BuzzerBeater Forums

Poland - II.2 > Sezon 27

Sezon 27

Set priority
Show messages by
This Post:
00
256303.278 in reply to 256303.277
Date: 5/16/2014 6:30:50 AM
Warsaw Mutants
III.10
Overall Posts Rated:
10811081
Myślisz, że im wyższy skill rzutów osobistych tym częściej gracz wymusza faule?
Ja sam się nad tym nie zastanawiałem ale myślę, że tu też spory wpływ może mieć doświadczenie.
A z tym co napisałeś w odpowiedzi na post Tomi'ego się generalnie zgadzam. Chociaż w BB są gracze, którzy mając okropne osobiste nigdy nie trafili ani razu dopóki nie odbyli treningu rzutów osobistych. Potem już coś im czasem wpadało nawet jeśli trening nie przyniósł skoku do poziomu żałosnego.

From: toshii
This Post:
00
256303.279 in reply to 256303.269
Date: 5/16/2014 6:37:45 AM
Overall Posts Rated:
11161116
Widzialem jedna druzyne co miala 100% osobistych i skill na poziomie legendarny :) byl kiedys nawet taki watek na ogolnym :D

This Post:
00
256303.280 in reply to 256303.278
Date: 5/16/2014 6:43:25 AM
Overall Posts Rated:
265265
Myślisz, że im wyższy skill rzutów osobistych tym częściej gracz wymusza faule?

Tak mysle ze moze byc jakies polaczenie, marginalne badz niewielkie ale byc moze.

Ja sam się nad tym nie zastanawiałem ale myślę, że tu też spory wpływ może mieć doświadczenie.

Doswiadczenie oczywiscie ale prawdopodobnie najwiekszy wplyw ma na decyzje zawodnikow oraz ich "cluczyzm" B) w koncowkach

A z tym co napisałeś w odpowiedzi na post Tomi'ego się generalnie zgadzam. Chociaż w BB są gracze, którzy mając okropne osobiste nigdy nie trafili ani razu dopóki nie odbyli treningu rzutów osobistych. Potem już coś im czasem wpadało nawet jeśli trening nie przyniósł skoku do poziomu żałosnego.

Skill okropny pominalem, moim zdaniem najnizsza (wejsciowa - tu okropny) i najwyzsza (ostateczna - tu legendarny) wartosc mozna spokojnie odrzucic aby nie zaciemnialy obrazu.

From: LJno2

This Post:
00
256303.281 in reply to 256303.279
Date: 5/16/2014 6:46:22 AM
Overall Posts Rated:
265265
Widzialem jedna druzyne co miala 100% osobistych i skill na poziomie legendarny :) byl kiedys nawet taki watek na ogolnym :D

Wlasnie o tym pisalem w poscie wyzej ze skrajne wartosci moga byc totalnie oderwane od co badamy (hi)

This Post:
00
256303.282 in reply to 256303.281
Date: 5/16/2014 7:09:36 AM
Overall Posts Rated:
265265
Co mozemy zaobserwowac na podstawie kliku ostatnich postow na forum?

- dziury istnieja i warto je zapelnic nawet jednym skokiem (kazno i jego przyklad goscia nie trafiajacego wolnych jednak po treningu juz trafia)

- roznice w skilach to nic innego jak % szansa na skuteczna akcje (rzut, punkty, wymuszenie straty, blok itp) przy rzutach wolnych tych skladowych jest duzo mniej niz przy normalnej akcji gdzie przeciwnik przeszkadza wiec latwiej zaobserwowac roznice ale w koncu wolny to najlatwiejszy rzut w koszykowce :)

Hipotezy:

- skoki w skilach maja prawdopodobnie wieksza wartosc jakosciowa na nizszych poziomach niz na wyzszych cos w stylu 5 -10 % (zwiekszenie szansy na skuteczna akcje przy poziomach do 8) 3-5% (na poziomach 8-16) 1-3 % na poziomach 16-20?

- Oczywiscie kazdy skill inaczej sie skaluje(nie moze byc tak ze legendarny rzut z bliska daje 100% spod kosza) stad tez sa skile wazniejsze i mniej wazne.

- Jezeli legendarny rzut z bliska daje np.: 70% szans na punkty to legendarny rzut z bliska polaczony z legendarnym rzutem z wyskoku dawalby 80% szans na skuteczna akcje (oczywiscie rzut z bliska jest wysoko procentowy w porownaniu do rzutu za 3), te procenty sa zbijane poprzez wartosci obrony przeciwnika, doswiadczenie, forme.

itp itd

Jesli ktos ma jakies liczby chetnie skorzystam ;)

From: Tomi.

