Na tym etapie na prawde za wcześnie żeby go skreślać. Owszem, na pewno ma braki i na ten moment musi gonić, ale też z doświadczenia wiem, że w ciągy tych 3 sezonów może na prawde wiele się zmienić. Już nie raz widziałem takie przypadki, że zawodnik wyglądał na starcie dużo gorzej i sam nie wierzyłem w to, że w kadrze może zagrać,. Potem okazywało się, ze upór trenera i regularność w treningu sprawiła, ze ten zawodnik stał się starterem w kadrze u21. Nie oszukujmy się - do kadry u21 nie trenuje zbyt wiele osób. Tak stricte pod u21 to może znajdzie się 15-20 osób w każdym roczniku. Do tego kilka-kilkanaście osób ktore trenuje pod siebie i czasami plany te są zbieżne z wymaganiami kadry. Tak więc każdy trenowany zawodnik to wartość dodana. Jeżeli zawodnik w pewnym momencie faktycznie zacznie bardzo odstawać od reszty stawki (a przy 18laktach widełki są na prawde bardzo szerokie) to taką informacje menedzer dostanie.
Poza tym nawet jak taki zawodnik nie dostanie się do kadry, ale będzie trenował to po tych 3-4 sezonach zostanie w klubie na prawde solidny zawodnik, który będzie podporą klubu na wiele sezonów.
Reasumując.
Wśród 18latków jest grupa nawet 200 zawodników, którzy mają realne szanse na kadre u21. 90% z nich odpadnie z wyścigu (z różnych powodów - czy to braku treningu, czy to poprzez nieodpowiedni trening). Zatem bardzo wiele zależy od uporu i zawziętości trenera, bo nawet z takiego zawodnika da się zrobić kadrowicza