BuzzerBeater Forums

Poland - III.10 > sezon 31

sezon 31

Set priority
Show messages by
From: Siwy
This Post:
00
269222.191 in reply to 269222.189
Date: 7/7/2015 2:46:12 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Wiem, że to będzie personalny atak... ale ignoracja i (być może) ślepy upór niektórych GM w tej lidze zaczyna mnie denerwować. A kombinacja słów CT i Patient... to temat na dłuższą dyskusję. Więc dzielę się tym pseudolistem, może trochę się rozładuję, może trochę wyśmieję niektóre fakty... Zdaję sobie sprawę, że cała sytuacja mogła wyniknąć z przypadku, ale co tam, lubię teorie spiskowe.

Szanowny panie kobasie24, odnoszę wrażenie, że z niewiadomych (ciekawe, dlaczego...) przyczyn uwziął się pan na moją drużynę. W ciągu trzech ostatnich meczy z panem dwukrotnie otrzymałem od pana tak zwany "crunch time". O ile za pierwszym razem byłem w stanie zrozumieć pańskie zachowanie (bezpośrednia walka o PO, którą wygrał pan dzięki temu posunięciu), tym razem nie mogę go uznać za nic innego, jak czysty akt złośliwości. Biorąc pod uwagę ostatnie wyniki, nie widzę jakiejkolwiek rozsądnej przyczyny pańskiego zachowania, o ile można takowych szukać u kogoś, kto gra pressingiem, oraz typuje nieistniejącą taktykę. Szans na awans na trzecie miejsce w tabeli nie ma pan zbyt dużych, a bez entuzjazmu, który roztrwonił pan w spotkaniu między naszymi drużynami, ryzykuje pan utratę miejsca w PO, a nawet utratę posiadanego przez pana miejsca gwarantującego utrzymanie. Co więcej, wygrana w tym meczu kompletnie się panu nie opłaca. Jeśli zamierza pan odnieść sukces w PO, to zakładając, że skończy pan rozgrywki na 4 miejscu, w pańskim interesie powinno być POMAGANIE mi w utrzymaniu 1 miejsca. Powinien bowiem pan założyć, iż na obecną chwilę jestem najsłabszym z pańskich potencjalnych przeciwników w I rundzie PO. Teorię, że potrzebował pan wygranej ze mną do utrzymania swojej pozycji, też można łatwo obalić. Mógł pan znacznie bardziej poprawić swój bilans, na przykład kładąc wszystkie siły na pański mecz z WTK Anwilem. Ewentualna porażka w pańskiej obecnej sytuacji (która jest bardzo prawdopodobna po dzisiejszym CT) będzie dla pana oznaczać utratę miejsca w PO.

Dlatego też nie moge życzyć panu powodzenia w walce o dalszy udział w PO. Więcej, dochodzę do wniosku, że nie zdoła się pan do nich zakwalifikować. Powinien pan wiedzieć, iż gram z obecnie największymi rywalami pańskiego zespołu, PKS Piastem i Bielawą Sadychy, i że w obecnej sytuacji potrzebuje pan moich wygranych, aby mógł pan awansować do PO z pańską drużyną. Niestety, obawiam się, że nie mogę panu tego zagwarantować. Branie udziału w rozgrywkach Ligi Rezerw i oszczędzanie entuzjazmu na PO uważam za ważniejsze, niż zapewnienie sobie następnego pojedynku z panem, i najprawdopodobniej kolejnego CT. Niech więc pan się nie dziwi, jeśli zobaczy pan w którymś z tych spotkań wynik pokroju 30-130, przypadkowo wykluczający pana z walki o mistrzostwo, a być może zmuszający pana do walki do utrzymania. Trudno, sam pan doskonale wie, że irracjonalne zachowania i tępy upór zdarzają się w tej grze. Życzę panu, aby następnym razem pan i ja nie musieli sobie nawzajem tego udowodniać.

Z (mimo wszystko, przecież w ostatnim sezonie był pan wyżej w lidze) szacunkiem,
Pan Siwulsson

TL,DR: wkurzają mnie bezsensowne CT Astorii, i to tak bardzo, że kibicuję im w wylocie z PO.

