Pozdrav,
danas nasa reprezentacija igra izuzetno vaznu tekmu, cetvrtu u Utjesnom turniru, i to protiv ekipe Filipina.
Filipini su 15. reprezentacija svijeta i poslije Latvije najjaca reprezentacija sa kojom sam se susretao u dosadasnjem mandatu.
Bez obzira na kvalitet i svjetski renking, ni Filipincima ne cvjetaju ruze u ovoj sezoni. Sve je krenulo naopako u prosloj sezoni, nakon polufinala Azijskog Prvenstva i meca u kojem su zamalo izbacili favorizovanu Kinu. Gurnuti u dodatne kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo, Filipinci su blago izgubili na samopouzdanju i to su njihovi rivali uspjeli iskoristiti.
Prvo ih je savladala Latvija (ali teze od ocekivanog) a onda ih je na iznenadjujuci nacin i savladala Gana. Ovaj sokantan poraz je po svemu sudeci oneraspolozilo mnogobrojne clanove filipinske zajednice, koji su iskazali svoje nezadovoljstvo radom selektora na vidljiv nacin.
Ipak, Filipinci su se malo trgnuli i u proslom kolu ostvarili ubjedljivu pobjedu protiv one iste Indonezije koja nam je zagorcala zivot na pocetku ovog takmicenja.
Dakle, kao sto mozemo da vidimo, Filipinci su ipak u blagoj rezultatskoj krizi. Ipak, bez obzira na to, oni su blagi favoriti u ovom mecu. Ipak, trebabiti posten i reci da sanse za pobjedu postoje i da bi nam pobjeda znacila mnogo. Imali bismo priliku da nakon dugo vremena jurisamo na prilicno visok plasman u prvoj fazi Utjesnog Turnira, sto bi, nadamo se, donijelo i neke lakse protivnike na pocetku druge faze. Imali bismo priliku i da donekle isperemo gorcinu koja je ostala nakon meca sa Indonezijom.
Forma u filipinskoj selekciji je odlicna, ali je odlicna i u nasem timu. Iako nam glavni igraci nemaju formu 9, svi su u jakim osmicama a skoro svi igraci sa klupe ce imati formu 9. Nakon dugo vremena sam na slatkim mukama i ne moram ubacivati u zapisnik igrace sa formom 7. Dakle, sa sigurnoscu mozemo tvrditi da ce Crnogaj i Surijan tekmu pratiti sa tribina.
Pored slicne forme, imamo i slican entuzijazam. Nasa blaga prednost je domaci teren. Smatram da ce nam ovi faktori biti dovoljni da pokazemo zube Filipincima i produbimo im rezultatsku krizu.
Utakmica pocinje u 18.40, nadam se da cu vas u velikom broju vidjeti na chatu. Nazalost, ja licno mislim da necu biti u mogucnosti da pratim citav mec (ali bicu tu od pocetka).
Naprijed BiH!