BuzzerBeater Forums

BB Slovenija > [NT] Sezona 59

[NT] Sezona 59

Set priority
Show messages by
This Post:
55
316996.1
Date: 11/08/2022 10:37:09
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Lep pozdrav v novi nitki za slovensko člansko reprezentanco!

Najprej najlepša hvala vsem, ki ste oddali svoj glas na volitvah, seveda še posebej tistim, ki ste glasovali zame V čast mi je, da bom vodil slovensko izbrano vrsto še v sedmem zaporednem mandatu. Je pa reprezentanca projekt skupnosti, in zato želim, da ga vsi jemljemo kot takega. Kritike, predlogi, komentarji... vse je dobrodošlo. Vesel sem vsakega, ki izrazi zanimanje za trening slovenskih igralcev, še posebej tistih, ki so zaradi visokega potenciala primerni za člansko izbrano vrsto. Kot je bilo v zadnjih sezonah v navadi, bom v nitki pisal poročila, podrobnejše debate pa bodo sledile na discordu (čeprav tudi na forumu ni "prepovedano" pisati, da se razume). Kot je v navadi, sem že na discordu že objavil posezonski/predsezonski seznam reprezentančnih kandidatov.

Ko primerjam sezname, ki sem jih objavljal od sezone 48 dalje, je jasno, da so se v preteklih 12 sezonah v BB-ju dogajali tektonski premiki, ki so močno spremenili dinamiko igre. Od sezone 40 dalje se je pospešil trening, spreminjal se je game engine, spreminjale so se finance, dodajala so se tekmovanja, zdaj se bo spremenil tudi format reprezentančnih tekmovanj. Zagotovo se je igra v času mojega selektrovanja močno spremenila. Žal je konec romantičnih časov, ko si lahko s poceni ekipo premagoval precej dražja moštva, ker so imeli tvoji igralci sekundarce. Zdaj je zaradi hitrejšega treninga, boljših nabornikov in random preskokov že vsak povprečen igralec tako vsestranski, kot so bili včasih resnično vrhunski igralci. Posledično čas ni več omejujoč faktor, omejuje nas samo potencial in lastne zamisli, kako ta potencial najbolje zapolniti. Trening čez potencial ni več potrata časa, ampak je praktično nuja, če želimo natrenirati resnično vrhunske igralce. Ko svetujem pri treningu, se moje zahteve in časovnica včasih zdijo nerealne, neživljenjske, ali pa enostavno špartanske. A če želimo ostati v stiku z najboljšimi, v preteklih sezonah smo že premagali nekaj velesil, je to nujno zlo in na premnogo primerih sem videl, da se da, če se potrudiš.

Pri pregledu reprezentantov iz sezone 47, ko sem začel svoj prvi mandat, je jasno, da tedaj nobeden od igralcev niti približno ne bi povohal zdajšnje reprezentance. Seveda, deloma smo bili tudi dokaj povprečno moštvo, saj se je nekje med sezonami 35 in 40 precej zanemarilo trening dobrih igralcev (ali pa teh enostavno ni bilo). Kasneje, to precej sovpada z nastopom sensimana v vlogi U21 selektorja, se je ta slika obrnila, in v sezoni 51 smo že uspeli sestaviti konkurenčno moštvo, ki se je prebilo v drugi del evropskega prvenstva. A tudi med tedanjimi reprezentanti bi le redkokdo postal rezerva rezerve v zdajšnji ekipi - morda bi na prijateljskih tekmah igrali tedanji obetavni mladeniči, ki so svoj vrhunec dočakali par sezon nazaj. Skratka, v zadnjih parih sezonah je efekt hitrega treninga dokončno opazen, dvomim, da se bodo od zdaj dalje standardi še močno spreminjali, a reprezentančna košarka je že zdaj zelo izenačena, ker je nastopila inflacija dobrih igralcev, ki so zdaj zelo pogosti tudi med ekipami srednjega razreda. Da ne omenjam nabornikov iz Utopije, ki so močno pomagali manjšim BB nacijam.

To sem napisal že večkrat, a zdaj sem zelo prepričan, da bo to moj zadnji mandat. Upam, da bo rezultatsko uspešen, predvsem pa upam, da bom nasledniku predal konkurenčno moštvo. To ni samoumevno in kdaj niti ni zelo pedagoško, meni mislim, da je dobro delo, da sem v prvih sezonah delal z... no, nismo bili ravno Fičo, recimo rabljenim Renaultom No, zdaj nismo Ferrari, smo pa recimo en zelo lep BMW Upam, da se v naslednjih sezonah še dvignemo in premostimo še tistih nekaj razlike, ki nas loči od najboljših.

O samem evropskem prvenstvu pa malo kasneje. Vsekakor nas čaka napeto prvenstvo, kjer si bomo na večini tekem grizli nohte.

This Post:
33
316996.2 in reply to 316996.1
Date: 11/11/2022 06:20:16
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
V ponedeljek začenjamo z evropskim prvenstvom, ki se bo igralo na Nizozemskem. To je tudi prvič po dolgem času, da prvenstva ne gosti katera od pravih velesil. Na zadnjih 5 EP-jih so gostitelji, ki so bile same velesile, tudi zmagali: Poljska (S49), Italija (S51), Španija (S53), Litva (S55) in Francija (S57). V sezoni 47 je prvenstvo prav tako gostila velesila, Litva, ki pa je tedaj osvojila srebrno lovoriko. Nazadnje, ko prvenstva ni gostila kakšna od največjih BB nacij, je bilo torej v sezoni 45, ko je prvenstvo potekalo v Grčiji, gostitelji so se tedaj morali zadovoljiti z uvrstitvijo med 6 najboljših.