Last edited by Siwy at 7/7/2015 2:54:30 PM

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
From: akanders

This Post:
00
269222.192 in reply to 269222.190
Date: 7/7/2015 2:48:57 PM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
157157
Second Team:
chicago bulss II
Ja tu wracam, włączam kompa, a tu taka niespodzianka :)

From: Get back

To: Siwy
This Post:
00
269222.193 in reply to 269222.191
Date: 7/7/2015 3:10:57 PM
Overall Posts Rated:
2929
Się rozpisałeś. I nie wiem czy to przez tą pechową porażkę z Iranem (też Patient+CT) czy akurat przez ten mecz, bo porażka 30-130 to praktycznie byłoby oddanie mi HCA w PO ;)

This Post:
00
269222.194 in reply to 269222.193
Date: 7/7/2015 3:15:15 PM
Overall Posts Rated:
15061506
HCA i tak ci pewnie będę musiał oddać w bezpośrednim meczu, straciłem C. Gdybym nie zlamił z GDP, broniłbym 2 wygranych przewagi. Teraz to trochę bez sensu...

Zresztą, jeśli bym z tobą wygrał, musiałbym 2-krotnie się podłożyć. Bo straciłbyś do mnie kolejną wygraną. Mimo wszystko chyba z Piastem zagram na serio... bo mecz z rywalem. Ale z Bielawą już niczego nie wykluczam... to będzie już najpewniej mecz o pietruszkę.

Last edited by Siwy at 7/7/2015 3:16:17 PM

From: Get back

This Post:
00
269222.195 in reply to 269222.194
Date: 7/7/2015 3:22:02 PM
Overall Posts Rated:
2929
Ja jednak zakładam, że nie wygrasz ;)

This Post:
00
269222.196 in reply to 269222.191
Date: 7/7/2015 3:32:21 PM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
157157
Second Team:
chicago bulss II
Mam nadzieję, że Pan Kobas napisze nam jaki cel mu przyświecał

This Post:
00
269222.197 in reply to 269222.196
Date: 7/7/2015 4:05:21 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Ja też mam taką nadzieję... Prawdę mówiąc, zaczynam mu nawet wspólczuć. Nie ma formy (i nie wiadomo, czy będzie mieć), nie ma też enta, dzisiaj statsami osiągnął poziom IV-ligowca (i to raczej walczącego do końca o PO, nie pretendenta), przegrał 5 meczów z rzędu... Są w patowej sytuacji. Mogą z tego jeszcze wyjść, ale muszą zrobić parę kroków w tym kierunku. Osobiście mogę tylko im doradzić, że granie sparingów, jeśli masz tylko 7 (lub ostatnio 6) zawodników, jest naprawdę złym pomysłem...

Get back- wg mnie szanse układają się procentowo 85-15 dla ciebie. Pamiętaj jednak, że jeśli jednak wykorzystam te 15 procent, nagroda będzie wielka. Strzeż się

Last edited by Siwy at 7/7/2015 4:07:37 PM

This Post:
44
269222.198 in reply to 269222.197
Date: 7/7/2015 6:36:27 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Aha, w sumie wykorzystując fakt posiadania wolnego czasu (i tego, że wypadałoby, żeby któryś z mych długich postów był sensowny), pokuszę się jeszcze o analizę końcówki sezonu.

Zacznijmy od tego, iż terminarz jest skonstruowany tak, iż w ostatnich 3 kolejkach każda konferencja dzieli się na dwie podgrupki, w których każdy gra z każdym. W naszym przypadku sytuacja wygląda tak:

Niebiescy A: Loosers, Kij, PKS Piast, Bielawa
Niebiescy B: Behemoty, Astoria, WTK Anwil, 300
Czerwoni A: Falcons, Riders, Silesia, Basket
Czerwoni B: Bulss, Legion, Pony, Byki

Tak więc rozpatrzmy całą sytuację z bliska.

Niebiescy A

Tutaj może być ciekawie. Teoretycznie Kij jest najmocniejszą ekipą w tej podgrupie, a tuż za nimi są Loosersi, ale Bielawa i Piast nie są tak słabe, na jakie wyglądają, a będą walczyć między sobą o HCA w barażu, a nawet może i o 5 miejsce. Może to mieć wpływ na końcowe rozstrzygnięcia. Kluczowa będzie 21 kolejka: Kij stoczy z Loosersami pojedynek o mistrzostwo konferencji, a Piast i Bielawa rozstrzygną pomiędzy sobą, który klub drastycznie zwiększy swoje szanse na utrzymanie. Jeśli któraś z ekip poczuje po tym spotkaniu szansę na bezpośrednie utrzymanie, może zaatakować CT któregoś z pretendentów. A wtedy układ tabeli może się zmienić...

