benim varyemez hocaya konusmasi uzerinden birkac sorum var. diger adaylar da gorusleri ile katilim gosterebilirler tabii, iyi de olur hatta.
hocam benim nazarimda milli takima en cok katki vermis menajersin. bu zamana kadar yetistirdigin oyuncular da diger menajerler icin rol model teskil ettiler. senin de belirttigin gibi oyunun gittigi yeri gorebilme konusunda oldukca zayifiz. cekler daha yedinci sekizinci sezonda multi oyunculari yetistirmeye baslamisken bizim korkunclu pivotlarimiz, gardlarimiz vardi. buraya kadar seninle hemfikirim.
benim sorum esas olarak oyuncularin gelisimini ne yonde ilerletmemiz gerektigiyle ilgili. senin bahsettiklerin uzerinden gidersem, milli takimda oynayan bir uzunun ic skillerinin hepsi en az 17 olmali midir yoksa bazi ozelliklerden feragat etmeli miyiz?
kanimca oyunun gittigi noktayi gormek su noktadan sonra basarili olmak icin tek sansimiz. milli takimimizin yildizi Ercument'in maasi 270 bin civarinda. son dunya sampiyonasi final macinda sahada aktif olarak oynayan en maasli oyuncu 210 bin aliyor. gecen sezon bei yari finaline kadar cikan Młoty Stargard'in kadrosundaki en yuksek maasli oyuncu 110 bin aliyordu. hatta son 32 turunda maci top kaybi yapmadan tamamladi. sirf bunlar dahi artik oyunun hangi silahlarla oynandiginin net bir gostergesi. biz de artik multi oyuncular yetistiriyoruz fakat yetistirirken hala ciddi hatalar yapiyoruz. biraz basmakalip bilgilerden kurtulmamiz gerekiyor.
su noktadan sonra yapmamiz gereken temel sey oyunda 10 sezon sonra daha neler degisecegini dusunup ona gore hareket etmek. artik iceride bir pota koruyucusu ile dort kisali sistemlerin oyunun ana silahi haline gelmesi hic de olasilik disi degil. maasi hangi ozellikler icin odeyecegimizi iyi saptamamiz gerekiyor. aldigi maasi sonuna kadar hak eden iki tane ozellik var. bu noktada dayanak olarak soyle bir ilke etrafinda antrenmanlari yurutebiliriz: hangi pozisyon olursa olsun dis defans ve ic sut ozelliginden sasma ve x-factor olarak uzunlara menzil, kisalara blok antrenmani ver. dort numaralarda ribaunt ozelligini dusuk tutarak dis defans ve menzil antrenmani icin kota ve zaman sagla. bu sadece benim gorusum tabii.
tabii isin bu kismina gelmeden once esas olarak oyuncu secme konusunda ciddi sikintilarimiz var. zamaninda bu hatalarin en buyuklerini yapmis birisi olarak, antrenman verecegimiz oyunculari secerken ciddi hatalar yapiyoruz. burada kastettigim oyunculara verilen yanlis antrenman degil, aksine antrenman icin yanlis oyuncu tercihleri yapmamiz. antrenman konusunda istekli menajerler onarilamayacak eksikleri olan oyunculara 7-8 sezon gibi vakitler harciyor. bu surecin sonunda da oyuncular potansiyelli olmalarina ragmen bir Bekir Yarangume olmaktan oteye gecemiyorlar maalesef. tam boyle bir gaflete ben de dusmustum zamaninda. bunun onune gecmek ise biraz arkadaslari bilinclendirmek ama daha cok 21 yas alti takimdansa milli takimin menfaatlerini gozetmekten geciyor.
gece gece biraz fazla yazdim, kusura bakmayin. tum adaylara da basarilar dilerim.