Letos je po dolgem času krog favoritov malo širši. Zagotovo so prvi na seznamu aktualni svetovni in evropski prvaki Francozi, ki so lani sploh prvič osvojili tudi svetovni prestol. A tradicionalne velesile, Španija, Italija, Litva, Poljska, in tudi reprezentance, ki so v zadnjem času doživele velik vzpon; Izrael, Belgija, Nemčija niso daleč. Sem je potrebno dodati še Nizozemce, ki so že z zmago na TT pokazali, da so močna ekipa, ki gre lahko ob prednosti domačega terena do konca.

Mi spadamo v skupino naslednjih zasledovalcev, torej ekip, ki jim strokovnjaki ne pripisujejo ravno velikih možnosti za končno slavje, so pa dovolj kakovostne, da lahko mešajo štrene prav pri vrhu. Naša skupina deluje zelo izenačena:

Francija (1. mesto na svetovni lestvici) je ekipa, o kateri sem z omembo naslovov v zadnjih dveh sezonah že povedal dovolj. Zagotovo so najboljša ekipa v naši skupini, a niso nrepremagljivi in potrebno je poudariti, da je prav vsaka ekipa ranljiva, to so v zadnjih letih dokazali številni izpadi velesil po prvem skupinskem delu. Vesel sem, da smo se tokrat izognili skupini z domačinom, saj imamo s tem tudi proti prvopostavljenemu nekaj možnosti, hkrati pa bodo tudi druge ekipe (upam) vsaj nekoliko bolj napadalne tudi na tekmi s favoritom. Vseeno pa bi bilo vse drugo, kot prvo mesto Francije, presenečenje.

Estonija (29.) - ekipa, ki se je v zadnjih sezonah še dvignila, in se na zadnjem EP uvrstila v drugi krog, ter tam igrala enako uspešno kot mi (1 zmaga, 4 porazi). Na tolažilnem turnirju v sezoni 56 so Estonci igrali v polfinalu in tam izgubili proti kasnejšim prvakom, Franciji, lani pa so bili manj uspešni, in so izpadli v prvem krogu končnice proti Grkom. V ekipi igra pomembno vlogo eden od mojih nekdanjih trenirancev, Indrek Kruuse, in po njegovi vlogi sodeč bi dejal, da gre za ekipo, ki je zelo podobne kakovosti kot je naša ekipa. Tako bo že naša prva tekma na prvenstvu ena težjih.

Romunija (41.) - Romuni so po uspehih kakšen korak za nami, nazadnje so se v drugi del EP uvrstili v sezoni 53, od tedaj so uvodni del dvakrat končali kot četrti, čeprav jim je vedno do drugega mesta zmanjkalo zelo malo. Vseeno imajo v svojem moštvu zelo dobre igralce in vodi jih izkušen selektor, tako da je pričakovati, da se bodo zelo aktivno vmešali v boj za drugo mesto.

Švedska (45.) - Švedi so v zadnjih sezonah nekoliko zrastli in se približali nivoju, ko lahko ciljaš na uvrstitev v drugi krog evropskega prvenstva, vseeno pa še niso čisto tam. Vsekakor bodo na drugi tekmi, ko je zaradi nizkih entuziazmov in pripravljenosti vse skupaj še malo bolj kaotično, dokaj nevarni in tekmo bo treba vzeti zelo zares.

Češka (57.) - Podtaknjenec v skupini. Ponavadi so šestopostavljena moštva že dokaj šibka, a rejting Čehov je zelo varljiv. V zadnjih štirih sezonah so namreč pričeli z zelo radikalno pomladitvijo ekipe, ki pa zdaj počasi prihaja v zrela leta. Letos sicer še niso na maksimumu, a vendarle gre za nacijo, ki je takorekoč velesila in so zelo nevarni tudi na 90%. Kolikor je moč razbrati iz njihovih forumov, bodo letos počasi začeli pogledovati tudi k rezultatom.

Škotska (62.) - Škoti so že več kakovostnih razredov za nami in upam, da tu ne bo večjih težav

Wales (89.) - Gre za drugo najskromnejšo ekipo v Evropi, in tudi tu bi moralo iti gladko skozi. Seveda pa bo pomembna koš razlika.

Lap pozdrav

Last edited by Deschamps at 11/11/2022 06:23:25

This Post:
33
316996.3 in reply to 316996.2
Date: 11/15/2022 04:14:51
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Kot je v navadi, je bil uvod v sezono hektičen, na zelo pomembni tekmi smo uspeli premagati reprezentanco Estonije (67006). Tekma je minila v znamenju slabe obrambe na obeh straneh, na koncu smo le odbili vse napade žilavih Baltov in zabeležili zmago.

Pred tekmo so bili Estonci v nekolikšni prednosti pri pripravljenosti, saj so imeli v odlični formi tri pomembne igralce, veteran in nosilec njihove igre, Kasper Sepp, pa je bil na dobri dobri pripravljenosti. Pri nas smo imeli sicer dobro dobro pripravljene visoke igralce (Krstić, Kološa, Podbrežnik, Lovretič...), kar pa nas je naredilo precej predvidljive. Na srečo se je kasneje izkazalo, da je ravno ta predvidljivost odločila tekmo.

Obračun smo pričeli v postavi Gorenc, Kordyš, Pisanski, Kološa, Krstić. Naš začetek je bil obetaven, Oskar Pisanski je zadel za 8-2, kasneje je Ciril Gorenc prednost povišal na 15-6. Kazalo je, da so estonske napačne napovedi močno nagnile tehtnico na našo stran, a kasneje so se nasprotniki vseeno zbrali in s košem Priita Niiduja je bil rezultat dobro minuto pred koncem četrtine samo še 20-18 za nas. Na srečo smo do konca četrtine rezultat ponovno nekoliko povišali in prvih dvanajst minut končali s petimi točkami prednosti.

