BuzzerBeater Forums

BB Srbija > BB Prirucnik

BB Prirucnik (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
190132.38 in reply to 190132.37
Date: 7/20/2011 4:43:41 PM
Overall Posts Rated:
529529
Balansiran trening - elasticni efekat

Vec je bilo price o elasticnom efektu, pa je red da se i to pojasni. Najjednostavnije je na primeru objasniti. Neka je skok sut nepostojeci (1), a svi ostali skilovi prosecni (7). Skok sut ce napredovati brze ukoliko se trenira, nego bilo koji drugi skil da se trenira. BB igraci imaju tendenciju da budu izbalansirani, tako da ce teziti uvek da imaju ujednacene (srodne) skilove. Poenta price o elasticnom efektu je da kada su (srodni) skilovi podjednaki (npr za unutrasnje igrace skok, unutrasnja odbrana, sut iznutra, sa tim da zanemarimo blokiranje) igrac ce mnogo brze napredovati ukoliko mu se rotiraju treninzi tih sklova, nego da se dize prvo jedan u nebesa, pa drugi i tako redom. Znaci sto se treninzi vise miksuju, brzi je napredak igraca.

This Post:
11
190132.39 in reply to 190132.38
Date: 7/20/2011 4:43:57 PM
Overall Posts Rated:
529529
Timski trening

Pod ovim terminom se smatra treniranje izdrzljivosti, slobodnih bacanja ili forme. Dva su perioda tokom sezone kada se preporucuje koristiti timski trening, tokom all star pauze i u plej ofu, jer se tada igraju samo 2 utakmice u toku nedelje, pa usled nemogucnosti popunjavanja minutaze svim trening igracima, pribegava ovom treningu. Izdrzljivost ponekad opada igracima kao sto je vec receno, tako da je dobro ponekad koristiti ovaj trening da se igraci vrate na neki odredjen nivo (ne treba se puno opterecivati treniranjem ovog skila, ocena Slab (5) je sasvim dovoljna). Sto se tice bacanja, ona ne opadaju tokom vremena, ali korisno je imati igrace sa dobrim bacanjima, pogotovo u tesnim utakmicama. Isto skil oko Slab je sasvim zadovoljavajuci. Treniranje forme se malo koristi, tim se uglavnom sluze igraci u Prvim ligama, koji pucaju na titule, na BBB i slicno. Ne preporucuje se u nizim ligama, bolje je trening minute iskoristiti na nesto drugo. Vazno je napomenuti i da je za timski trening svejedno kojeg trenera imate, da li je lvl 1 ili lvl 7, isti je uticaj.

This Post:
00
190132.40 in reply to 190132.39
Date: 7/20/2011 4:44:12 PM
Overall Posts Rated:
529529
5. Nacionalni timovi

Uvod

Kada vec malo sazrete u igri i pocnete da planirate o ulasku u visi rang, javi se i mogucnost treniranja igraca za reprezentaciju. Svaka drzava ima juniorski (U21) i seniorski (A) tim. Svake druge sezone se odrzavaju izbori za selektora reprezentacija. Izbori su uvek na pocetku sezone, a selektori svoj mandat od dve sezone pocinju sa kontinentalnim prvenstvima, koja su ujedno i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo koje se odrzava druge sezone selektorovanja. Za selektora obe reprezentacije se moze prijaviti bilo ko, nema nikakvih uslova. Isto tako se mozete prijaviti za selektora u bilo kojoj drugoj drzavi. Svaki menadzer moze da glasa samo na izborima u svojoj BB zemlji.

