BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Други мандат (сезона 50)

Други мандат (сезона 50)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
305126.19 in reply to 305126.2
Date: 6/11/2020 3:02:51 PM
Overall Posts Rated:
216216
ХВАЛА НА ЧЕСТИТКАМА! Надам се да ћу оправдати указано поверење,и да ће бити мање добронамерних замерки

што се најава утакмица младе репке биће их,нисам ни рекао да неће,само о томе другом приликом...
(ја сам на одмору ових дана,тако да и немам баш толико времена да се бавим форумом)

Крила имамо,имаћемо их и биће све боља надам се...
Као заједница можемо да се договоримо како би изгледало идеално крило за У21 (рецимо да га пројектујемо са типа 54-56 почетних скилова и са неким мало јачим тренингом-типа теретана ниво три,тренер млађих мин. супериоран итд.
Онда можемо да дискутујемо које би одбране биле иделане али и реалне да се достигну,као и остали скиолови,поготово шут унутра...

Змај
This Post:
33
305126.20 in reply to 305126.19
Date: 6/11/2020 4:06:20 PM
Noipmahc
II.1
Overall Posts Rated:
221221
Mnogo priče i saveta.
Uzmi istreniraj krila za mladu i rešen problem.

From: GM-Kyve

This Post:
22
305126.21 in reply to 305126.18
Date: 6/11/2020 4:10:41 PM
Champions United
III.2
Overall Posts Rated:
14941494
nemoj zafrkavat, krilo sa 12-13 kombinacijom obrana je zlata vrijedan... pogotovo ako i ostale skilove ima blizu 12...
a to se može izvuć od 6 pota sa startnih 55 skilova

situacija koju ti spominješ je igranje sa all round krilom protiv vanjskog krila (ili beka koji glumi vanjsko krilo), ili protiv krilnog centra (koji glumi unutrašnje krilo)... al to su specifične utakmice, i situacije na koje treba biti spreman sa dobrim skautingom...
nije taktiziranje samo predviđanje GDPa, nego i predviđanje protivničkih postava...

uz to, dobro dođe da skauti selektoru pripreme barem jedno vanjsko krilo (recimo obrane 15 OD, 10 ID) i jedno unutrašnje (9-11 OD, 14-15 ID)
na svakom draftu ima bekova sa 7-8 startnim IS ID, i oni bez puno muke mogu imat 12 IS 10 ID, bez posebnog treniranja unutra
(IS skače na treningu 1 na1 ili JS za SF/PF, ID skače na treningu ODa)
isto tako, uvijek ima krilnih centara, 203 do 208 visine, koji imaju početni OD 7, pa ih se uz malo truda može pretvorit u unutrašnje krilo...

naravno, za ovako nešto treba prvo dobar draft, treba imat dobru komunikaciju na relaciji skauti-selektor i na kraju krajeva, treba imat fleksibilne vlasnike igrača, koji su spremni žrtvovat i poneku utakmicu da bi napravili idealan skillset za u21...

da je lako, nije, al upravo tu je draž u21, jer dobra organizacija čuda može napravit... čisti primjer je Izrael, dvostruki svjetski prvak sa u21, a jedva preko 200 klubova...

This Post:
00
305126.22 in reply to 305126.21
Date: 6/11/2020 4:34:22 PM
Overall Posts Rated:
590590
Upravo tako, krilo sa tim odbranama je temelj dobre timske odbrane. Naravno da nisu odbrane dovoljne. IS, PA, RB...sve to mora biti na odredjenom nivou. Balansirano krilo pre svega sluzi da onemoguci veliki miss match u odbrani i da spreci da na toj poziciji dozivimo stetu koja je nepopravljiva, ali i da pomogne u skoku, protoku lopte itd.
Zatim, jako je bitno da imamo sirinu u timu. Nema poente imati 5-6 istih igraca u ekipi. Bekovi koji mogu da napadaju spolja, unutra, krila za spoljni ili un. napad, KC koji ima jak PA i solidan OD, pa da "glumi" krilo itd. Sve su stvari koje vam daju vise opcija i koje olaksavaju pripremu za mec, a protivnika dovodi u situaciju da lupa glavu koju cemo taktiku odigrati.
Dobar post, potpisujem od reci do reci.

