1. Starost, seveda. Tam nekje pri 21-22 letih začne trening opazno padati na hitrosti (če je recimo igralec pri 18 letih
potreboval dva tedna za skok v zunanji obrambi, bo zdaj potreboval 2.5 do 3).
2. višina: Tudi, in to precej. To je včasih pomembno pri nakupovanju trenirancev, če hočeš trenirati SFja. Splača se recimo vzeti 18-letnega centra, ki je zelo nizek, saj se bodo zunanji skilli pri njemu hitro razvijali, notranji pa so do določene mere že razviti, tako da jih ni treba trenirati veliko časa, da postanejo dovolj dobre.
3. Stopnja trenerja nedvomno. Če treniraš v četrti ali tretji ligi in za svoje moštvo, je po moje dovolj trener četrte stopnje. Če treniraš v drugi ligi in zase, po moje že rabiš peto stopnjo. Za treniranje U-21 reprezentantov pa mislim, da je 6. stopnja skoraj nujna (čeprav je tudi peta stopnja načeloma dovolj). Trener 7. stopnje pa je tako drag, da se ga po moje splača imeti samo za res super trenirance, za katere veš, da bodo nosilci mlade in članske reprezentance.
4. Dovolj je 48 minut. Kar je več, nič ne vpliva na trening. Zaradi pripravljenosti je priporočeno cca. 60-72.
5. Elastični efekt. Če kupiš treniranca, ki ima recimo met iz skoka 9, met iz razdalje pa 2, se bo met iz razdalje prvih nekaj stopenj hitreje treniral.
6. Enopozicijsko proti večpozicijskem treningu.
7. Nekateri skilli se trenirajo hitreje, kot drugi (zunanja obramba recimo počasneje kot podajanje).
To je to, kar se tiče hitrosti treninga. Če sem še kaj pozabil, bom potem dodal, ampak mislim, da je to vse.