Druga četrtina je bila sprva precej izenačena, po petih minutah pa smo uspeli presekati mrtvi tek in Rudi Gregorčič je zadel trojko za prednost 10 točk. Prednost je kasneje narastla celo na 14 točk, nato pa se je tam ustalila in na odmor smo odšli z lepo prednostjo, 62-50. A jasno je bilo, da mora naš napad vzdržati, saj smo bili obrambno in skakalno precej nerazpoloženi, kar je Estonce še držalo v igri.

V drugem polčasu so se nasprotiki približali na 7 točk, kasneje s trojko Kalleja Parna tudi na 6 točk, a nekako smo vedno uspeli odgovoriti in prednost ponovno prestaviti na tistih "varnih" 10 točk. Po koncu tretje četrtine smo vodili za 11.

Zaključek je sprva potekal mirno, do zadnjih 6 minut se razlika ni bistveno spreminjala, ko pa je Indrek Kruuse zadel za 105-99 5 min pred koncem, smo si pričeli gristi nohte. Ob trojki Gorenca za 110-101 smo si ponovno oddahnili, a Estonci so udarili še enkrat, Fred Simenson je minuto in pol do konca zadel za 116-113. Na srečo je bil naš naslednji napad uspešen, in Estonci so se hitro zatekli k osebnim napakam, ki so dokončno obrnile rezultat v naš prid. Sicer so z dvema zadetima trojkama Balti pokazali, da mislijo resno, a naši so bili iz za črte prostih metov zelo natančni, tako da smo 20 s do konca, pri rezultatu 124-116, lahko vpisali prvo zmago. Končni rezultat 130-119 je odraz slabe igre v obrambi na obeh straneh, Estonci pa so priključek vseeno uspeli držati zaradi tudi zaradi dobrega skoka v napadu. Na koncu bo vtis pozabljen, pomembna je zmaga.

Letošnje evropsko prvenstvo ne bo omogočalo veliko lahkih tekem, naslednji teden nas čaka Švedska, ki je z odliko opravila uvodni preizkus proti Walesu. Proti Švedom smo zagotovo favoriti, a na podobnih tekmah smo se že večkrat opekli, zato resnično upam, da bo pripravljenost v moštvu dobra, kar bo Švede tudi odvrnilo od morebitnih agresivnih napadov.

Na preostalih dveh tekmah so Francozi prepričljivo premagali Škote, Romuni pa so presenetljivo lahkotno ugnali Čehe, ki so igrali z višjo zavzetostjo. Za ocenjevanje razmerij moči v skupini bomo vsekakor potrebovali še nekaj več odigranih tekem.

Lep pozdrav

This Post:
11
316996.4 in reply to 316996.3
Date: 11/21/2022 15:16:32
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Na drugi tekmi evropskega prvenstva smo v težkem in živčnem obračunu premagali reprezentanco Švedske (67012). Podobno kot pri tekmi z Estonijo lahko rečemo, da je bil napad na zelo solidni ravni, medtem ko ima obramba še veliko prostora za napredek.

V tekmo smo vstopili v postavi Šolinc, Gorenc, Kordyš, Kerkovič, Podbrežnik. Uvod je bil enakovreden in ekipi sta se izmenjavali pri minimalnem vodstvu. Pri rezultatu 13-13 je Švedom uspel delni niz 7-0 in jasno je postalo, da bodo danes skandinavci trd oreh. Po tem, ko smo zbistrili glave, smo jim vrnili, prav tako z nizom 7-0, a Švedi so prvo četrtino vseeno zaključili bolje, in s trojko Olaja Gunnarssona v zadnji sekundi so prvi del zaključili pri vodstvu 27-24.

Drugih 12 minut je bilo naših. Švedi so sicer dali prvi koš v četrtini, nato pa smo postopoma zmanjševali zaostanek in po štirih minutah igre je Oliver Simčič zadel za 32-31, prvo vodstvo Slovenije po dolgem času. Tudi v nadaljevanju četrtine smo Švedom počasi uhajali in ravno v zaključku polčasa prešli tudi na našo najvišjo prednost dotedaj - 55:48. Vseeno pa je bila prednost minimalna in vedeli smo, da tekma še zdaleč ni odločena.

V drugem polčasu smo bili sprva prepričljivi, Franc Šolinc je po nekaj minutah zadel za 61-50, kasneje je steklo še bolj gladko in po 5 minutah tretje četrtine je Alfred Podbrežnik povišal že na 71-54. Tekma je izgledala dobljena, a disciplinirani Švedi so razliko kmalu pripeljali nazaj v okolico +10, tretjo četrtino pa končali celo pri rezultatu 84-76, kar jih je še držalo v igri.

Napetost se je še povečala v zadnji četrtini, ko so se Švedi približali na 90-85, a v samem zaključku smo le pokazali premoč v kvaliteti. Nadaljevali smo z nizom 18-6, postopoma višali razliko in tri minute do konca je bilo pri rezultatu 108-91 tudi najbolj optimističnim skandinavskim navijačem jasno, da je zmagovalec te tekme Slovenija. Do samega konca smo uspeli razliko še nekoliko zvišati in ravno s prostima metoma Simčiča ob koncu tekme smo razliko spravili na +19, kar je zelo spodobna bera proti žilavemu nasprotniku.

Uvodni in potem predvsem drugi tekmovalni dan evropskega prvenstva znata ponuditi kar nekaj presenečenj in te tekme smo se na podlagi preteklih izkušenj nekoliko bali. Na srečo smo iz tekme odšli brez praske, in, upam, zmagali tudi z dobro koš razliko. Glede na nekatere taktične odločitve drugih moštev, se uvodnih tekem bojijo tudi v zelo močnih reprezentancah. Francozi so denimo proti Estoniji igrali z višjo zavzetostjo (in na koncu zmagali za 23 točk), prav tako Španci proti Portugalcem v skupini A (in zmagali za 30). Morda je odločitev Španije sicer razumljiva, saj je v skupini tudi gostitelj Nizozemska, in verjetno je šlo na dotični tekmi tudi za neposreden boj za drugi krog.