Last edited by Zvone Kralj at 6/11/2020 4:35:33 PM

This Post:
00
305126.23 in reply to 305126.20
Date: 6/11/2020 5:00:24 PM
Overall Posts Rated:
356356
Aplauz.

This Post:
11
305126.24 in reply to 305126.22
Date: 6/11/2020 6:29:37 PM
Champions United
III.2
Overall Posts Rated:
14941494
Upravo tako, krilo sa tim odbranama je temelj dobre timske odbrane. Naravno da nisu odbrane dovoljne. IS, PA, RB...sve to mora biti na odredjenom nivou. Balansirano krilo pre svega sluzi da onemoguci veliki miss match u odbrani i da spreci da na toj poziciji dozivimo stetu koja je nepopravljiva, ali i da pomogne u skoku, protoku lopte itd.

moje mišljenje je da u21 krilo kakav god bio skillset, ne može pravit razliku u napadu (ne računam patient taktiku) protiv ozbiljne ekipe...
al zato ako nemaš dobro krilo, onda ti napravi debeli minus, oćeš u skoku, u protoku lopte, u vanjskoj ili unutrašnjoj odbrani... što god mu fali, osjeti se...

Zatim, jako je bitno da imamo sirinu u timu. Nema poente imati 5-6 istih igraca u ekipi. Bekovi koji mogu da napadaju spolja, unutra, krila za spoljni ili un. napad, KC koji ima jak PA i solidan OD, pa da "glumi" krilo itd. Sve su stvari koje vam daju vise opcija i koje olaksavaju pripremu za mec, a protivnika dovodi u situaciju da lupa glavu koju cemo taktiku odigrati.
Dobar post, potpisujem od reci do reci.

zato sam i naglasio da je komunikacija najvažnija...
realno, za izgurat u21 sezonu, treba 15 ozbiljnih igrača (6 bekova, 3 krila, 6 unutrašnjih)
mislim da nije problem iz bazena od 30-40 kvalitetnih draftera, nakon sezone treninga napravit dodatnu selekciju, pa i neku preprodaju ako je potrebno, da se sredi generacija, i napravi lepeza opcija...
koliko god LI/LP bio dominantna taktika, ne možeš ga stalno igrat, što zbog GDPa, što zbog 3-2 zone i blokera, što zbog forme itd, treba imat i vanjski orijentirane bekove, vanjsko krilo, krilne centre sa 10+ JSom itd itd
sve se to može dotjerat, samo ako se na vrijeme reagira...
u današnje vrijeme sa raznim čudima tehnologije, raznoraznim grupama, discord kanalima i slično, jednostavno nema izgovora da se sve ne iskomunicira i ne izdogovara na vrijeme...

ono što mi nije jasno, i to sam planirao da pitam već dugo vremena, zašto igrače sa visokim potencijalom za NT odvajate posebno? zašto takvi ne bi mogli igrat za u21?

provjereno znam da se recimo HoF centri mogu trenirat do 15 15 13 unutra (ili 16 16 14), igrat za u21, i do 25-26g se mogu dorađivat vanjski skilovi kako god ti srce zaželi...
sa novim sistemom osoblja i svim ovim dodacima za trening, sa 27g mogu biti gotovi igrači sa 140+ skilova...
takvi igrači su najčešće u rukama iskusnih managera, ne propuštaju treninge, imaju dobre minute i formu, i apsolutno nema razloga da ne igraju za u21...
pogotovo što ove najveće nacije prave "drva" centre od 9 i 10 potencijala, sa skilovima 3x17 unutra ili slično, i takvima ne možeš parirat ako moraš pravit centre od 6 i 7 potencijala...

uglavnom, lijepo je vidjet da vam je živnuo forum, i da se zajednica malo aktivira... ako se tako nastavi, nema sumnje da će opet i medalje doći...

This Post:
11
305126.25 in reply to 305126.24
Date: 6/12/2020 3:51:59 AM
Head Hunters
III.11
Overall Posts Rated:
141141
Другари,

Све ово лепо звучи, али је и све ово, већ врло добро познато.
Такође, познато је да нажалост, теорија и пракса нису једно те исто.

У заједници, централни проблем уопште се не огледа у постизању концензуса међу бившим селекторима по питању крила, већ и у даље слабом одзиву домаћих менаџера за тренинг, недостатку репрезентативног интересовања и понајпре, немогућношћу за спровођење теоретских замисли у практично дело.