This Post:
00
190132.41 in reply to 190132.40
Date: 7/20/2011 4:44:46 PM
Overall Posts Rated:
529529
Kako funkcionise reprezentacija

Biti selektor i nije tako lepo i lako, kao sto zvuci. Mnogo posla ocekuje svakog selektora, pogotovo u onim zemljama gde ima mnogo korisnika. Proces odabira igraca za reprezentaciju pocinje vec sa draftom. Tu selektori uz pomoc NT skauta provere vecinu kvalitetnijih igraca sa drafta (potencijal 6+) i dalje u dogovoru sa menadzerima vode brigu o njima. Vecina igraca na pocetku sezone bude ubacena u reprezentaciju (svakom pise u vestima kada dodje do toga), a to je samo zbog toga da bi selektor imao uvid u skilove. Posle toga se pokusava ostvariti zajednicki jezik na relaciji selektor –menadzer, ali to ne bi trebao da je problem, jer je obojici cilj da naprave uspesnog igraca. Osecajte se slobodnim da selektora pitate za bilo sta u vezi treninga, vaseg igraca ili same igre, oni su tu da pomognu.

Sto se tice vodjenja reprezentacije, i tu selektor mora dosta da obrati paznju na entuzijazam, taktike i mnogo propratnih faktora. Entizijazam je isto kao i na klupskom nivou, samo sto treba malo vise vremena da opadne. Razlog tome je sto svaka reprezentacija igra samo jedan mec u toku nedelje. Selektori moraju da vode racuna i o broju igraca u ekipi. 18 igraca je maximalan broj igraca u reprezentaciji, i ukoliko posle selektor ima zelju da izbaci nekog od njih i ubaci nekog drugog, rezultovace blagim opadanjem entuzijazma. Svako vadjenje igraca iz reprezentacije smanjuje entuzijazam.
Sve u svemu, nije lako biti selektor, ali je u svakom slucaju zanimljivo.

This Post:
00
190132.42 in reply to 190132.41
Date: 7/20/2011 4:45:12 PM
Overall Posts Rated:
529529
Treniranje igraca za nacionalni tim

Evo i nekih smernica kojima se trebate voditi ukoliko zelite da stvorite igraca za reprezentaciju:

- treba poceti rad sa igracem sa drafta, od 18 god, potencijal bar superstar (8) i solidnim pocetnim skilovima
- obavezan trening igraca na jednoj poziciji, sem kada je obavezno na 2 (skok, prodornost, skok sut)
- dok se kod “obicnih” igraca staje sa treningom kada napune 22 ili 23 god, igraci koji su na pragu reprezentacije treba de se treniraju jos 3-4 sezone duze
- uvek treba biti u kontaktu sa selektorom, da bi se znalo sta fali tom igracu da pristupi timu, i raditi na ispravljanju tih nedostataka

Tim moze ispastati ukoliko se odlucite na trening jednog igraca sa seniorsku reprezentaciju, ali isplati se. Po meni nema nista znacajnije u ovoj igri nego kada vidite da je vas igrac deo reprezentacije.

This Post:
00
190132.43 in reply to 190132.42
Date: 7/20/2011 4:45:27 PM
Overall Posts Rated:
529529
***Pitanja***

Da li dobijam nesto ako osvojim privatnu ligu?
Za pobedu u privatnoj lizi se ne dobija nista osim casti i saznanja da si bio bolji od ostalih igraca. Privatne lige su sansa da probate nove takticke varijante, a isto tako da odigrate meceve sa ekipama sa kojima inace to niste u mogucnosti.

Da li igranje u privatnoj lizi utice na minute, entuzijazam itd?

U privatnoj lizi igrate sa entuzijazmom, formom i povredama koje inace imate, ali to se ne menja tokom meca u privatnoj ligi. Minute iz privatne lige vam ne ulaze u nedeljnu minutazu, entuzijazam ostaje isti, ukoliko se igrc povredi tokom meca privatne lige, odmah posle meca ce biti zdrav. Igranje u privatnoj lizi ne utice na vas rang u drzavi ili svetu. Ne dobija se prihod od ulaznica, niti se dobija nesto za osvajanje. Drugim recima utakmice u ovakvim ligama smatrajte za “imaginarne” .

Kako da sprecim da se igraci povredjuju?
Povrede se random desavaju. Ali, vreme za koje ce se vratiti na teren zavisi od toga koji lvl doktora imate. Povreda moze biti samo za taj mec, na nedelju dana, pa do 4 nedelje. Povrede ne nastaju zbog lose forme ili slicno, vec su teski random.

