bir all-star smac yarismasi oncesi basketbol istahim kabarmisken bir baslik acayim istedim. basketbolun tartisildigi baska bir baslik var ancak ben yine de bunun icin ayri bir baslik acmayi uygun gordum. belki zamanla guzel bir arsiv dahi olusturabiliriz.
basligi bir soru olarak da dusunebilirsiniz. favori basketbol filminiz var mi, varsa hangisi, hangileri?
ben birkac film yazarak baslayayim, umarim gerisi de gelir.
Coach Carter (2005): izlediklerim arasinda favorim. cogu basketbol filminde oldugu gibi konusu biraz klise olsa da kocun, oyuncularin basketbol gelisimleri acisindan oldugu kadar bir birey olarak gelisimleri acisindan da ne kadar onem tasidigini harika anlatan bir film. koc-oyuncu iliskisinin yaninda baba-ogul, ogrenci-ogretmen iliskisi de cok guzel islenmis. samuel l. jackson'in oyunculugu da gorulmeye deger.
White men can't jump (1992): bu da harika bir film. sokak basketbolunun dogdugu yer olan amerika'da nasil oynandiginini konu aliyor. adindan da anlasilacagi gibi siyahlarin beyazlara karsi olan atletik ustunlukleri filmde ana fikri olusturuyor. beyazlar da bu eksiklerini oyunun organizasyon ve zeka gerektiren kisimlarinda ustunluklerini gostererek kapiyorlar. bu filmde kullanilan sokak jargonu benim gozumde essizdir. sirf o yonden bile efsanedir. :)
Glory road (2006): bu filmde de Coach Carter'da oldugu gibi gercek bir hikaye anlatiliyor. ilk besinin tamami siyahi oyunculardan olusan kolej takiminin zafere giden yolda karsilastigi saha ici ve disi zorluklar bir basketbol takiminin karsilasabilecegi en zor cinsten. hikaye 1966 yilinda texas'da geciyor ve o zamanlar amerika'da siyahlara olan bakis acisi filmde acik bir sekilde goruluyor. basketbol disinda baska konulara da deginen bir film.
Hoosiers (1994): "hoosiers" indianalilarin kendilerine taktiklari isim. film de 1950'lerde indiana'nin ufak bir kasabasindaki lise takiminin bolgesel turnuvadan baslayarak eyalet turnuvasinda kazandigi basarilari konu aliyor. mac sahnelerinin belki de en gercekci oldugu film de budur. ucan kacan sahnelerin olmadigi, daha gercekci bir basketbol filmidir.
Hoop Dreams (1994): tam olarak film formatinda olmasa da belgesel film olarak kabul edebiliriz. filmin basinda gozuken chicago sehri ve muzik esliginde giren bir dakikalik sokak basketbolu kismini halen arada acar izlerim. belgesel, yetenekleri gozlemciler tarafindan kesfedilen iki siyah gencin egitim bursu alarak lise ve kolej kariyerlerine adim atislarini ve yasadiklari degisimleri anlatiyor. en iyi belgesel odulu dahil kazandigi bircok odul var. ayni zamanda isiah thomas'i da belgeselde goruyoruz. izlenmesi sart olanlardan bir tanesi de bu.
simdilik benden bu kadar. eminim daha bircok guzel film vardir. sizler de kendi favorilerinizi yazarsaniz, ben ve diger ilgili arkadaslar malum kaynaklardan indirip onlari da izleyip burada guzel muhabbetler dondurebiliriz.