BuzzerBeater Forums

BB Slovenija > Efektivnost igralcev in obrambne taktike

Efektivnost igralcev in obrambne taktike

Set priority
Show messages by
From: copatar
This Post:
00
203109.1
Date: 11/22/2011 6:38:29 AM
Overall Posts Rated:
130130

..........................................................................EFEKTIVNOST IGRALCEV

Splošno:
Delovanje igralcev glede na njihove sposobnosti(skile) je odlično zastavljeno v BB-ju.
Ni strahu,da bi branilec z slabim metom z razdalje metal na veliko trojke ali da bi center z slabim metom pod košem na veliko metal pod košem.Igralci imajo nekakšno zavedanje kako dobri so v posamiznih sposobnostih.Drugače povedano:če damo centra igrati napozicijo branilca,ne bo zaradi tega metal z razdalje,ampak bo bolj stagniral,ker se zaveda,da ima slab met z razdalje.

Na potek igre(težišče oz iz kje bodo igralci metali) vpliva poleg same taktike,še nasprotnikova obrambna taktika in predvsem igralci sami.Igralci z visoko razvitimi skili bodo lahko ravnali oz metali samovoljno.
Primer:Igra pod koš-branilec,ki ima dober met z skoka in z razdalje in slabo prodiranje ter met pod košem bo na takšni tekmi bolj stagniral.Malo bo metal na koš,če pa že,bo bolj z polrazdalje in za 3 točke,čeprav mu taktika ukazaje naj meče pod košem.
primer:Gibanje-center,ki ima grozljiv met z skoka in dober met pod košem bo ravno tako stagniral na takšni tekmi.Tudi on bo bolj malo metal na koš,če pa že, bo meatal pod košem,čeprav mu taktika ukazuje naj meče z polrazdalje.

Primer povprečne 3,ligaške ekipe(sezona 18)

OI-met z skoka-10(izjemen)...met z razdalje-8(dober)
....prodiranje-8(dober).........met pod košem-2(obupen)

B-met z skoka-12(osupljiv)...met z razdalje-10(izjemen)
...Prodiranje-8(dober).........met pod košem-2(obupen)

K-met z skoka-12(osupljiv)...met z razdalje-8(dober)
....prodiranje-8(dober)........met pod košem-4(nezadosten)

KC-met z skoka-8(dober).....met z razdalje-2(obupen)
....prodiranje-2(obupen)......met pod košem(izjemen)

c-met z skoka-2(obupen).....met z razdalje-2(obupen)
...prodiranje-2(obupen).......met pod košem-12(osupliv)

To je samo primer peterke za lažje razumevanje.Mariskdo ima boljše ali pa slabše igralce v 3.ligi.(podani so samo ključni skili,ki so potrebni za napad,ni opeštevano vodenje žoge in podajanje zaradi enostavnejše obrazložitve)

Recimo,da zgoraj opisana peterka,igra-Osnovni napad-,kjer je težišče uravnoteženo,kar pomeni,da bodo metali enako,tako pod košem,kot z razdalje in polrazdalje.
Pa to drži?

Met igralcev bi izgledal približno takole:
( Upoštevano je glede na težišče meta....ostalo je izmišljeno in ne predstavlja pravih številk)
OI-9 metov z polrazdalje in razdalje,1 met pod košem
B-11 metov z razdalje in polrazdalje,1 met pod košem
K-10 metov................................2,meta pod košem
KC-4 met...................................5 metov pod košem
C-.2 meta...................................6 metov pod košem
Skupno:36 metov z razdalje in polrazdalje in 15 metov pod košem....Še enkrat več so metali izven rakete!
Torej povprečna ekipa v BB-ju,povprečno zmeče še enkrat več žog z razdalje,kot pod košem,kadar se igra- Osnovni napad-(Hiter prenos žoge,Organiziran napad)
Potem seveda ne bomo igrali v obrambi- mož na moža- ampak 3-2!!!

..........................................................OBRAMBNE TAKTIKE.

