Ristivoje Arnaut, košarkaš Svetog Vida, u subotu je zabeležio jubilarni 100ti nastup u prvenstvenim utakmicama u dresu kluba. Ovaj 36-godišnjak primio je na kraju utakmice protiv Bg Samuraja specijalnu plaketu zahvalnicu od menadžera Gomeljskog i nakon poslednjeg sudijskog zvižduka pristao da da kratak intervju našem listu povodom ovog nesvakidašnjeg jubileja:
"Moja profesionalna košarkaška karijera isključivo je vezana za Sveti Vid. Ja sam igrač sa najdužim stažom u klubu, ovo mi je 12-ta sezona, imam ih isto koliko i sam klub. Učestvovao sam u svim blistavim i teškim trenucima po klub. Prva utakmica koju sam odigrao, 19. oktobra 2010. godine, bila je i prva pobeda Svetog Vida. Zabeležio sam tada 10 poena i čak 22 skoka. Otada pa do danas odigrao sam preko 230 zvaničnih utakmica, što prijateljskih što kupa, a evo ova mi je bila 100-ta prvenstvena računajući i plej-of. Iako nisam bio strelac ubeležio sam 2 skoka 2 blokade i ukrao 1 loptu, što je za moje godine sasvim dovoljno složićete se" sa osmehom govori Arnaut.
Pristao je da govori malo o prošlim vremenima, razlikama između košarke tada i sada:
"U trenutku kada je klub osnovan, kada je novo rukovodstvo postavilo Gomeljskog za menadžera, mi smo dovedeni iz amaterskih liga sa raznih strana i prekomandovano nam je nekoliko klinaca iz omladinskog pogona. Od tadašnjeg sastava aktivni smo još uvek samo Mitar Pejčić, tada omladinac i velika nada naše košarke, sada prvotimac Besnih Cvetića, i ja. Klub je u početku malo lutao kupovani su i prodavani razni igrači, često i sumnjivog kvaliteta. Čini se da ni sam menadžer, tad još uvek mlad i neiskusan nije baš znao šta treba da radi (smeh). Međutim, vrlo brzo krenulo se jasnim ciljem, oformljeno je jezgro mladih igrača čiji je predvodnik bio sadašnji kapiten Anđelić. Ostale pozicije popunili su solidni iskusni igrači iz nižih liga sveta i krenulo se u projekat koji je danas, to mogu slobodno da kažem izrastao u prepoznatljiv brend na našim prostorima, KK Sveti Vid."
Arnaut je igrao i u prvoj ligi, okušao se protiv nekih od najboljih centara Srbije i sveta, i danas iako ga godiine sprečavaju da igra na nekadašnjem nivou, bez njega se ne može, izrastao je u svojevrstan simbol kluba, kako kaže menadžer Gomeljski, koji tvrdi da Arnaut na tržištu nema cenu, a da bi pre otpustio sebe nego njega:
"Ristivoje je pre svega dobar čovek, a izuzetno je inteligentan igrač. Iako je razmišljao da pretprošle sezone kada smo ispali iz lige završi karijeru, ja sam ga lično molio da ostane. Njegova pomoć u stvaranju nove okosnice centarske linije je nemerljiva. Tu je da iskustvom pokaže primer, i da iako najstariji, na treningu povuče zalaganjem i ohrabri ostale."
Arnaut je mislli o prestanku karijere sada ostavio daleko iza sebe, štaviše ističe da se skoro nije bolje osećao:
"Mogao bih da igram do 50-te na ovom nivou (smeh). Ne, ozbiljno, mislim da mogu još dosta toga da pružim. Nije više u pitanju ni samo učinak na terenu. Postao sam za klub kao neka amajlija. Pomažem i ovim mlađima da pravilno rasporede vreme za trening i da drže formu na maksimalnom nivou. Svoje ciljeve u karijeri sam uglavnom sve ispunio, sada sam se potpuno podredio timu. I to mi nekako najviše i prija."
Last edited by Gomeljski at 10/13/2013 10:56:12 AM