutrasnja odbrana, Sut iznutra, Skok
Sekundarni skilovi: Tehnika, Dodavanje, Skok sut, Blokiranje
Tercijarni skilovi: Prodornost, Spolja odbrana, Sut iz daljine

This Post:
33
190132.34 in reply to 190132.33
Date: 07/20/2011 16:42:04
Overall Posts Rated:
529529
Tipovi treninga


Svaki tip treninga unapredjuje vise vestina igraca. Npr, ukoliko se trenira presing za PG, to znaci da ce svoje skilove imati sansu da povecaju igraci za trening koji su te nedelje igrali na poziciji pleja, i to najvise spoljnu odbranu, te u manjoj verovatnoci unutrasnju odbranu, tehniku i prodornost.

Pregled vrsta treninga, kao i skilova koji napreduju sa tim treningom je dat u tabeli

Presing
(1) Spoljna odbrana
(2) Unutrašnja odbrana, Tehnika i Prodornost

Jedan na jedan
(1) Prodornost, te neznatno sporije, Tehnika
(2) Skok sut, a ukoliko se trenira krilo i krilni centar, sut iznutra

Spoljasnji sut
(1) Sut iz daljine
(2) Skok sut
(3) Tehnika i Prodornost

Skok sut
(1) Skok sut
(2) Sut iz daljine
(3) Tehnika i Prodornost ako se treniraju bekovi, sut iznutra ako se treniraju krila

Tehnika
(1) Tehnika, te neznatno sporije, Prodornost
(2) Spoljna odbrana

Dodavanje
(1) Dodavanje
(2) Tehnika i Prodornost

Blokiranje suta
(1) Blokiranje
(2) Unutrašnja odbrana i skok

Unutrasnja odbrana
(1) Unutrasnja odbrana
(2) Blokiranje, sut iznutra i Prodornost

Skok
(1) Skok
(2) Unutrasnja odbrana i sut iznutra

Sut iznutra
(1) Sut iznutra
(2) Unutrasnja odbrana i skok sut

This Post:
11
190132.35 in reply to 190132.34
Date: 07/20/2011 16:42:34
Overall Posts Rated:
529529
Brzina napredovanja pojedinih skilova je prikaza u sledecoj tabeli.
Prikazane su sve varijacije treninga, a pored njih je vreme za koje bi trebalo da dodje do porasta skila

Timski treninzi

Forma:
Napredak forme @ ?

Slobodna bacanja:
Napredak slododnih bacanja @ 2 nedelje

Izdrzljivost:
Napredak izdrzljivosti @ 1-2 nedelje

Treninzi po pozicijama

Presing
za PG:
Napredak spoljne odbrane@ 2 nedelje
Napredak unutrasnje odbrane @ 8-9 nedelja
Napredak tehnike @ 8-9 nedelja
Napredak prodornosti @ 8-9 nedelja

za PG/SG:
Napredak spoljne odbrane @ 3-4 nedelje
Napredak unutrasnje odbrane @ 14-16 nedelja
Napredak tehnike @ 14-16 nedelja
Napredak prodornosti @ 14-16 nedelja

za PG/SG/SF:
Napredak spoljne odbrane @ 4-5 weeks
Napredak unutrasnje odbrane @ ?
Napredak tehnike @ ?
Napredak prodornosti @ ?

Blokiranje suta
za C:
Napredak blokiranja @ 1-2 nedelje
Napredak unutrasnje odbrane @ ?
Napredak skoka @ ?

za C/PF:
Napredak blokiranja @ 2-3 nedelje
Napredak unutrasnje odbrane @ 7-8 nedelja
Napredak skoka @ 7-8 nedelja

za C/PF/SF:
Napredak blokiranja @ ?
Napredak unutrasnje odbrane @ ?
Napredak skoka @ ?

Unutrasnja odbrana
za C:
Napredak unutrasnje odbrane @ 1-2 nedelje
Napredak suta iznutra @ ?
Napredak blokiranja @ ?

za C/PF:
Napredak unutrasnje odbrane @ 2-3 nedelje
Napredak suta iznutra @ 7-8 nedelja
Napredak blokiranja @ 7-8 nedelja

za C/PF/SF:
Napredak unutrasnje odbrane @ ?
Napredak suta iznutra @ ?
Napredak blokiranja @ ?

Skok
za C/PF:
Napredak skoka @ 1-2 nedelje (2-3 nedelje za igrace starije od 24 godine)
Napredak unutrasnje odbrane @ 10 nedelja
Napredak suta iznutra @ 10 nedelja

Timski trening skoka:
Napredak skoka @ ?
Napredak unutrasnje odbrane @ ?
Napredak suta iznutra @ ?

Sut iznutra
za C:
Napredak suta iznutra @ 1-2 nedelje
Napredak unutrasnje odbrane @ ?
Napredak skok suta @ ?

za C/PF:
Napredak suta iznutra @ 2-3 nedelje
Napredak unutrasnje odbrane @ 7-8 nedelje
Napredak skok suta @ 7-8 nedelje

za C/PF/SF:
Napredak suta iznutra @ ?
Napredak unutrasnje odbrane @ ?
Napredak skok suta @ ?

1 na 1
za Bekove:
Napredak prodornosti @ 2-3 nedelje
Napredak tehnike @ 3-4 nedelje
Napredak skok suta @ 3-4 nedelje

za Krila:
Napredak prodornosti @ 2 nedelje
Napredak tehnike @ 2-3 nedelje
Napredak suta iznutra @ 4-5 nedelja
Napredak skok suta @ 4-5 nedelja

Timski trening 1 na 1:
Napredak prodornosti @ ?
Napredak tehnike @ ?
Napredak suta iznutra @ ?
Napredak skok suta @ ?