Комуникација је истина, значајно боља него раније, на међу-људском, културном, али не и на пословном нивоу.
Одређен облик репрезентивне свести и жеље да се на неки начин допринесе репрезентативном развоју међу менаџерима постоји, и чини ми се да је заиста и јачи него иначе, али не на начин какав би смо ми то и желели, и не у мери која дугорочно може обезбедити и гарантовати добре резултате.

Ако мене питате, као заједница смо на прекретници. Моменту и прилици у којој ћемо сви заједно заиста урадити нешто велико, лепо и ново (или бар у скоријој будућности отворити могућности за развој тако нечег), или тотално упуцати репрезентативну свест и у сезонама пред нама, жељу и тенденцију менаџера да се укључе у репезентативну причу и допринесу репрезентативном развоју свести на историјски минимум.

Решење и одговори на ове проблеме прилично су очигледни и јасни.
Треба нам више људи укључених у тренажни процес, анимацију заједнице и промоцију и афирмацију репрезентације по лигашким, а не само репрезентативним форумима.
'Буђење и оживљавање заједнице' уопште није тако једноставан процес и изисткује и време и посвећеност и велику креативност. И заиста га и треба осмислити.
Уколико смо убеђења да тако нешто може извести ма било који селектор уз свега неколико скаута, у озбиљној смо и огромној заблуди. Питање је чак колико би и нас 10 овде, да се удружимо дугорочно могли бити успешни у истом.
Времена су се променила, трећелигашки форуми грме од тишине, док менаџери чекају да ми њима приђемо с интересантним причом и актуелношћу, а не обратно. У противном, ко ће да тренира..? Нико. Пар менаџера са високим потовима добрих почетних скилова са актуелног драфта, пар менаџера који већ имају свог тренирца те другог осредњег новајлију шлепају уз истог.., и неколицина нас који већ сезонама уназад покушавамо изгурати ту репрезентативну причу.

Концезус, организација и јасна подела рада, пре свега на неком промотивном плану треба да се постигне и направи, па тек онда све остало. Уколико наравно, и заиста постоје и воља и интересовање за тако нечим.

У противном, врло лако и у врло блиској будућности, могли би се наћи у ситуацији, да неколицина нас уз тек понеког менаџера играча високог пота, будемо све оно што је остало од репрезентације и идеје о истој, и у одсуству, комуникације, сарадње, репрезентативних успеха и уопште изгледа за исти, понедељком једни-друге међусобно тешимо, да би се ко зна можда једном, и заиста могле вратити роде.

This Post:
00
305126.26 in reply to 305126.25
Date: 6/12/2020 4:39:10 AM
Head Hunters
III.11
Overall Posts Rated:
141141
А решење би се према неком мом виђењу огледало, у некој будућој подели скаутинг задужења према лигама, а не генерацијама.
Уз наравно, добро осмишљен систем интерне комуникације између селектора и особља стручног штаба у циљу усаглашавања репрезентативних потреба задате генерације.

Будући да је лига тек 20 (изостављајући намерно Прву), верујем да би од 6 до 8 скаута било и више него довољно за тако нешто, што у принципу и није далеко од бројности којом тренутно располажемо.
Иста прича, могла би бити применњљива и на А састав, у који се можда, још и боље уклапа.

Промоцијом у виши ранг или пак елиминацијом у нижи, менаџер који у свом саставу има тренирца на чијем развоју је већ сарађивао са за претходну лигу надлежним скаутом, мењао би и скаута.

From: Andra
This Post:
44
305126.27 in reply to 305126.26
Date: 6/15/2020 4:39:36 PM
Overall Posts Rated:
77
Cestitam na pobedi!

Ziveo selektor!

Da mu deca pevaju po dvoristu! :D

This Post:
11
305126.28 in reply to 305126.27
Date: 6/16/2020 5:56:47 AM
Overall Posts Rated:
216216
Хахаха хвала! Жив био!

Идемо на финце сада

Змај
This Post:
44
305126.29 in reply to 305126.28
Date: 6/17/2020 10:44:30 AM
KK Partizan '23
III.9
Overall Posts Rated:
2626
Ja samo da se prijavim da sam ovde, ali nemam bas vremena da citam ove eseje :D
Treniram potencijalno krilo i (uglavnom) slusam sta mi cika Frnkie Thiledo govori :D
Aj pa nek je sasrecom ;)
Sportski pozdrav

Advertisement