Na preostalih dveh tekmah v naši skupini so Čehi gladko odpravili Wales, Romuni pa so za 22 točk premagali Škote. Škoti so se sicer zaenkrat izkazali za boljše moštvo od pričakovanj, saj so z znosno razliko izgubili tudi proti Franciji (26 točk) in niso ravno kanonfuter.

Drugi tekmovalni dan je postregel tudi z derbijem med Litvo in izraelom, ki ga je dobil Izrael (102-88), v skupini D sta bili odigrani pomembni tekmi Bolgarija-Hrvaška 122-108 in Grčija-Ukrajina 102-91, Turki so v skupini E premagali Anglijo 99-85, in se tako predstavili kot prvi izzivalec favoriziranima Nemčiji in Italiji. Ostali rezultati so bili v okviru pričakovanj.

Prihodnji tekem nas čaka reprezentanca Češke. Gre za nepredvidljivo ekipo, ki ima kot nekdanja velesila velik renome, po drugi strani pa so presenetljivo prepričljivo izgubili proti Romunom, kljub temu, da so šli v tekmo z višjo zavzetostjo. To bo še tretja tekma v težkem in nepredvidljivem uvodu v prvenstvo, kjer moramo ohraniti zbranost. Sledita tekmi s Škotsko in Francijo, kjer nam bo lažje, saj bomo bodisi izraziti favoriti, bodisi izraziti outsiderji.

Pripravljenost!



Lep pozdrav

Message deleted
This Post:
44
316996.6 in reply to 316996.4
Date: 11/29/2022 03:33:40
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Včerajšnja tekma proti Čehom je bila toliko razburljiva, kot je le lahko (67015). Na koncu smo v zadnji četrtini pripravili izjemen preobrat in dosegli pomembno zmago.

Pod mojim vodstvom je reprezentanca že odigrala nekaj zelo napetih tekem, denimo zmaga proti Latviji (63405), še posebej boleč poraz proti Srbiji (61907), zmaga proti Slovaški (59419) in poraz proti Poljski (58860). Tokrat je bila tekma še bolj napeta, saj smo dolgo znatno zaostajali in ni nič kazalo, da bomo tekmo obrnili, tako da je zmaga še slajša.

V tekmo smo vstopili s peterko Simčič, Gorenc, Brezovar, Kološa, Kerkovič. Uvodne minute so pripadle Čehom in s tremi zaporednimi koši Jana Točika so hitro povedli 15-5. Potrebovali smo še nekaj minut, da smo se zbrali v napadu, nato smo se le aktivirali, in s košem rezervista Alfreda Krstića smo se približali na 21-20. Petdeset sekund do konca četrtine nas je Kerkovič popeljal v vodstvo 27-26, a Čehi so v izdihljajih uspeli doseči še dva koša. Na srečo smo tudi mi z buzzerbeaterjem Joca Brezovarja znižali na 30-29.

Druga četrtina je bila zelo slaba, Čehi so nadaljevali z efektivnimi napadi, nam pa se je ustavilo. Po dveh minutah je Šimon Dlabač zadel za 40-31, po nekaj mrtvega teka pa so Čehi uspeli povesti celo na 58-43. Na srečo je v zadnji minuti za naše trojko zadel razpoloženi Brezovar in po polčasu smo zaostajali 60-48.

Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala naša kalvarija. Po treh minutah je Točik zadel koš ob osebni napaki Oliverja Simčiča, in ko je zadel še prosti met, je semafor kazal 70-52. Minuto kasneje je Dlabač popeljal Čehe na prednost +20 (74-54). Najvišjo prednost je nekaj minut kasneje povišal še Čelechovský, ki je zadel za 82-61. Ko nam je voda najbolj tekla v grlo, sta pomembni zaporedni trojki zadela Samir Markić in Anatonij Purgstaler, nato pa še Miha Kordyš za 86-72. A bližje nismo uspeli priti, z buzzerbeaterjem za 92-77 nas je dodatno potolkel Dlabač.

Poslednjo četrtino smo končno začeli dobro, Ciril Gorenc je zadel prosta meta, nato je žogo ukradel Brezovar in pri 92-81 je stanje izgledalo boljše. A Čehi so hitro zadeli trojko, in ponovno smo bili na -14. Nato smo pripravili niz 8-0 in pri 95-89 smo bili po dolgem času resnično blizu. Počasi smo lezli bližje in bližje in s trojko Brezovarja za okroglih 100-100 smo dobili dodaten zagon, prav tako se nam je vrnila samozavest. Šest minut do konca je Kerkovič zabil za 102-100. Kasneje so Čehi ponovno povedli (104-102), nato pa z zaporednima košema Simčiča ponovno mi. Minuto do konca je Točik zadel za 106-106, dvajset sekund kasneje pa je Gorenc odgovoril, in znova smo vodili. A Čehi se niso dali, Dlabač je hitro izenačil, nato je en prosti met zadel Viljem Lovinšek, 20 sekund do konca pa je Vaclav Fuxa zadel za 110-109.

