Tak więc mamy czwartek 18 VI, rejestracja zakończona... Do Ligi Rezerw zgłosiło się 15 drużyn, i trzeba przyznać, że to bardzo, bardzo dobry wynik! Szesnastą ekipą mogli być Hooligan Hawks, niemniej jednak (tutaj prosiłbym o gratulacje dla Yester Zooma) awansowali oni dzisiaj do 1/16 finału Pucharu Polski. Prawdę nie mówiąc, nie wiem, jak w takim razie można byłoby ich uwzględnić w rozgrywkach (zawsze zostaje parę opcji, między innymi "drużyna zastępcza" (np.: drugi klub kogoś z Utopii) lub przyznanie z automatu zwycięstw za kolejki, podczas których Hooligani grali w PP), nie wiem jednak, czy byłyby one realne i czy byłaby na to zgoda.
W każdym razie, proponuję taki format rozgrywek:
1. Rozgrywki składać się będą z fazy grupowej i fazy pucharowej
2. W fazie grupowej zespoły zostaną podzielone na 4 grupy: 3 z 4 zespołami, oraz 1 z 3/4 (zależy od sytuacji z Hawksami) zespołami. Każdy rozgrywa po jednym meczu z każdym, 2 najlepsze zespoły z każdej grupy wchodzą do ćwierćfinałów, reszta zespołów kwalifikuje się do rozgrywek o miejsca 9-15/16.
(W tej fazie możemy rozstawić 4 najlepsze kluby poprzedniej LR: Falcons, Bulgoty, Piasta oraz Baltic. Te zespoły nie mogłyby trafić na siebie w grupach... ale sam jeszcze nie jestem pewien tego pomysłu)
3. Faza pucharowa będzie składać się z trzech rund: ćwierćfinału, półfinału oraz finału. W każdej z nich rozgrywamy 1 mecz na parkiecie ekipy z lepszym bilansem w fazie grupowej. Zwycięzca przechodzi do kolejnej rundy, przegrany do rozgrywek o poszczególne miejsca (5-8/3-4, przegrany finału raczej już nie ma konkurencji do srebra).
4. Drabinka fazy pucharowej będzie wyglądać następująco:
ćwierćfinał:
I: 1A-2B
II: 1C-2D
III: 1B-2A
IV: 1D-2C
półfinał
X: I-II
Y: III-IV
finał
Z: X-Y
Analogicznie drabinka będzie wyglądać przy meczach o miejsca... co najwyżej zespół, który trafi na 4 miejsce z 3-zespołowej grupy, automatycznie awansuje.
Przypominam, losowanie Ligi Rezerw IV jutro. Wszystkim uczestnikom życzę jak najlepszej gry i zwycięstwa!
PS Jeśli ktoś chciałby wnieść swoje uwagi, zapraszam do dyskusji. Mamy jeszcze 2 wieczory na dopracowanie formatu.
Last edited by Siwy at 6/18/2015 3:56:34 PM
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.