Rendben, legyen játékelmélet, azt én is jobban szeretem.
Tehát szerinted, ha a benti sort védekezzük le, rosszul megy a bentieknek. Ha a kinti sort védekezzük le, rosszul megy a kintieknek és a bentieknek is. Már bocs, de akkor miért nem védekezik mindenki kint? Hiszen akkor gyakorlatilag az egész csapatot semlegesíteni lehet. Most írtad le, hogy azzal nem jut be a labda, tehát bentieknek nincs helyzetük, plusz egy csomó rossz dobásra kényszerítjük a kintieket, plusz eladott labdákra.
Megint érzek némi ellentmondást amúgy. Ha nem bent védekezünk, akkor sokkal több 3-as kísérletük lett volna szerinted. Miért is? Ha kimegyünk rájuk védekezni, többet dobnak rá kintről, emberrel, mintha üresen dobálhatnák? Eléggé furcsán hangzik. Nekünk anno ezt nagyon nem így tanították és ha én lennék edző, szerintem le is ültetném azt a játékost, aki többet dob rá kintről akkor, amikor fogják, mint akkor, amikor bentre koncentrál az ellenfél és kintről üresen lehet dobálgatni.
Na akkor egy kis konkrét játékelmélet, ahogy én látom:
Számomra teljesen világos, hogy akik ezt a meccsmotort írták, értenek a kosárlabdához, legalábbis elméletben. Mindemellett egy olyan MI-t sikerült összehozniuk, ami elég kifinomult ahhoz, hogy versenyre keljen az emberrel. Ez a rész tisztán látszik akkor, amikor alkalmazkodik a védekezéshez és váltogatja a fókuszt. Sajnos a szabálykönyvben nincs igazán kifejtve, hogy melyik támadás mit is jelent valójában, többnyire két mondat van odaböfögve, hogy milyen fókuszú és milyen iramú, pedig ahhoz, hogy megértsük, melyik támadáshoz milyen skillelosztás, milyen típusú csapat kell, tisztában kéne lenni ezekkel a dolgokkal. Szerencsére az angol elnevezés sokat segít, legalábbis ha valaki tisztában van azzal, melyik mit takar pontosan. Esetleg lehetne írni egy bővebb ismertetőt a taktikákról, ha valaki megírja, én szívesen segítek benne.
Visszatérve a játékelméletre, én úgy fogom fel, hogy alapvetően két dolog dönt a csapat hatékonyságáról: a támadás és a védekezés. Mármint a mi támadásunk és az ő védekezésük. Ezeket persze sok dolog együttesen határozza meg, nem csak a taktika befolyásolja, hanem a skillek, forma, hozzáállás, hazai pálya, stb. A skilleket most hagyjuk, mert az evidens, hogy a magasabb skill jobb képességeket, ezáltal nagyobb hatékonyságot takar, ha nem konkrét esetről beszélünk, akkor a formát és az összes többit is hagyhatjuk, maradjunk a taktikáknál. Tehát adott a támadási taktika és az ellenfél védekezése, nagyjából ez szabja meg a hatékonyságot. Ha benti támadást választunk, az azzal jár, hogy igyekszünk benti kosarakat szerezni. De mi történik, ha bent védekezik az ellenfél? Ragaszkodunk a benti támadáshoz és erőltetjük, ami nem megy? Nem. Kihúzódunk, széthúzzuk a védelmet, ameddig lehet, kintről szerezzük az üres kosarakat, majd amikor már kihúzódnak ránk, akkor újra betörünk, bepasszoljuk a labdát, stb. Lényeg hogy onnan dobjunk, ahonnan nagyobb esély van kosarat szerezni. Szerintem a meccsmotor ezt tökéletesen csinálja egyébként. Bújjunk kicsit az ellenfél bőrébe és lássuk, mi van akkor, ha semlegesen támadunk és az ellenfél bent védekezik (ez történt ellenünk). Akkor bizony a knti embereknek nagyobb szerep jut, ahogy ez látszott is. De mi van akkor, ha semleges a védekezés is? Hát akkor bizony a kinti embereink kevesebbet dobnak, de a bentiek többet. És ha a benti embereink jobbak, akkor bizony ez a variáció nekünk kedvez. Több lepattanót szedünk (vagy az ellenfél kevesebbet), többet dobhatunk rá, és persze a nagyobb hatásfokú, közvetlen közelről eleresztett dobások dominálnak.
folyt. köv.
Don't feed the troll