Met odločitve je pripadel mlademu Markiću... ki je zgrešil trojko. A na srečo je bil pri metu nepreviden Sekanina, in Markić je imel na voljo tri proste mete. Dva je zadel, Čehi so imeli za napad še 10 sekund, a je Točik odločilen met zgrešil. Težko prigarana zmaga

Kljub zmagi je optimizem v taboru nekoliko splahnel. Mislil sem, da smo z dosedanjimi zmagami že naredili pomembno delo, a izkazalo se je, da bomo boj za napredovanje bili z Romuni in Francozi, ki so zaenkrat prav tako stoprocentni. Predvsem Romuni so se na tekmah proti Estoniji in Češki izkazali bolj kot mi, prav tako na zadnji tekmi igrajo proti Franciji, in če jim bo voda tekla v grlo (=poraz proti nam), gredo lahko s CT na zmago proti Franciji in se morda kljub morebitnem porazu proti nam uvrstijo dalje. A za kalkulacije je še prezgodaj, po naslednjem krogu (igramo proti Škotom), se bo videlo, kakšno je kaj stanje s koš razliko, saj bomo vsi trije odigrali tekme proti enakim štirim nasprotnikom. Potem pa tekmo po tekmo, vsakič gremo seveda na zmago in na koncu bomo videli, kaj nam bo to prineslo.



Last edited by Deschamps at 11/29/2022 03:37:30

This Post:
66
316996.7 in reply to 316996.6
Date: 12/05/2022 15:30:56
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Danes smo imeli nekoliko mirnejšo tekmo, brez hudih težav smo premagali Škote, vseeno pa ne moremo reči, da smo jih ravno razbili (67019). Tako kot že prej proti Francozom in Romunom, so se tudi tokrat otočani izkazali za čvrsto ekipo, ki ni tako zelo daleč od najboljših ekip, kot deluje po hitrem pregledu njihovega seznama igralcev.

Pred tekmo smo resda tvegali z zunanjo napovedjo, saj je delovalo da so Škoti na avtopilotu, a so se ravno tokrat odločili za taktiko pod koš, kar nam je odneslo nekaj boljšo koš razliko. Tekmo so sicer pričeli Simčič, Gorenc, Kordyš, Kološa, Krstić. Na začetku smo povedli 8-2, a Škoti se niso pustili zlahka in po 8 minutah je bil rezultat zgolj 17-15 v našo korist. Kasneje je razlika vseeno pričela naraščati, po uvodni četrtini smo vodili 28-19, nato pa v drugi četrtini enakomerno dodajali in do polčasa povišali razliko na +17.

Tudi v tretji četrtini gibanja rezultata ni bilo pretirano hektično, števec je nekoliko hitreje preskakoval na naši strani in dvanajst minut pred koncem smo vodili za 24. Zaključek tako ni bil zelo vznemerljiv, želeli bi si še malo višje prednosti, a na koncu smo se morali zadovoljiti z rezultatom 106-82.

Poleg naše tekme je bilo zanimivo tudi na drugih tekmah v skupini, predvsem na tekmi Češka-Francija in Romunija-Švedska. Čehi so napadli Francoze z vsemi močmi, nekaj časa je izgledalo, da jim bo uspelo, a na koncu so se svetovni prvaki le izvlekli, in v zaključku tekmo spreobrnili v zanesljivo zmago. Podoben preobrat pa ni uspel Romunom, katere so Švedi ujeli na levi nogi, in jih premagali razmeroma zanesljivo, z 12 točkami razlike.

Stanje v skupini je:

Francija 4 zmage, +84
Slovenija 4, +55
Romunija 3, +42
Švedska 2, +19
Estonija 1, +37
Češka 1, +25
Škotska 1, -36
Wales 0, -226

Do konca prvega dela so še trije krogi, med seboj se bomo pomerili Francija, Romunija, Wales in Slovenija, v drugem skupku pa Švedi, Estonci, Čehi in Škoti. Seveda je jasno, da smo v najboljšem položaju mi in Francozi, a Romuni imajo še vse v svojih rokah. Ne smemo pozabiti niti na Švede, ki so zaenkrat lepo štedili entuziazem in bi z nekaj sreče lahko dosegli 3 zmage. Potem bi sicer potrebovali še nekaj sreče z rezultati znotraj našega kroga, a nič zelo nemogočega.

Naslednji teden sledi reprezentanca, ki je trenutno na samem vrhu BB-ja. Francozi so si pokorili tako Evropo, kot sezono kasneje tudi svet, in zagotovo bo tekma proti njim poseben izziv. V naslednjih dveh tednih potrebujemo vse nosilce v top formi, zato naprošam vse lastnike, da z njimi delate, kar le morete, da bodo le na devetici. Doping, abstinenca, vzet mobitele, psiholog, psihiater,... you name it. Samo da bo delovalo.

Lep pozdrav

Last edited by Deschamps at 12/05/2022 15:32:44

This Post:
00
316996.8 in reply to 316996.7
Date: 12/06/2022 04:23:19
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Preden nadaljujemo v odločilno fazo skupinskega dela EP, se bom ozrl še na trenutno stanje v vsaki od šestih skupinah. Po štirih krogih je marsikaj jasnega, če ne drugega to, kateri boji bodo v zadnjih treh krogih odločilni. Podobno stanje si seveda lahko ogledate tudi na povezavi (https://buzzerbeater.com/world/standings.aspx)

Skupina A

Nizozemska 4, Španija, Portugalska in Madžarska 3, Danska 2, Slovaška 1, Gruzija in Albanija 0

Skupina, ki je zelo neugodna, ker je v njej gostitelj Nizozemska, tako da ostane samo eno mesto za v drugi krog. Za slednjega trenutno pričakovano najbolje kaže Španiji, ki je včeraj sicer izgubila proti gotiteljem, a se bo pomerila samo še s Slovaki in odpisanimi Gruzijci ter Albanci. Na drugi strani se bodo med seboj udarili Nizozemci, Madžari, Portugalci in Danci. Nizozemci lahko verjetno pričakujejo ostre napade z vseh strani, saj so vsa moštva že nekoliko obupana, vseeno pa mislim, da ne bo velikih presenečenj, saj je domači teren zelo velika prednost. Španija za uvrstitev v drugi krog potrebuje samo še zmago proti Slovakom prihodnji teden.

