BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Z życia GM'a - o oszustwach

Z życia GM'a - o oszustwach

Set priority
Show messages by
From: B.B.King

This Post:
00
82313.494 in reply to 82313.493
Date: 6/24/2011 6:40:41 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Łamiesz reguły umieszczając to na forum. Skorzystaj z formularza.

Zauważ, że zawsze jest taka możliwość, że komuś się znudziła gra albo chciał zrobić komuś przysługę (lub złośliwość) i kupił jego grajków. Właściciel sam te transfery zgłasza, jest niewinny i wysokość transferu jest korygowana ii wszystko jest cacy. A tymczasem na forum zostaje oczerniony. Takiej sytuacji nigdy nie możesz wykluczyć i dlatego nie zgłasza się tego na forum.

This Post:
00
82313.496 in reply to 82313.495
Date: 6/24/2011 7:18:08 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Skorzystałem z formularza oraz napisałem dwa maile do dwóch GM-ow ( do każdego po jednym).
Zresztą to już powyżej napisałem.

No i prawidło. Nie musisz nic więcej robić.

Gdzie mam to jeszcze zgłosić

Nigdzie. Sprawa na pewno dotarła gdzie trzeba i zostanie załatwiona. Nie znasz wszystkich okoliczności i może musi to trwać? Chociażby dlatego, że każdy podejrzany ma prawo do obrony. A Ty mu tego odmawiasz i już go osądziłeś i ukarałeś.

skoro wyczerpałem wszystkie możliwości a na forum jak napisze, to tylko wtedy zostanie to zauważone i szybko rozwiązane?

Nie możesz łamać reguł bo... masz podejrzenie, że ktoś inny złamał inne reguły. To prowadzi do relatywizacji prawa, że sobie wybierasz które reguły przestrzegać, a które łamać. Wyobraź sobie co by się stało, gdyby każdy tak robił... Być może dla Ciebie reguły transferów są ważniejsze niż reguły forum. A jeśli ktoś uważa na odwrót to czy go to upoważnia do oszustw transferowych?

Message deleted

This Post:
00
82313.498 in reply to 82313.497
Date: 6/24/2011 9:41:46 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale zauważ, że to, że się dalej logują, to może być chociażby wykorzystane do złapania kolejnych oszustów ;-)
Nie sztuka jest zgarnąć dwóch cziterów. Ale czasem lepiej jest ich poobserwować i w ten sposób wpaść na trop większej szajki i na koniec wyrzucić dziesięciu ;-)
Zauważ też, że istnieje coś takiego jak kara finansowa, która wystarczy, że jest krotnością sumy, którą cziter zarobił na wałkach i taka kara skutecznie spełnia swoją rolą. Ciągle może się logować, Tobie może się wydawać, że jest bezkarny, a tak na prawdę został już ukarany i nie ma żadnej korzyści z danego wałka.

From: Dejvidd

This Post:
00
82313.499 in reply to 82313.493
Date: 6/24/2011 2:08:51 PM
Overall Posts Rated:
188188
Co zostało zgłoszone to zostanie rozpatrzone, także bez obaw. Czasem sprawa jest zamknięta po chwili, czasem jeszcze nawet przed zgłoszeniem, a czasem trwa to niestety trochę dłużej - więcej klubów, więcej podejrzanych transferów, więcej do sprawdzenia, mniej jednoznacznych przesłanek..

W żadnym wypadku nie ogłaszamy takich spraw na forum, mail to też nie najlepsza droga (bo kierowany indywidualnie, a nie dowszystkich GMów, jak system zgłoszeń), i w ogóle lepiej nie pisać do zgłaszanych, że się ich zgłasza.

btw. Przez przypadek skasowałem posta Tomileti'ego, za co przepraszam, nie trafiłem w 'Odpowiedz' ;p

From: Tales

This Post:
00
82313.500 in reply to 82313.499
Date: 6/24/2011 2:39:09 PM
Overall Posts Rated:
445445
btw. Przez przypadek skasowałem posta Tomileti'ego, za co przepraszam, nie trafiłem w 'Odpowiedz' ;p

Dejvidd... tak to jest jak się widzi przynajmniej 2x 'Odpowiedz' i nie wiadomo w który kliknąć...

Po pierwsze będę najlepszy, po drugie będę pierwszy ...
This Post:
00
82313.501 in reply to 82313.491
Date: 7/14/2011 1:35:38 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
hmmm mam pytanko..był temat o przycinaniu transferów. Jako totalna noga w określaniu cen grajków na TL mam pytanie jak oni śpiewają..tfuuu jak oni (GM) to określają.

nie raz i nie dwa grajek pokazywany w porównaniach nie imał się ceny uzyskanej (pewnie dlatego, że porównania biorą jeden skill, potencjał i wiek i tyla)

przykład:
Szacunkowa Wartość Rynkowa: Ostatnio miało miejsce 6 transferów zawodników w wieku 25-26 lat, grających na pozycji SF, z umiejętnościami rzutu z wyskoku na poziomie "wspaniały" i potencjałem na poziomie "supergwiazda". Zygmunt Gieysztor jest prawdopodobnie lepszy niż większość z tych 6 zawodników, ale za kilku o najbardziej zbliżonych umiejętnościach osiągnięto ceny z zakresu od $ 500 000 do $ 750 000.

gwarantuję wam, że słowo lepszy w zdaniu powyżej wyceniłbym na około 3-4 miliony i zszedłby za wiele więcej (no bo kto nie chce grajka powoli dobijającego do SS=120 z pensją grubo poniżej 100 000)

i ciekawi mnie co w takim przypadku się dzieje, czy:
a) GM patrzy i sugeruje się porównaniem?
b) GM patrzy i jak źle mu się wstało rano to tnie a jak dobrze to nie?
c) jest narada i konsultacje wśród tej "masońskiej" elity (pisząc to układam palce w tajny sposób znany tylko członkom loży) ;)?
d) istnieje program pokazujący coś więcej niż my widzimy w porównaniach (czyli znów GM ma jakieś przyciski do wykorzystania przy transferach - wyłapywanie okazji jest chyba łatwiejsze, ale i tak wolę ten przycisk obok ...czyli mass destruction - nie mylić z mass obstruction;) )

więc ...jak to jest ?

Last edited by Astarotte at 7/14/2011 1:50:26 AM

From: Mario

This Post:
00
82313.502 in reply to 82313.501
Date: 7/14/2011 3:44:16 AM
Overall Posts Rated:
605605
Z tego co kojarze to szacunkowa wartość nie jest brana pod uwagę przez GMów. Obcięcia są ich subiektywną oceną i tyle. Biorą pod uwagę potencjał wiek i rozkład skilli. plus konsultacja z innymi GMami przy trudnych sprawach.

This Post:
11
82313.503 in reply to 82313.502
Date: 7/14/2011 4:12:17 AM
Baltic Strong
III.6
Overall Posts Rated:
17181718
Ale GMy przecież nie widzą skili kiedy jest już po licytacji a dostają zgłoszenie o oszustwie lub sami coś takiego namierzą - przynajmniej tak sądzę. Pewnie przypadki, że oceniając czy transfer jest ok znają skile zawodnika ( bo np je wcześniej widzieli ) są mniejszością...
Dlatego wydaje mi się, że jednak mogą zwracać uwagę na tą cenę pod zawodnikiem, plus wiek, potencjał, staty i oceny meczowe... No chyba, że mają możliwość aby sami mogli sprawdzić skile zawodnika, kiedy nie jest no na TL...ale wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Advertisement