Võib-olla ongi praegu hea natuke rääkida koondise meeste tasemetest. Minu jaoks läheb fookus peale Hispaaniale kaotust meeskonna arendamisele. No ja ma siin vahepeal kirjutasin meeste nõuded ümber (meeskonna pealehel pressiteade) ning tegelikult on ka laiemalt pilt selge mida ma sooviks. Esiteks sooviks suhelda treenijatega rohkem eesti keeles :) ja seetõttu ka siin kirjatükk.
Boonuseks niipalju, et järgmisest hooajast loobume enamusest 30+ aastastest koondislastest. Niikuinii on vahehooaeg ja panustame neile, kes treenivad. Seega otsime üht meest, kes pole veel päris tasemel, aga üskkord saavad
1 possale (mängujuht/tagamees soovitavalt viskamisele orienteeritud tulevikuga)
3 possale (väike äär, soovitavalt pika poole oskajam)
5 possale (suur äär, samuti viskava tulevikuga)
Koondislaselt oodatavatest tasemetest
Otsa positsioonid 1 ja 5 on minu arust mõlemad kolme põhioskusega. Tagamehel on nendeks väline kaitse, hüppevise, söötmine. Pikal on selleks Lähivise, Kaitse alas ja lauavõitlus. Nende oskuste summa 51 (keskmine 17) ongi koondislase baastase. Kõik ei pea olema 17-17-17, isegi eelistaks kui oleks viskajamaid, kaitsvamaid ja toetavamaid, aga siis keskmine võiks ikka 17 olla. No ja võib ka üle olla, sel juhul on tegu ilmselt põhimeestega koondise juures. Koondislaselt oodatakse ka mitmekülgsust, seega mehed kes on baastasemele ligidal või täidavad need võiks lisaks omada ülejäänud kolme põhioskust summaarsel tasemel 27 (keskmine 9).
Natuke teistmoodi on väike äär. Tundub, et kui võtta kõik 6 olulisemat oskust kokku, siis summa 84 (keskmine 14) hakkab looma. See on suhteliselt madal piir ja edasine otsustamine on ka kõige segasem. Sest kindlasti mängib ka suunitlus. Ehk 84 täis eelistaks lisaks ka sellist meest, keda võiks mängitada kas suure ääre kohal või viskaja kohal. Lisaks meeldiks mees, kes on 15-15 nii välises viskes/kaitses kui sisemises. Sööt ja laud siis kahepeale 14 ehk natuke vähemtähtsad.
Jäävad 4 oskust veel.
Väline raadius eraldi ei ole palju väärt. Samas ta määrab kas mees sobib platsile. Ehk kolmeseviskajal ta peaks olemas olema. Tagamehe ok tase nii 13 juures (spetsidel rohkem), pikkadel 6 juures (aga ei määra palju).
Blokeerimine mulle isiklikult väga ei meeldi, aga kuna tal mingi roll on, siis kohtades kus ta palka/potentsiaali ei täida võib teda olla niipalju kui kulub. Aga ma mingis mõttes eelistan isegi pikki, kellel seda pole. Siis saab muid põhioskusi kõrgemale ajada.
Pallihoidmine, üks-ühele sellised hügieenioskused. Mängujuhil võivad palga liigselt kõrgele viia, aga neil ka seda kõige rohkem vaja. Seal 17 võiks olla mõlemad (aga nad ei ole esmased oskused ja kui on mehi, kes midagi 3-st olulisest on kõrgemale treeninud nende arvelt, siis see on ka Ok). Teistel possadel on neist oskustest ainult võita. 15/15 väikesel äärel, 12/12 pikal võiks olla.
No ja lõpuks vastupidavus 6, vabavise 7 on sellised platsile saamisel olulised jõunäitajad lisaks vormile.