Skupina C

Izrael 4, Latvija 4, Srbija 3, Avstrija 3, Litva 2, Belorusija, Armenija, Azerbejdžan 0

V baltskem obračunu so včeraj Latvijci z igro na vso moč presenetili Litvo in začinili stanje v skupini. Litva se sicer pomeri samo še z zadnjeuvrščenimi tremi moštvi, kjer je pričakovati tri lahke zmage, medtem ko se bodo Izraelci, Srbi, Avstrijci in Latvijci pomerili med seboj. Latvija bo zaradi včerajšnjega CT-ja težko dosegla več kot eno zmago, tako da bodo svojo priložnost iskali predvsem Srbi in Avstrijci. A oboji se morajo pomeriti še z Izraelom, tako da je zelo verjetno, da bo na koncu med Srbijo, Avstrijo, Latvijo in Litvo napredovalo moštvo, ki bo imelo 2 poraza in najboljšo koš razliko. O slednji je trenutno še težko razpredati.

Skupina D

Finska in Grčija 4, Bolgarija 3, Ukrajina 2, Irska, Hrvaška in Črna gora 1, Moldavija 0.

Kazalo je na troboj Finske, Grčije in Bolgarije, ki se bodo še pomerile med seboj, a včeraj so Ukrajinci premagali Bolgare in jim tako nekoliko poslabšali izhodišče. Še vedno pa so omenjena tri moštva v najboljšem položaju, Ukrajinci se sicer pomerijo samo še s Črno goro, Moldavijo in z bledo Hrvaško, a za drugo mesto bodo potrebovali nekaj sreče pri drugih rezultatih.

Skupina E

Nemčija in Italija 4, Anglija 3, Turčija in Makedonija 2, Švica 1, Luksemburg in Islandija 0

Pričakovano sta na vrhu Nemčija in Italija, ki se pomerita še med seboj, z Anglijo in z Makedonijo. Angleži imajo tako še vse v svojih rokah, a vseeno je kvaliteta na strani obeh velesil. Turki so že izgubili oba neposredna boja z vodilnima ekipama, a igrajo samo še tri lahke tekme, tako da bodo navijali za kakšno presenečenje Angležev - ne pa za dve presenečenji.

Skupina F

Poljska 4, Belgija in Bosna 3, Rusija in Norveška 2, Ciper in Malta 1, Andora 0

V tej skupini so Poljaki prikazali resnično zastrašujoče predstave, gladko so odpravili Belgijo in Bosno, in prvo mesto jim skroraj zagotovo ne uide. Za drugo mesto se bosta pomerili Belgija in Bosna, pri čemer status favorita pripada prvim.




This Post:
66
316996.9 in reply to 316996.8
Date: 12/13/2022 05:15:56
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Včerajšnja tekma je bila ponovno zelo tesna. Žal pa smo tokrat potegnili kratek konec, in trenutno najboljša ekipa na svetu, reprezentanca Francije, nas je premagala s tesnih 106-105 (67022).

Tekme, ki smo jo pričeli v postavi Simčič, Gorenc, Markić, Lovretič Kerkovič, je bila skoraj ves čas zelo izenačena. V prvi četrtini si nobena ekipa ni priigrala znatnejše prednosti, Francozi so največ povedli za 4, mi pa ob koncu četrtine za 3 točke. Po dvanajstih minutah je bil rezultat sicer 27-26 za nas.

V drugi četrtini smo bili priča nekoliko večji variabilnosti rezultata. Prvih šest minut je bil še mrtvi tek, nato pa smo pritisnili v obrambi, in francoska reprezentanca ni več našla poti do koša. V napadu se je odprlo našim rezervistom, zaporedni trojki sta zadela Franc Šolinc in Bartol Bobek, in kar naernkrat smo se znašli v dvoštevčni prednosti. Po odličnem zaključku polčasa smo šli na odmor z zelo vzpodbudno prednostjo, 58-46.

Žal smo v drugem polčasu začeli še veliko slabše, kot smo prvega končali. S prostim metom za 59-46 je razpoloženi Samir Markić sicer postavil najvišjo prednost na tekmi, a nato je sledil izjemen juriš Francozov, ki so v naslednjih sedmih minutah s trdim delom v obrambi prešli celo v vodstvo 64-61. Delni niz v tretji četrtini je bil do tedaj tako 18-3! Na srečo to naših ni pretirano zmedlo in ponovno smo uspeli uravnotežiti razmerje moči na igrišču. Znova so zablesteli naši rezervisti, in v zadnjih dveh minutah tretje četrtine smo še enkrat prišli do otiplivejše prednosti, s prostima metoma Alfreda Podbrežnika smo povedli 80-74.

Zaključek tekme je bil ves čas napet in neodločen. Po treh minutah so svetovni prvaki izenačili na 84, a nato smo bili mi ves čas v minimalni prednosti dveh ali štirih točk. Tri minute do konca je Podbrežnik povedel na 105-102, nato pa sta sledili dve minuti strelskega mrka na obeh straneh - voda na naš mlin. A 44 sekund do konca je Yann Jacob zadel za 105-104, nato pa je v napadu storil osebno napako Velimir Kerković. Francozi so imeli 22 s do konca napad, ki so ga 13 s do konca tudi izkoristili in postavili končni rezultat 106-105. Mi smo imeli sicer še 13 sekund za vnovično vodstvo, a je odločilni met zgrešil tragični junak tekme Kerkovič. Žal, na koncu so odločile tudi izkušnje, ki jih imajo Francozi s takih tekem.