Pise da mi je igrac povredjen 1 nedelju, a njegov oporavak traje duze. Zasto?
To je samo procenjeno vreme koliko povreda traje, moze biti duze ili krace od toga. Isti je slucaj kada se nadogradjuje arena. Jedna nedelja znaci od 1-13 dana, tako da o tome treba razmisljati.

Kada se pobedjuje 25:0?
Da bi mec bio registrovan potrebno je da obe ekipe izvedu na teren bar po 3 igraca. Ukoliko neka od njih to ne uradi rezultat ce biti registrovan rezultatom 25:0. Ukoliko vas protivnik ne izvede ekipu, minutaza vasih igraca ce biti rasporedjena na sledeci nacin:
-ukoliko ste igrali sa starterom i dve zamene, starter dobija 36min, prva izmena 10min i druga izmena 2 min
-ukoliko stavite da vam isti igrac bude na sve tri pozicije, on dobija 43min
Ponekad zna biti frustrirajuce zbog minuta ukoliko vam protivnik ne izvede ekipu, ali probajte da iskombinujete posle. Tokom ovakvih utakmica ne moze doci do povrede vasih igraca.

This Post:
11
190132.44 in reply to 190132.43
Date: 7/20/2011 4:45:46 PM
Overall Posts Rated:
529529
BB pomocni programi

Najkorisniji BB pomocni programi:

1. BB salary calculator - program baziran na formulama Josefa Ka, cija je osnovna funkcija racunanje plate igracima. Posebno koristan za racunanje buduce plate kod igraca koji se treniraju:
http://www.how8.com/bb/index.php

2. BB Stats - statisticki program, koji pruza razlicite podatke poput vrednosti treninga odredjenog igraca, ukupnih plata timova, ligaskih lidera u odredjenim kategorijama (skokovi,poeni i sl.) Program sadrzi i NT Scouter, deo programa koristan za skaute i selektore reprezentacija koji pronalazi odredjene tipove igraca po zeljenim kriterijumima:
http://www.bb-stats.org/
http://www.buzzerbeaterstats.com/


3. Buzzer Control - desktop program koji korisnicima pruza predloge oko izbora igraceve najbolje pozicije, kao i statisticke podatke poput istorije treninga, najboljih ligaskih igraca u protekloj nedelji (celokupnoj sezoni) i sl:
http://www.buzzercontrol.com/

4. Buzzer Manager - program posebno pogodan za smisljanje taktike protiv buducih protivnika. Neke od funkcija su statisticki pregled protivnika (njihovi maximalni i prosecni rejtinzi, koriscene strategije i sl.), predlozi za najbolju postavu u zavisnosti koji tip taktike zelite igrati, statisticke podatke vezane za igrace i ligu. Program tkdj sadrzi BB salary calculator.
http://www.buzzer-manager.com/en/

5. BB Game Analyzer - program koji koriscenjem play-by-play opcije pruza detaljan pregled odigranih utakmica...odluke vasih igraca, vezane za sut (koliko puta su polagali loptu, koliko puta su prodirali, od koga su primali loptu i sl.). Ovaj program mogu koristiti samo menadzeri koji imaju supporter.
https://rs653tl.rapidshare.com/#!download|653tl|455860789|...

6. Coach parrot - najkompleksniji BB program. Pruza pomoc korisnicima u vidu racunanja rejtinga, u zavisnosti od izabranih taktika, na buducim utakmicama putem statistickih podataka vasih igraca..zatim, predlog trening plana za razvijanje mladih igraca...uticaj izdrzljivosti na igracevu partiju itd.
http://sourceforge.net/projects/coachparrot/

This Post:
00
190132.45 in reply to 190132.44
Date: 7/20/2011 4:46:10 PM
Overall Posts Rated:
529529
Idejni tvorci:

Ivkovic_Milan92 - (100346)
Trbazzi - (100056)


Napomenuli bi samo da je ovo u stvari RiP-ov ((24916)) "Guide To BuzzerBeater + FAQ" (144856.1) samo prilagodjen na nas jezik, sa nekim nasim dopunama.