This Post:
00
256303.283 in reply to 256303.273
Date: 5/16/2014 7:30:01 AM
ASPK
PLK
Overall Posts Rated:
10921092
Second Team:
ASPK Gostynin
Bardzo pięknie piszesz o realnej koszykówce. Naprawdę.
Ale to chyba ty jesteś oderwany od rzeczywistości.
Od rzeczywistości. ..... BuzzerBeatera.
Hallo, hallo panie Larry Johnson. Chyba za dużo ogląda pan NBA.
Czas zejść na ziemię. Tu mamy zwykłą gierkę opartą na jakimś systemie zero jedynkowym czy cuś.
Można mnożyć przykłady gdzie realny basket nijak ma się do tego co serwuje nam silnik gry.
Zresztą koledzy poniekąd mnie sami wyręczyli. Zawodnik okropny - zero trafień, zawodnik legendarny - 100%
Zatem ciężko mówić o oderwaniu od rzeczywistości w moim przypadku. Oczywiście mogę gadać herezje bo to takie błądzenie po nieznanym gruncie jakim jest silnik gry. Ale przynajmniej staram się poruszać w obszarze
GRY INTERNETOWEJ a nie stosuje porównań do Szakilów O'Nilów.
Idąc Twoim tokiem myślenia to przecież na 100 prób osobistych z jednego albo więcej to by nawet moja babcia trafiła. Niestety tu rządzi szeroko pojęta matematyka.

A przy piwie chętnie bym pogadał o prawdziwej koszykówce.

Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz.

This Post:
00
256303.284 in reply to 256303.283
Date: 5/16/2014 7:40:29 AM
Overall Posts Rated:
265265
Ehh Tomi...

Rozkald Gaussa - stad okropny i legendarny mozna pomijac.

System zero jedynkowy w tej grze jest bardziej skomplikowany niz nam sie wydaje :)

Przyklad z shaqiem mial zobrazowac ze nie ma zawodowego koszykarza ktory ma skutecznosc rzutow wolnych na poziomie 10% nawet jesli uznajemy go za zalosnego w tym elemencie co wedlug Ciebie byloby sensowne i byloby ok... no wiec moim zdaniem nie byloby.

Co do Babci jak jej kisc? Gietka?
Pisalem o prospektach nie sadze zeby Twoja Babcia miala ambicje zostania zawodowcem i zglosila sie do draftu...

Po 4 kuflu moglby byc smiesznie.

This Post:
00
256303.285 in reply to 256303.284
Date: 5/16/2014 8:19:26 AM
Overall Posts Rated:
265265
Skoro zostal wypomniany silnik i jego ewentualne dzialanie to uwazam ze jest on raczej oparty na jakims rownaniu rozniczkowym wielu zmiennych czy czyms w ten desen a nie na prostej zasadzie zero jedynkowej ale podkreslam jest to moje prywatne zdanie.

This Post:
00
256303.286 in reply to 256303.284
Date: 5/16/2014 9:07:43 AM
ASPK
PLK
Overall Posts Rated:
10921092
Second Team:
ASPK Gostynin
A Ty ciągle o jakimś zawodostwie piszesz... co to ma do silnika gry?
Jeśli twórcy gry to przewidzieli w co wątpię to nie wydaje ci się że poziomów umiejętności rzut wolny jest za dużo?
A moje procentowe wyliczenia miały na celu wyłącznie uwypuklić te rozbieżności.

Jak ty byś to widział w takim razie skoro uważasz że przy żałosnym O/4, 1/4 to za mało a mamy aż 20 leveli do obsadzenia?!!
I nie chodzi mi, że napiszesz np. Żałosny 30%, Tragiczny 35%, Niezdarny 38%..itp.

Tylko napisz mi jak przypuszczalnie wg ciebie rozłożyłyby się 4 próby w meczu przez 5 kolejnych spotkań.

Sam zobaczysz jak ciasno jest i jak śladowe są to różnice. Dlatego chore to jest że wystarczy z okropnego wyciągnąć na żałosny i już trafia całkiem nieźle. I o to walczę. Taki żałosny powinien coś tam już trafiać ale nadal nie za wiele.
Takie 1/4 to max. Bo to jest przecież 25% skuteczność. Dla żałosnego w sam raz.

Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz.

This Post:
22
256303.287 in reply to 256303.286
Date: 5/16/2014 9:30:14 AM
Overall Posts Rated:
265265
Chlopie walnales babola i dalej w to brniesz. BB jest symulatorem / managerem ktory ma oddawac to co sie dzieje w realnej koszykowce.