Malo me greni, ko pišem, da je bila to tekma, kjer bi si z zmago že lahko priigrali drugi del EP-ja. Po petih krogih nam to res še nikoli ni uspelo (tudi zato, ker so bile do nedavnega vse pomembne tekme na zadnjih treh tekmah, tokrat pa temu ni več tako). Žal se to ni zgodilo in v spomin mi je že prišla tista tekma s Srbi, kjer smo drugi del, v katerem bi imeli daleč najboljši entuziazem dosedaj, tudi izgubili s porazom za 1 točko. A na srečo imamo tokrat popravni izpit, prihodnji teden nas čakajo Romuni, zmaga bi nas popeljala v drugi del, ta poraz pa bi postal takorekoč nepomemben. Upam seveda na čimboljšo pripravljenost.

Na preostalih tekmah ni bilo presenečenj, Romunija je za 76 točk premagala Wales, Čehi so v tesni tekmi premagali Švede, Estonija pa je ugnala Škote. Jasno je, da se za napredovanje borimo samo še mi in Romuni, Francozi pa so že uvrščeni naprej.

V drugih skupinah ni bilo večjih presenečenj. V skupini A je Španija z zmago nad Slovaki praktično že naprej, v skupini C so Srbi premagali Izrael in tako še dodatno začinili situacijo, Bolgari pa so se po porazu proti Ukrajini pobrali, in premagali favorizirane Fince, tako da so še edina neporažena ekipa v skupini D Grki. Slednji se pomerijo ravno še z Bolgari in Finci. V skupini E so Nemci v dvoboju favoritov premagali Italijo, v skupini F pa je že dolgo jasno, da bo o drugem potniku v drugi del odločal zadnji krog, kjer se bosta pomerili Bosna in Belgija.

Lep pozdrav do prihodnjič!

This Post:
22
316996.10 in reply to 316996.9
Date: 12/20/2022 05:29:00
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Po porazu proti Franciji je bil naš popravni izpit uspešen. Premagali smo nadarjeno ekipo Romunije, in si tako v praksi že zagotovili preboj v drugi del evropskega prvenstva (67026).

Pred tekmo smo imeli kar nekaj težav s pripravljenostjo, saj je bilo na devetici samo 6 igralcev. Od tega samo 2, ki igrata v domačih klubih. Če si želimo kakšnega uspeha, je to odvisno od vseh nas, in pripravljenost je nujno potreben pogoj, da smo konkurenčni dobrim ekipam. Ker slednja ni odvisna samo od minut, pač pa tudi od sreče, bi prosil vse, ki to lahko storite, da si omislite tudi športnega psihologa, ki faktor sreče nekoliko zmanjša, oz. ga prevesi na pozitivno stran.

Kakorkoli, tekmo smo potem pričeli v peterki Simčič, Gorenc, Brezovar, Lovretič, Kerkovič. Uvodne minute so pripadle Romunom, ki so povedli 12-5 in 14-7, nato pa jih počasi začeli loviti. Na današnji predstavi velja posebej omeniti Zvonimirja Lovretiča, ki je počel vse. Zabijal, skakal, podajal. Do konca tekme je zbral 24 točk, 22 skokov in 7 asistenc. Za večno lestvico, na kateri se nahajajo sami 70+ letniki, sta zmanjkala 2 skoka, a 22 skokov je v današnjem BB-ju na NT ravni nekaj izjemnega. Skratka, do konca četrtine smo Romune ujeli, in si v izjemno napadalnih 12 minutah celo priigrali minimalno prednost.

Po krajšem premoru je sledil popoln mrk, Romuni so napravili serijo 10-0, nato zadeli še trojko, in hitro je bila njihova prednost dvomestna, najvišje je prilezla do 13 točk. Do konca polčasa smo zaostanek nekoliko omilili, a zadeve še vedno niso izgledale vzpodbudne (62-54 za Romunijo). Predvsem nemoč v obrambi je vzbujala precej skrbi.

Drugi polčas smo bolje odprli mi, in po štirih minutah je Lovretič zadel za minimalen zaostanek 66-64. Tri minute do konca nas je Oskar Pisanski prvič popeljal v vodstvo (73-72), ki smo ga do konca tretje četrtine uspeli narediti bolj konkretnega - 79:74.

Zadnjih 12 minut je Romunom zmanjkalo sape za vnovičen preobrat. Prednost se je iz petih točk povzpela na okolico desetice, in se tam gibala večino četrtine. Joc Brezovar je 8 minut do konca zadel za 91-81, Ciril Gorenc pa nato trojko za 99-86. Romuni so se uspeli približati samo še na 109-102, a tedaj je bilo že jasno, da je zanje prepozno.

Tekmo je odločil predvsem skok, ki smo ga dobili 58-34. Romuni so poskusili z izrazito zunanje naravnano peterko, ki je sicer v prvem polčasu zadevala kot nora, a kasneje se jim je nekoliko ustavilo, brez skoka pa niso imeli resnejših možnosti za se vrniti v igro.

V kolikor mi v zadnjem krogu premagamo Wales, si že zagotovimo vsaj 2. mesto v skupini, ki vodi med 12 najboljših ekip v Evropi. To mislim in upam, da sploh ni vprašanje. V kolikor pa Romuni premagajo Francijo, je možno celo, da osvojimo prvo mesto v skupini, a potrebno bi bilo nadoknaditi 100 točk razlike napram Franciji. Malo verjetno, ni pa nemogoče. Vseeno, nekako računam, da bomo končali kot drugi.

V drugih skupinah:

A: Nizozemci so odbili napad Portugalcev (za 1 točko) in s tem je dokončno jasno, da napredujeta Nizozemska in Španija. Verjetno bodo Nizozemci prvi (in s tem naši nasprotniki), ni pa čisto nujno.

C: Avstrijci so z igro na vso moč premagali Srbe, a v zadnjem krogu igrajo proti Izraelu in rabijo še eno zmago. Srbi igrajo proti Latviji, Litva pa proti Azerbejdžanu in mora napram Srbom nadoknaditi 40 točk razlike. Obeta se zanimiv zaključek.

