Na startu druge trećine ligaškog dela takmičenja, derbi susret dva lidera konferencija
GOMELJSKI: ŽELIMO POBEDU U LAZAREVCU
Sveti Vid će po četvrti put u istoriji dva kluba ukrstiti koplja sa domaćom ekipom Lazarevca, i kako trenutno stvari stoje, izgleda da je ovog puta Lazarevac nikad bliži svom prvom trijumfu u međusobnim mečevima. Jedini neporaženi tim cele lige igra pred svojim navijačima i u velikom je naletu. Sa druge strane Sveti Vid skoro nije pretrpeo ovako značajne rekonstrukcije igračkog kadra u sred sezone. Menadžer Gomeljski tvrdi da je na izvesne poteze bio prinuđen nepovoljnim sticajem okolnosti:
Sukob sa Hesusom Kastelom izbio je oko njegove samovoljne odluke da za novu godinu otputuje u rodnu Granadu, mi smo ga sankcionisali disciplinski i otada on duhom više nije bio uz ekipu. Postavljen je na transfer listu za istu cenu po kojoj je doveden. Ipak pomalo me je iznenadilo da se kupac našao. Stekao sam utisak da je i ranije bilo nekih pregovora između tog tima i Hesusa. Bilo kako bilo želim mu sve najbolje u nastavku karijere, dok je bio član Svetog Vida davao je sve od sebe i žao mi je što se sve ovako završilo.
Zatim je usledila šokantna povreda Ruoksinga?
Polomljeni prednji ukršteni ligamenti i minimalna pauza od 4 nedelje došli su kao posledica jednog naoko bezazlenog duela. Moralo se reagovati jako brzo jer je Ču bio izgubljen za celu sezonu i njegovo prisustvo u timu nije više imalo mnogo smisla. Rešili smo da ga prodamo i sigurno na tom transferu izgubili veliki novac. Veliki borac i ljubimac navijača tako je na tragičan način završio svoju karijeru u našem dresu. Ostaće u srcima kompletnog rukovodstva i navijača.
Samo par sati ranije u klub je stigao Lauri Valk, estonski internacionalac?
I to je nešto što nije u skladu sa našim tradicionalnim poslovanjem. Istina je da je Lauri Valk već neko vreme naša želja, još letos smo pregovarali, međutim zbog tvrdoglavog stava uprave njegovog bivšeg kluba nije moglo doći do sporazuma iako je ovaj prekaljeni krilni igrač želeo da dođe kod nas. Kako sam kaže, veliki je fan srpske košarke i obožava srpsku kuhinju. Pričao je nešto i o beogradskim splavovima ali smo mu jasno stavili do znanja da naši igrači ne posećuju takva mesta, osim ako ja lično ne idem s njima. Lauri se našao na transfer listi upravo u trenutku kada je Kastela otišao iz kluba a samo par sati kasnije se dogodila Čuova povreda, tako da je tajming na kraju ispao sjajan. On je fleksibilan igrač koji će se lako uklopiti u sve naše taktičke varijante.
Lazarevac je sledeća stanica, može li Sveti Vid do sedme pobede?
Iskreno, mislim da smo blagi autsajderi u ovom meču, pre svega zbog toga što će ostatku tima biti malo teško da se navikne na igru bez dva ključna napadača. Očekujem da bekovi preuzmu glavni teret odgovornosti u napadu i time nadoknade ovaj nedostatak. Lazarevac je sa druge strane pažljivo selektirana ekipa sa dugom klupom i velikom mogućnošću rotacije, u jednoj iscrpljućujoj utakmici kakvu očekujem to može da bude prevaga.
Možete li biti zadovoljni dosadašnjim delom sezone?
Iako bi se na prvi pogled reklo da je prva trećina sezone prošla uspešno, moramo uzeti u obzir prerano ispadanje iz kupa i težak poraz od Samuraja. To znatno umanjuje naše dosadašnje uspehe i ne daje nam pravo da se njima hvalimo. Potrebna nam je dubina rostera i u tom cilju ćemo pokušati da dovedemo još pojačanja u skorije vreme. Deficitarne su pre svega bekovske pozicije i tu treba očekivati do kraja nedelje jednu zanimljivu akviziciju, ali o tome više drugom prilikom.
Gomeljski se osvrnuo i na glasine koje su proteklih dana kolale o statusu velikog rivala Svetog Vida, Tripera:
Triper je klub prema kojem gajimo poštovanje i pored našeg bespoštednog rivalstva, voleo bih da se glasine pokažu netačnim kako liga ne bi ostala bez kvalitetnog kluba i menadžera, mislim da je budućnost BB košarke u Srbiji u što većem broju menadžera i što jačoj konkuren