W jakis sposob to oddaje czasem lepiej czasem gorzej ale jednak.

Wolne sa zrobione ok i naprawde przyczepianie sie do nich to juz szukanie dziury w calym.

LOPATOLOGICZNIE wyjasnilem ze nie ma na swiecie zawodowego koszykarza ktory ma 10 % skutecznosci z wolnych ale wyglada ze Ty nie mozesz tego przyjac do wiadomosci i dalej upierasz sie przy swoim zdaniu:

Takie 1/4 to max. Bo to jest przecież 25% skuteczność. Dla żałosnego w sam raz
(whew)

Ba uwazasz ze jest to zupelnie ok ze koles ktory gra PROFESJONALNIE w kosza ma 10% - 25 % skutecznosci z wolnych... %}
(dzieki za zwiekszenie jego umiejetnosci o cale 15%)

Tak zawodowo bo nie bierzesz w tej grze kolesi z ulicy do gry i nie uczysz ich wszystkich skilli od podstaw (to nie symulator amatorskiej ligi koszykowki)... tak wiec ss10 = 20 nie znaczy ze koles nic nie umie (tak jak Ty to widzisz) tylko ze jego umiejetnosci sa slabsze niz ss10 = 30, 40, itd.

Sam zobaczysz jak ciasno jest i jak śladowe są to różnice. Dlatego chore to jest że wystarczy z okropnego wyciągnąć na żałosny i już trafia całkiem nieźle. I o to walczę.

Ale o co walczysz? Zeby zmienic cos co dziala ok?

Otoz przy wolnych nie mzoesz zaczynac od zerowej skutecznosci... jak napisalem jest to najlatwiejszy rzut w grze i kazdy chlop nawet jabardziej drewniany rzuca je lekko powyzej 50% (dla zalosnego) i to jest punkt z ktorego powinienes wychodzic nie 10% (dla zalosnego)

Goscie (w prawdziwejkoszykowce) ktorzy sa szeroko pojmowani jako zalosni w wolnych rzucaja je na poziomie 52% a kolesie ktorzy sa legendarni na pozimie 92% masz 40 punktow procentowych na 17 poziomow... uwzgeldniajac forme i pozostale czynniki musi byc ciasno.

Last edited by LJno2 at 5/16/2014 9:37:05 AM

This Post:
22
256303.288 in reply to 256303.287
Date: 5/16/2014 12:43:51 PM
ASPK
PLK
Overall Posts Rated:
10921092
Second Team:
ASPK Gostynin
Czy mógłbyś mi zdradzić tajemnicę z jakich źródeł czerpiesz wiedzę, że zawodnicy żałośni w BB to zawodowcy i że rzucają spokojnie ze skutecznością 50% z linni rzutów wolnych???
Do tej pory dane brałem z kosmosu dlatego, żeby zakończyć tę dyskusję posłużyłem się faktami.
Są to dane jawne więc sam możesz sobie sprawdzić jak nie wierzysz.
Wklep sobie w wyszukiwarkę zawodników aktualnie znajdujących się na TLu i przyjmij kryterium wyszukiwania minimalnie żałosny i maksymalnie żałosny dla FT. Ja przejrzałem prawie wszystkich. Jest ich dosyć sporo dlatego próba jest miarodajna raczej. Sprawdź każdego pod kątem średniej z całego sezonu. Przyznaję, że są na niej tacy co rzucają na procencie 40 czy 50.
Ale realia są takie, że większość rzuca od 15 do 35 %
Statystycznie (średnia wszystkich) jest to jakieś właśnie około 25%!!!
Gdzie Twoje 50%???

Otoz przy wolnych nie mozesz zaczynac od zerowej skutecznosci... jak napisalem jest to najlatwiejszy rzut w grze i kazdy chlop nawet najbardziej drewniany rzuca je lekko powyzej 50% (dla zalosnego) i to jest punkt z ktorego powinienes wychodzic.
Czy tego chcesz czy nie, mijasz się z prawdą. Ale zawsze możesz walczyć z faktami. Najwyraźniej większość jest drewnianych.

Goscie (w prawdziwejkoszykowce) ktorzy sa szeroko pojmowani jako zalosni w wolnych rzucaja je na poziomie 52%
Masz rację. . W prawdziwej. Pozwól, że ja jednak na BB się skupię.

Chłopie walnąłeś babola i dalej w to brniesz
Mówisz o sobie? Bo fakty BB mówią, że tak.

Advertisement