D: Grki so premagali Bolgare in se že uvrstili v drugi del. Boj za prvo mesto bo v zadnjem krogu med Finsko in Grčijo, Bolgari pa upajo na zmago slednjih, da morda še ujamejo 2. mesto.

E: Angleži so z igro na vso moč presenetili Nemce, a spravili so se na napačne, saj so Nemci praktično že uvrščeni dalje. Italija tako v zadnjem krogu z Anglijo ne bi smela imeti težav, vprašanje je samo, kdo bo prvi - Nemčija ali Italija.

F: Norveška je z igro na vso moč premagala Bosno, tako je že jasno, da bo prva Poljska, druga pa Belgija.

Lep pozdrav

This Post:
44
316996.11 in reply to 316996.10
Date: 12/26/2022 15:29:04
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14931493
Second Team:
Kerlci II
Tokrat smo imeli luksuz, da je bila zadnja tekma v prvem delu evropskega prvnenstva bolj ali manj formalnost. Na koncu smo reprezentanco Walesa ugnali zanesljivo, z rezultatom 121-67 (67029).

V tekmo smo vstopili v postavi Šolinc, Gregorčič, Brezovar, Podbrežnik, Markić in jo kontrolirali ves čas, zato o samem poteku ni potrebno preliti veliko črnila. Valižani so se nas sicer lotili z vsemi močmi, pred dobrim tednom so tudi zamenjali selektorja, zato je bilo potrebno biti previden pred novim valom navdiha v velški garderobi. A ker so otočani v zadnjem času naredili tudi delno čistko v svojih vrstah, jim je entuziazem padel še nižje, kot je bil prej, in kljub visoki zavzetosti niso bili resnejša grožnja. Tekmo je bilo tako potrebno samo "preživeti", se izogniti poškodbam, in štediti moči za prihajajoče tedne, ko nas bo vsak teden čakala nova težka preizkušnja.

Na preostalih tekmah v naši skupini ni bilo presenečenj. Oziroma... Morda smo pričakovali zmago Romunije nad Francijo, a se Romunom tudi igra na vso moč ni izšla, in svetovni prvaki tako odhajajo neomadeževani v drugi del. Estonci so premagali Švede v boju za 4. mesto v skupini, Čehi pa Škote v boju za 6. mesto. Končni vrstni red v naši skupini je:

Francija 7
Slovenija 6
Romunija 5
Estonija 4
Švedska 3
Češka 3
Škotska 1
Wales 0

Tudi v drugih skupinah ni bilo presenečenj, in prvič po dolgem času lahko rečemo, da so iz vsake skupine napredovale resnično najboljše ekipe. Slednje zagotovo ni voda na naš mlin, saj v drugem delu ne bo lahkih nasprotnikov, ki so z igro (ali več igrami) na vso moč izločili boljšega nasprotnika, tako da bo ponovno vsaka zmaga uspeh (in trdo prigarana). Skupini, kjer se bo 6 reprezentanc pomerilo med seboj za 2 mesti, ki vodita v polfinale, sta:

Nizozemska, Slovenija, Izrael, Grčija, Nemčija, Belgija

in

Španija, Francija, Litva, Finska, Italija, Poljska

Zagotovo sta obe skupini zelo močni, čeprav po "eminenci" izstopa druga skupina. Kar se tiče naše skupine:

Nizozemci so gostitelji prvenstva, ki so v skupini A prehiteli Španijo. Z novo generacijo bodo poskusili osvojiti novo, četrto lovoriko. Nazadnje so bili svetovni podprvaki v sezoni 52, od tedaj so se na evropskih prvenstvih malo lovili, a lani so z zmago na tolažilnem turnirju pokazali, da so še vedno v evropskem vrhu. Vsekakor so Nizozemci zaradi domačega terena eni od favoritov prvenstva.

Izrael je ena od največjih sil zadnjega obdobja. Svoj vrh so zagotovo dosegli z naslovom svetovnih prvakov v sezoni 54, lani pa so bili na SP tretji. So tudi aktualni evropski podprvaki. Spadajo med favorite prvenstva, ki bodo zagotovo pogledovali proti polfinalu, po možnosti ga bodo želeli doseči s čim večjim entuziazmom.

Grčija je po uspehih (poleg nas) najmanj eminentna država med top 12. V svoji vitrini imajo samo lovoriko iz davne, davne sezone 3, ko so bili na evropskem prvenstvu tretji. Vseeno pa gre za ekipo, ki je zelo dobro uigrana in se je brez večjih težav uvrstila v drugi del že pred zadnjim krogom.

Nemci so še ena od držav, ki si želi naziva velesila, in slednje v zadnjem času tudi upravičuje. Dosedaj so zbrali 10 lovorik, v sezoni 56 so igrali v finalu svetovnega prvenstva, v sezoni 54 pa v polfinalu, tako da zagotovo tudi tokrat računajo na uvrstitev v polfinale.

Belgijci so v zadnjem času močno zrastli in trenutno igrajo s svojo zlato generacijo, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu s tretjim mestom osvojila prvo lovoriko za to BB nacijo. Letos imajo željo uspeh še nadgraditi, a po drugi strani bi bili verjetno veseli tudi ponovitve, morda tudi "zgolj" uvrstitve na 3. ali 4. mesto v skupini, ki še prinašata kvalifikacije za SP.

Druge skupine ni treba predstavljati. Španija 32 lovorik, Francija 24, Litva 8, Finska 4, Italija 25, Poljska 26. Najbolj trofejne evropske države, in aktualni svetovni podprvak (Finska) v eni skupini, bolj težkokategorno skupino je težko sestaviti.

Naslednjih 5 tednov bo torej ključnih.