Niebiescy B

Trochę słabsza podgrupa od A. Wpływa na to fakt, iż 300 w praktyce straciły już szanse na utrzymanie, podczas gdy Astoria boryka się z kryzysem. Są to bardzo dobre okoliczności dla Anwilu. Bezpośrednim zwycięstwem z Astorią mogą zapewnić sobie udział w PO, dla 300-ek mecz z nim w 22 kolejce będzie grą o pietruszkę. Dla Behemotów ważnym zadaniem będzie zdobycie kompletu zwycięstw, co w obecnej sytuacji przyjdzie im łatwo. 3 zwycięstwa w tej grupie przy wpadkach Kija/Loosersów z niżej notowanymi ekipami mogą dać im upragnione HCA w I rundzie. Można też zwrócić uwagę na mecz Astorii z 300. 300 jest w lepszej formie, i przed tym meczem będzie mieć jeszcze matematyczne szanse na pozostanie w lidze. Niestety, do osiągnięcia tego celu muszą ograć Behemoty, co nie jest niemożliwe, ale raczej nieprawdopodobne- dlatego nie daję im szans na 7 miejsce. Niemniej mają oni spore szanse na ogranie bydgoszczan. Wtedy Astoria najpewniej skończy 3 ostatnie kolejki bilansem 0-3 i (w zależności od rozstrzygnięć podgrupy A) może nawet zlecieć do baraży...

Czerwoni A

Falcons wydają się być pewniakami. Są mocni, i muszą się cieszyć, że mają szanse na 3 łatwe zwycięstwa. Powinno im to pozwolić na utrzymanie prowadzenia w lidze i wywalczenia HCA na całe PO. Muszą jednak uważać na Starachowice. Świętokrzyska ekipa nie przegrała od 6 spotkań, i ma szansę na urwanie punktu Orłom. W 2 pozostałych meczach najpewniej też będą faworytami. Ciekawie zapowiadają się też derby Śląska: Piekary zagrają z Ridersami. HCA pozwala jednak wskazać w tym meczu na fanów Anwilu.

Czerwoni B

Tutaj pewne jest tylko jedno - Wrocław przegra 3 mecze. Ten zespół nadal tankuje, i powinien być dostarczycielem punktów. To bardzo dobra wiadomość na Bulssów. Mogą znacznie poprawić w tym spotkaniu swój bilans punktowy, co da im jakąkolwiek szansę na dogonienie Falconsów. Mimo to Chicago nie pozostaje gigantem statystyk. To spora szansa dla Ponego i Legionu, te zespoły będą potrzebować każdego punktu, by umknąć potencjalnie groźnym Starachowicom. Ten, kto wygra bezpośredni mecz w 21 kolejce, na luzie wejdzie do PO. Przegrany może do tego potrzebować skalpu Bulssów.

Pozostaje więc jedno zasadnicze pytanie- jakie są wasze typy na finisz rundy zasadniczej i dlaczego?

Last edited by Siwy at 7/7/2015 6:37:42 PM

This Post:
00
269222.199 in reply to 269222.198
Date: 7/8/2015 10:55:36 AM
Overall Posts Rated:
4545
Siwulsson - powinieneś jakąś cotygodniową gazetkę tworzyć, bo Twoja analiza jest delikatnie mówiąc imponująca

Co do typowań PO: o ile Krzychu znowu nie zrobi jakiejś głupoty to w cuglach powinien wygrać tą ligę (tak jak powinien w zeszłym sezonie). Jego skład przy ewentualnych 2 wzmocnieniach jest prawie gotowy na walkę w drugiej lidze. Reszta zespołów z tej ligi (a zwłaszcza wszyscy u niebieskich) jest bardzo wyrównana, ale żaden zespół nie jest gotowy na walkę w 2 lidze (chyba, że ukrywa się tutaj jakiś krezus finansowy).
Tak więc Krzychu powodzenia i niech w końcu Ci się uda! Czekam na kolejnego swojego byłego odwiecznego rywala, bo Bolo już mi CT rzuca w drugiej lidze

This Post:
00
269222.200 in reply to 269222.199
Date: 7/9/2015 6:18:53 AM
KK Falcons
III.1
Overall Posts Rated:
701701
Siwulsson, analiza super! daję piłeczkę.

Mam nadzieję, ze oszczędzanie enta się na coś przyda. szkoda meczu z chicago ale trudno.
Przeciwnicy są bardzo mocni, w każdej rundzie PO będzie trzeba uważać.

This Post:
00
269222.201 in reply to 269222.198
Date: 7/9/2015 2:53:26 PM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
157157
Second Team:
chicago bulss II
analiza jak zwykle dobra, ale dlaczego Siwy podjudzasz do zdobycia mojego skalpu, jakby było można na tym forum minusować to byłby minus do samej Warszawy :)

Advertisement