Spoljni sut
za SG:
Napredak suta iz daljine @ 2-3 nedelje
Napredak skok suta @ 4-6 nedelja
Napredak prodornosti @ 7-8 nedelja
Napredak tehnike @ 7-8 nedelja

za PG/SG:
Napredak suta iz daljine @ 3-4 nedelje
Napredak skok suta @ 4-5 nedelja
Napredak prodornosti @ ?
Napredak tehnike @ ?

Timski trening spoljnog suta:
Napredak suta iz daljine @ ?
Napredak skok suta @ ?
Napredak prodornosti @ ?
Napredak tehnike @ ?

Skok sut
za Bekove:
Napredak skok suta @ 2-3 nedelje
Napredak suta iz daljine @ 7-8 nedelja
Napredak tehnike @ 7-8 nedelja
Napredak prodornosti @ 7-8 nedelja

za Krila:
Napredak skok suta @ 2-3 nedelje
Napredak suta iz daljine @ 7-8 nedelje
Napredaj suta iznutra @ 7-8 nedelja

za SG/SF:
Napredak skok suta @ 2-3 nedelje
Napredak suta iz daljine @ 7-8 nedelja
Napredak prodornosti @ 7-8 nedelja
Napredak tehnike @ 7-8 nedelja
Napredaj suta iznutra @ 7-8 nedelja

Timski trening skok suta:
Napredak skok suta @ ?
Napredak suta iz daljine @ ?
Napredak prodornosti @ ?
Napredak tehnike @ ?
Napredak suta iznutra @ ?

This Post:
00
190132.36 in reply to 190132.35
Date: 07/20/2011 16:42:59
Overall Posts Rated:
529529
Vodjenje lopte
za PG:
Napredak tehnike @ 1-2 nedelje
Napredak prodornosti @ ?
Napredak spoljne odbrane @ ?

za PG/SG:
Napredak tehnike @ 2-3 nedelje
Napredak prodornosti @ 3-4 nedelje
Napredak spoljne odbrane @ 7-8 nedelja

za PG/SG/SF:
Napredak tehnike @ ?
Napredak prodornosti @ ?
Napredak spoljne odbrane @ ?

Dodavanje
za PG:
Napredak dodavanja @ 1-2 nedelje
Napredak prodornosti @ ?
Napredak tehnike @ ?

za PG/SG:
Napredak dodavanja @ 2-3 nedelje
Napredak prodornosti @ 7-8 nedelja
Napredak tehnike @ 7-8 nedelja

Timski trening dodavanja:
Napredak dodavanja @ ?
Napredak prodornosti @ ?
Napredak tehnike @ ?

This Post:
00
190132.37 in reply to 190132.36
Date: 07/20/2011 16:43:19
Overall Posts Rated:
529529
Postizanje zeljene minutaze

Kao sto je vec napomenuto u vise navrata najvaznija stvar kod treninga je da igrac na trening poziciji ima 48 minuta. U nastavku ce vam biti objasnjeno kako da to najlakse obezbedite.

Recimo da imate tri igraca za trening i da ih trenirate na jednoj poziciji, npr PG. Da bi ostvarili zeljenih 48 minuta, najlaksa varijanta je da igrac odigra jednu celu utakmicu. Zbog forme dobro je da u toku nedelje odigra jos jednu utakmicu i to kao izmena (npr na beku, ali to je po izboru).
Da bi igrac odigrao celu utakmicu na jednoj poziciji, vazno je podesiti da igrac nema izmenu, “vec da sam sebe menja”. Ako tvoj tim vodi 20 ili vise poena u poslednjoj cetvrtini, tvoj trener ce izvaditi napolje sve startere, prema zadatim instrukcijama. Iz ovog razloga je dobro staviti da trener nema puno izbora u samoj utakmici (preporucuje se Strogo prati oznacenu postavu). Korisno je i izvoditi samo 9 igraca na utakmicu, po 2 na pozicije koje se ne treniraju, i jednog samo igraca za zeljenu poziciju, tako da se ne ostavlja puno prostora treneru.

Primer:
Treniraju se plejevi Dimitrije, Djura i Mirko.

Prva utakmica u toku nedelje.

SG: XXX Dimitrije Dimitrije
PG: Mirko Mirko Mirko

Druga utakmica
SG: XXX Djura Djura
PG: Dimitrije Dimitrije Dimitrije
Treca utakmica

SG: XXX Mirko Mirko
PG: Djura Djura Djura

Na preostale pozicije se izvodi 6 igraca, na svaku poziciju po dva, tako da u protokolu ima samo 9 igraca.
Izmene: Strogo prati oznacenu postavu.
Problemi sa licnim greskama: Ostavi u igri.

Ako se ovako sve podesi, da svaki od igraca odigra celu utakmicu i da jednom bude rezerva na nekoj poziciji (u ovom slucaju igraci su na beku rezerve misteru XXX) igraci ce imati optumalnu minutazu za trening, a i za formu sledece nedelje. Jedini je problem ako izadje zbog 6 “penala” ali na to se ne moze uticati. Idealna minutaza je izmedju 60-65 minuta, malo grublje od 48-75. Jedna cela utakmica i izmena drugoj, taman daju optimalnu minutazu.

Treniranje skoka, prodornosti i skok suta
Kod ovih vrsta treninga koji zahtevaju 2 pozicije, ima vise razlicitih mogucnost za rasporedjivanja minuta. To je prepusteno vasoj masti, ali gledajte da se uklopite u gore navedene minute (48-75). Vazno je napomenuti da igrac moze da i odigra vise od 48 minuta na trening poziciji. Cilj je sto blize biti 48 minuta, u svakom slucaju.

Advertisement