Zvone me je spasao od toga da utrošim pola sata, sat više, na kuckanje, jer bih napisao isto što i on. Samo ću dodati da je krilo prebitna pozicija u mladoj reprezentaciji i jednostavno ga morate imati. Ja sam bio selektor 6 sezona, a skaut sam bio možda 10-ak i mogu da tvrdim da su sve sezone od tih 16 (Lale, ja, Andra, Dži-Dži) u kojima nismo imali dobro krilo bile očajne, jer ne može bek da zameni krilo, a još je teže da to uradi neki viši igrač.
Ovo je primer krila koje sam imao na raspolaganju u svojoj prvoj sezoni na poziciji selektora: https://i.imgur.com/pOQNK2D.png
Moguće je da sam omašio koji skil, ali generalno gledano dobro se sećam, jer je to bio prvi igrač tako niskog potencijala kog sam video da je bio tako istreniran i da sam imao priliku da ga koristim. Verovatno ga je upravo Zvone i istrenirao, jer mi je za sledeću sezonu spremio igrača čak sa potencijalom 4, koji nažalost nije zaigrao, jer je bilo boljih od njega, ali on je bio veoma dobro istreniran i veoma konkurentan.
Poenta je da su za krila bolji niži potencijali. Evo Bojan je naveo primer sa transfer liste gde nije bilo dovoljno dobrih krila, ali je i naveo da je gledao samo 9+ potencijale. Ja sam odradio 6 draftova za mladu reprezentaciju i bukvalno u svakoj od tih 6 sezona najbolja potencijalna krila su bila potencijala 5 i 6. Verovatno oni zbog nižeg pota dobiju kompenzaciju u vidu skilova. To su bukvalno bili igrači između 55 i 65 skilova što je odlično za početak.
E sad, tu ima dosta onoga što kaže Atlas, a to je činjenica da je svima lakše da istreniraju beka ili centra višeg potencijala, nego krilo potencijala 5 ili 6, jer je trening dosta jednostavniji i brži. Ja mislim da je upravo to razlog zašto krilima mora biti posvećena posebna pažnja, jer u treningu krila menadžere morate da ubeđujete i motivišete, a menadžere koji treniraju bekove i centre samo usmeravate. Krilima ne morate da gađate odbrane 17/15 uopšte, to je za mladu reprezentaciju čak malo i apsurdno, ali ako uzmemo ovaj primer krila koji sam podelio i ako uzmemo taj primer kao nekog default krila za mladu reprezentaciju koje "radi posao", onda mislim da je očigledno da nije nemoguće praviti krila za mladu reprezentaciju, već je samo potreban napor.
Na kraju bih samo potvrdio činjenicu da se Zvone dosta razume u trening krila za U21, pošto je on bio skroman u svojoj drugoj rečenici posta. Mislim da bi selektor i stručni štab trebalo da razmotre mišljenje jednog tako iskusnog menadžera po pitanju krila i da saslušaju šta on ima da kaže i predloži. Tu pre svega mislim na drugi deo njegovog posta, a apropo toga da li bi svi menadžeri trebalo da imaju pristup tabeli i ako da, na koji način. Po mom mišljenju poenta tabele nije transparentnost u smislu da svi vide čime raspolažemo, već je poenta da to bude kao neka vrsta trenažnog poligona u figurativnom smislu, odnosno da menadžeri dođu tu da bi stvorili sliku o tome kako bi trening nekog njihovog igrača trebalo da izgleda da bi dostigao određeni nivo, a iz tog razloga mora svima sve jasno da bude u vezi sa tom tabelom i to je razlog zašto ne mogu da se složim sa:
Da li se menadžeri snalaze? Ne moraju. Oni gledaju skilove, ne treba da ih zanima ko šta trenira, kakvu infrastrukturu ima i kako mu napreduju drugi igrači jer onda previše zadiremo u "privatnost".
P.S. Zamislite ovaj post sa nekoliko nasumično ubačenih smajlija, pošto ovako bez njih deluje previše ozbiljno, gotovo kao da napadam nekoga... :DLast edited by Oziris at 6/11/2020 10:10:30 AM