From: copatar

This Post:
00
203109.2 in reply to 203109.1
Date: 11/22/2011 6:39:40 AM
Overall Posts Rated:
130130

..........................................................OBRAMBNE TAKTIKE

Tesno pokrivanje:
Veliko prekrškov,ukradenih in prestreženih žog.
+-proti taktikam z počasnim tempom
-slabo proti taktikam z hitrim tempom

Mož na moža:
Najbolj popularna taktika.Sam se ne spomnim,kdaj sem jo nazadnje uporabil.Glede na zgoraj opisano povprečno ekipo v BB-ju,jo tudi še dolgo ne nameravam.
+proti ekipam z dobrim metom pod košem
- slabo proti ekipam z dobrim metom od zunaj

Notranja cona +1 pod košem in Zunajna cona+1 zunaj:
Za te dve taktiki velja skoraj enako,kot za- mož na moža-.Ravno tako pa jih lahko koristimo proti nasprotnim ekipam z dobrim metom pod košem oziroma,če se bojimo nastaviti 3-2 zaradi napadalne taktike-Igra pod koš-(igra na posta,Igra na notranjega)
Notranja cona+1-malo bolj povdarjena obramba pod košem
Zunajna cona + 1 zunaj-malo bolj povdarjena obramba na zunajnih položajih

2-3:
Povdarjena obramba pod košem.
+proti napadalnim taktikam Igra pod koš-,-Igra na posta-
-slabo proti vsem ostalim taktikam...,če niste prepričani,da bo nasprotnik igral eno od zgornjhi dveh omenjeni napadalnih taktik,raje ne igrajte 2-3

3-2:
Najbolj optimalna taktika.Povdarjena obramba na zunajnih položajih.Lahko jo koristimo skoraj proti vsem napadalnim taktikam.Nasvet:če ne veste kaj igrati v obrambi,igrajte 3-2 in ne- mož na moža-
+Skoraj proti vsem taktikam..priporočam:Osnovni napad,Hiter prenos žoge,Igra na notranjega,Igra na zunajnega
-napadalna taktika.igra pod koš,igra na posta(z dobrim metom pod košem),Gibanje,Teci in vrži(z dobrim metom od zunaj)

1-3-1:
Zelo povdarjena obramba na zunajnih položajih.Velja podobno,kot za 3-2.
+Proti napadalnim taktikam Gibanje,Teci in Vrži,Podaja navzven.
-Igra pod koš,Igra na posta

To je splošen opis taktik, za osnovno znanje o taktikah,zato bodo zgornji opisi marsikdaj ne najbolj pravilni ali celo napačni.

This Post:
00
203109.3 in reply to 203109.2
Date: 11/22/2011 7:06:00 AM
Overall Posts Rated:
952952
Ta navodila so primerna za tretjeligaške ekipe in za tiste drugoligaške, ki niso preveč ambiciozne. Za višje uvrstitve pa priporočam, da se tesno pokrivanje ne igra nikoli razen proti slabim ekipam, ko loviš čimvečjo koš razliko; 3-2 se proti zunanjim taktikam skoraj nikoli ne igra, ampak rajši mož na moža; 2-3 obramba pa se nikoli ne igra. Mož na moža v 80% primerov. 3-2 je koristna proti notranjim taktikam, če imajo zunanji igralci slabo podajanje.

This Post:
00
203109.4 in reply to 203109.3
Date: 11/22/2011 9:29:05 AM
Overall Posts Rated:
3131
3-2 se proti zunanjim taktikam skoraj nikoli ne igra, ampak rajši mož na moža; 2-3 obramba pa se nikoli ne igra. Mož na moža v 80% primerov. 3-2 je koristna proti notranjim taktikam, če imajo zunanji igralci slabo podajanje.

Pa je to dokazano? Kaj dejansko je narobe s temi conami? Ker meni se zdi neumno, da potem te taktike sploh obstajajo.. če se večino od njih "nikoli ne igra". Jaz sem v veliko primerih igral 3-2 proti zunanjim taktikam pa se je izkazalo kot efektivno. 2-3 sem res redko, ampak to ni bilo potrebno zaradi moje močne centerske linije.

Sem pa tudi sam opazil, da je mož na moža najbolj koristna oz. meni primerna za mojo ekipo.

This Post:
00
203109.5 in reply to 203109.4
Date: 11/22/2011 2:57:16 PM
Overall Posts Rated:
952952
Zato ker pri 3-2 ne moreš kontrolirati, kateri tvoj igralec drži katerega nasprotnega. Poglej "Play by play" opcijo pri nekaterih tekmah, v katerih si odigral 3-2 cono in videl boš, da so nasprotnikovi zunanji igralci kar nekaj metov zmetali prek tvojega krilnega centra in centra. Prav tako zna Game Engine sam poiskati luknje v obrambi, tako da če je eden od treh tvojih zunanjih malo slabši v zunanji obrambi, ti 3-2 žal ne pomaga dovolj...3-2 mi je všeč, ker vrši pritisk na zunanjo linijo in ne samo pokvari met zunanjim igralcem, ampak jih v določenih primerih "odreže" od notranjih. Ampak tako, kot morajo pri 2-3 obrambi zunanji igralci imeti dobro notranjo obrambo (zaradi pomaganja), morajo pri 3-2 notranji igralci imeti dobro zunanjo obrambo...in ponavadi ni tako.

