chciejstwo chciejstwem, ale spadek o 1/5 gdy ma się więcej piłek niż poprzednio przy przegranych, ligi, tv, rywal to to jest nie sprawiedliwe
No przecież tłumaczyłem, że sprawiedliwe. W podobnej sytuacji innym też spada - wszyscy inni rywale są traktowani takim samym, surowym algorytmem.
A piłeczki w różnych rubrykach nie są tak samo ważne - to raz - więc nie można ich porównywać w skali 1:1. A dwa - ankietowana próbka nie musi być reprezentatywna. Może być tak, że trafiło akurat na takich, którzy bardziej (w porównaniu do średniej) cenią wyniki w PP a mniej mecz w TV. Innym razem mogło się trafić na wielu hoolsów, dla których liczy się głównie odwieczny rywal i traktują ten mecz zero-jedynkowo. I w ten sposób mogą zakłamać ankietę. Więc wynik ankiety nie odzwierciedla w stu procentach faktycznych opinii - tak samo jak sondaż.
Na to wszystko nakładają się inne czynniki, które wyglądają na błahe. Np. transfery, też obniżają jedną z ocen, a więc mają wpływ na frekwencję.
ale drugi skok 64k spadek pomimo wygrania TV był/jest jak dla mnie nie zrozumiały,
Właśnie o tym pisałem - patrzenie tylko w jedną stronę, zauważanie spadków a niezauważanie skoków. A może to tuż przed tym drugim spadkiem dostałeś nadprogramowo 64k a potem tylko się wyrównało? Być może po prostu wcześniej miałeś kumulację kilku pozytywnych okoliczności i dostałeś trochę ponad stan. I zamiast to traktować jako tydzień "ponad stan" traktujesz go jako normę. A potem sytuacja po prostu wyrównała się plus doszły jakieś negatywne okoliczności, to się zsumowało i wyszedł duży jednorazowy spadek. Czyli na te 64k mogło się złożyć to, że wcześniej dostałeś 28k ponad normę a potem 36k poniżej normy. Takie wahnięcia są już jak najbardziej normalne, to około 10% średniej, zwykłe fluktuacje. Tylko tak się złożyło, że nastąpiły one tuż po sobie i wyglądają jako bardzo duży jednorazowy spadek, ale tak na prawdę wahnięcia są mniejsze, ale występują w obie strony. A zwykle "poszkodowany" patrzy jednostronnie i zauważa tylko wahnięcia w dół.