Другари,
Све ово лепо звучи, али је и све ово, већ врло добро познато.
Такође, познато је да нажалост, теорија и пракса нису једно те исто.
У заједници, централни проблем уопште се не огледа у постизању концензуса међу бившим селекторима по питању крила, већ и у даље слабом одзиву домаћих менаџера за тренинг, недостатку репрезентативног интересовања и понајпре, немогућношћу за спровођење теоретских замисли у практично дело.
Комуникација је истина, значајно боља него раније, на међу-људском, културном, али не и на пословном нивоу.
Одређен облик репрезентивне свести и жеље да се на неки начин допринесе репрезентативном развоју међу менаџерима постоји, и чини ми се да је заиста и јачи него иначе, али не на начин какав би смо ми то и желели, и не у мери која дугорочно може обезбедити и гарантовати добре резултате.
Ако мене питате, као заједница смо на прекретници. Моменту и прилици у којој ћемо сви заједно заиста урадити нешто велико, лепо и ново (или бар у скоријој будућности отворити могућности за развој тако нечег), или тотално упуцати репрезентативну свест и у сезонама пред нама, жељу и тенденцију менаџера да се укључе у репезентативну причу и допринесу репрезентативном развоју свести на историјски минимум.
Решење и одговори на ове проблеме прилично су очигледни и јасни.
Треба нам више људи укључених у тренажни процес, анимацију заједнице и промоцију и афирмацију репрезентације по лигашким, а не само репрезентативним форумима.
'Буђење и оживљавање заједнице' уопште није тако једноставан процес и изисткује и време и посвећеност и велику креативност. И заиста га и треба осмислити.
Уколико смо убеђења да тако нешто може извести ма било који селектор уз свега неколико скаута, у озбиљној смо и огромној заблуди. Питање је чак колико би и нас 10 овде, да се удружимо дугорочно могли бити успешни у истом.
Времена су се променила, трећелигашки форуми грме од тишине, док менаџери чекају да ми њима приђемо с интересантним причом и актуелношћу, а не обратно. У противном, ко ће да тренира..? Нико. Пар менаџера са високим потовима добрих почетних скилова са актуелног драфта, пар менаџера који већ имају свог тренирца те другог осредњег новајлију шлепају уз истог.., и неколицина нас који већ сезонама уназад покушавамо изгурати ту репрезентативну причу.
Концезус, организација и јасна подела рада, пре свега на неком промотивном плану треба да се постигне и направи, па тек онда све остало. Уколико наравно, и заиста постоје и воља и интересовање за тако нечим.
У противном, врло лако и у врло блиској будућности, могли би се наћи у ситуацији, да неколицина нас уз тек понеког менаџера играча високог пота, будемо све оно што је остало од репрезентације и идеје о истој, и у одсуству, комуникације, сарадње, репрезентативних успеха и уопште изгледа за исти, понедељком једни-друге међусобно тешимо, да би се ко зна можда једном, и заиста могле вратити роде.