Drugi najbardziej efektywny zawodnik w lidze.
Drugi strzelec ligi.
Z tym, ze skille mial dla niektorych slabsze tez sie moge zgodzic, ale to jest ocean subiektywna.
Sume skilli mial wysoka i byl trenowany trenerem 5 i 6 przez cala kariere.
Wystawilem go za tyle za ile sklonny bylem go sprzedac i ktos za niego tyle zaplacil.
Czesc ludzi nie patrze sie na skille tylko na SS10, srednia punktacje w lidze i skutecznosc.
Wiesz, chodzi mi głównie o to, że
mógłby na przykład wyglądać tak:

(wiem, że źle ustawiłem potencjał, ale nie to jest tu najważniejsze)
Zawodnik nr 2 ma niemal tą samą pensję, rzucać słabiej od zawodnika nr 1 nie będzie, a na pewno pozwoliłby zdobyć swojej drużynie parę zwycięstw więcej w sezonie. Jeśli pomnożymy wartość takich zwycięstw przez kilka sezonów, różnica w wartości robi się naprawdę duża...
Zaplacilem za niego 800k dwa miesiace temu, teraz po rozliczeniu podatki zainkasuje za niego 792k.
Szukajac na tlu nie znalazlem nikogo z porownalnymi skokami.
Malo tego porownywac go do 35 latkow, ktorzy sa wystawieniu w okolicach 1kk.
Niby tak, ale 800k zapłaciłeś tuż przed play-off, więc można uznać, że ceny były wtedy wyższe. Poza tym, Tekliński jest dziś o pół sezonu starszy - wycena zawsze obniża się z czasem, i mogę powiedzieć, że z tego tytułu twój gracz nigdy nie będzie już wart tych 800k. Mogę spokojnie powiedzieć, że z tych 2 powodów wartość Teklińskiego mogła spokojnie spaść o 200-300k.
Podatki? Cóż, wartość oznacza, ile menedżer jest w stanie zapłacić za zawodnika, i to, ile sprzedający musi oddać podatku, nie sprawia, że ma on ochotę sięgnąć bardziej do sakiewki.
Rynek przez ciagle ingerencje z zewnatrz jest spieprzony i nie wiadomo tak naprawde za ile mozna kogos sprzedac.
Przyklad z Wikiera, moze pojsc za 7kk, ale rowniez dobrze w okolicach 9kk a moze nawet 10kk.
Może też zejść za 4kk lub za 5kk, jak sugeruje porównanie transferowe.
Wczesniej tez omawialiscie zawodnika, ze nie chcial zejsc za 1.6kk to obnizyli mu wystawienie do 1.5kk i zszedl w okolicach 1.7kk.
Sytuacja, w której 2 menedżerów chce zapłacić minimum x gotówki, a sytuacja, w której tylko 1 menedżer chce zapłacić x gotówki, to dwie róźne sprawy. W tej drugiej zawsze mogę udowodnić, że mógł on to zrobić taniej.
Zerknijcie sobie na tl I ligi zawodnik wystawiony z przebitka 80 krotna.
Pytanie do GMa czy jesli zostalby sprzedam za 239k a byl kupimy za 3k to czy transfer byloby przyciety?
Dobre pytanie. Bywały pojedyncze przypadki, gdy po zgłoszeniu takiego transferu go przycinałem, tylko że spotykało się to z kontrowersjami, a ludzie nadal bardzo często (mimo ewidentnego szukania łosi) nadal kupują podobnych zawodników! Dodatkowo, o ile wartość takiego Szulca jest dość stablina, to dla juniorów potrafi ona ostro skakać. Na początku sezonu gra może wyceniać ci 18-latka za 1k, na koniec za 500k (jeśli go trenujesz). Chyba nie ma cięższych przypadków do cięcia.
Wiem, ze macie ciezkie orzech do zgryzienia, w sumie do 50-60% transfer mozna by sie przyczepic i je obciac.
I to jest właśnie problem z cięciem transferów. Ciężko wyznaczyć granicę, po której przekroczeniu można ciąć transfery takie, jak Szulca.
Jeśli za 5kk ktoś kupi:
- gracza o wartości maks. 4kk - nie mam z tym problemu
- gracza o wartości maks. 3,5kk - mam wrażenie, że jest to fartowny transfer, ale nie na tyle, by rzucać TPA
- gracza o wartości maks. 3kk - przy takiej sytuacji (przepłacenie o 2/3 wartości bądź 2kk, jak ktoś woli) zaczynasz się zastanawiać, czy TPA nie jest przypadkiem dobrym rozwiązaniem.
- i tak dalej...
Jako GMowie staramy się interweniować tylko w naprawdę rażących przypadkach, lub gdy dowody jasno sugerują przelew gotówki.
Aha, na dobranoc obrazek z TLa, zwróćcie uwagę na przybliżoną wartość:
Last edited by Siwy at 8/27/2018 5:29:38 PM
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.