Pa je to dokazano?

Govorim iz lastnih izkušenj. Vse manj se zanašam na razne forumovske debate in več na to, kar sam vidim. Zaenkrat mi učenje iz izkušenj kar gre...veliko o taktikah pa mi pomaga razumeti tudi BB analyzer.

From: matocc

This Post:
00
203109.6 in reply to 203109.5
Date: 11/22/2011 10:32:13 PM
Overall Posts Rated:
1414
jaz mislim da ima copatar prav kar se tice optimalne taktike za nasprotnika!ker so pa v visjih ligah 1,2 se posebej v tujih ligah zelo izenaceni glede na igralce se vsi mal bojijo iti v ekstremno taktiko glede na nasprotnika tako da je moz na moza dokej racionalna taktika ker pac ne vedo kaj bo igral nasprotnik in tako nekako igrajo najbolj sigurno taktiko kar pa ne pomeni da je ta najboljsa!

LP

Last edited by matocc at 11/22/2011 10:56:47 PM

From: scanners

This Post:
00
203109.7 in reply to 203109.6
Date: 11/27/2011 2:34:25 PM
Overall Posts Rated:
88
ker ne znam napisat brez replike sem pac zadnjega kliknil.Moje osebno mnenje je da se igra moz na moza man to man , ce smo prepricani ,da imamo boljse igralce od nasprotne ekipe primer jaz PROTI RACUNALNISKI EKIPI.Gibanje Run to gun ce ima nasprotnik bolso obrambo manj kot za dve od nasega meta.moj met iz skoka 7 nasprotnik zunajna obramba 10 ali vec.ker bi mi preprecil vse mete igram teci in vrzi al pa gibanje podobn deluje ne dovolim nasprotni zunajni al pa obrambi pod kosem ,da se organizira in vrzem.met je sicer malo slabsi a se vedno petkrat bolj natancen kot ce ga nasprotni igralec ujame z noro zunajno obrambo.2 3 je za mene najboljsa obramba pod kosem.Na zalost ce da nasprotnik taktiko gibanje smo naredili samomor.Zato prepir kaj je boljse 23 al 32.To berejo ljudje ki ne sam da niso treniral kosarke nekateri je niti igrajo ne.Ker pa ce imamo vse tudi centre (skili pod kosem)krila small foward ( b ali oi + centrovski skili)in KC power foward (center +b ali oi) ,aja oi je point guard branilecshoting guard.Torej ce imajo ti zelo dobro zunajno obrambo komaj opazno slabsi rezultat ce pa imamo zelo dobro zunajno obrambo celo boljsi se zagovarja ,da je 32 boljsa obramba.Ampak 4 ligas nima tako dobrih igralcev,vsaj vecina ne visja liga pa ima.Torej ce nimate pri vseh igralcih (oi,b,ckc in krilo)nore zunajne igralce gre tako najmočnejsa pod kosem je 23 obramba.zlata sredina 32 najmocnejsa zunajna pa 131.Ostale taktike so primerne za igralce ki kupujejo nenormalno drage igralce.IN NE MARAJO PRESENECENJ.lp Se to tudi moz na moza se ,da oslabiti a niti pod razno toliko kot ce falimo taktiko.lp

This Post:
00
203109.8 in reply to 203109.7
Date: 11/27/2011 2:55:09 PM
Overall Posts Rated:
952952
Za pravilno 2-3 obrambo rabijo tvoji zunanji igralci zelo dobro notranjo obrambo, kar pa jih večina igralcev v BBju raven, kjer igrajo, nima.

Last edited by Koperboy at 11/27/2011 3:24:24 PM

This Post:
00
203109.9 in reply to 203109.8
Date: 11/27/2011 3:01:13 PM
Overall Posts Rated:
88
Hvala za odgovor ceprav tega nisem vedel sem to pri nakupih upošteval.mislim pac po pravi kosarki vcasih napacen prevzame.lp