BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > Taktiki... i se e mozno!!!

Taktiki... i se e mozno!!!

Set priority
Show messages by
From: Xsago
This Post:
00
198862.1
Date: 10/18/2011 12:20:43 PM
Overall Posts Rated:
128128
Ovaa tema ja otvoram so cel da se diskutiraat najrazlicni taktiki so koi moze da se stigne do pobeda. Udrete so napaganje na 2-3 zona, koristenje na trpeliv napad i sl, davajte primeri za uspesi i neupesi.

Jas za pocetok i za motivacija ke vi ja prikazam neverojatnata pobeda na Ceska nad Spanija so fantasticna taktika.

http://www.buzzerbeater.com/match/16698/boxscore.aspx

Sekoja cest do menadzerot na Ceska, ova pokazuva kolku se vazni sekudarnite skillovi i kolku e vazen skautingot na protivnickite timovi, kako i se razbira poznavanjeto kako funkcionira game engine-ot.

Last edited by Xsago at 10/18/2011 12:21:16 PM

From: Onisifor

This Post:
00
198862.2 in reply to 198862.1
Date: 10/18/2011 1:31:21 PM
Overall Posts Rated:
203203
:) Nivniot PF Hána koj na natprevarot igrase PG vo napad, mislam deka ima 14+ na PA, pa sea ti vidi.

From: Dadimo
This Post:
00
198862.3 in reply to 198862.2
Date: 10/18/2011 1:45:20 PM
Overall Posts Rated:
5555
Според оценките на тимовите во Надворешен Напад, Внатрешен Напад, Надворешна Одбрана, Внатрешна Одбрана, Скокови и Тек на Напад овој резултат не е нормален за мене освен ако немала Чешка 3+ подобар ентузијазам од Шпанија. Добро затворено во одбрана ама напад 7 и 8 да пробие одбрана 12..... ?!?!

This Post:
00
198862.4 in reply to 198862.3
Date: 10/18/2011 1:57:22 PM
Overall Posts Rated:
128128
Toa dadimo e zatoa sto nacinot na koj funkcionira igrata ne se bazira na rejtinzite tuku, najednostavno kazano na matchups. Sostavot e lud da, no ceskiot selektor (koj vprocem e eden od najdobrite menadzeri vo BB) maestralno ja postavi taktikata i sosema zasluzeno pobedi. Ne veruvam deka ima nekoja seriozna razlika vo entuzijazmot megu dvata tima, a cesite imaat dvojno pomali plati i bea vo poslaba forma od Spancite. Plus i vtoriot najdobar igrac im e povreden.

Poentata e sto cela ceska reprezentacija e prepolna so multiskill igraci, i selektorot moze da si dozvoli vakvi "eksperimenti". Spored mene toa e najubavata reprezentacija za vodenje.

A inaku bobans Hana mislam deka ima 16 na dodavanje ne 14 :D.

Inaku malo pojasnuvanje: na PG igraa PF-i, na SG - PF i C, SF igraa SG i PG, na PF, dva PG-a i konecno na C, dva centri. Zabelezete go samo rejtngot na tekot na napadot, zemajki vo predvid deka na bekovskite pozicii vo napad igrale 3 krilni centri i eden centar. Neverojatno...

This Post:
00
198862.5 in reply to 198862.4
Date: 10/18/2011 2:27:13 PM
Overall Posts Rated:
203203
Edinstveno sum iznenaden od +4 Ofanzivni skokovi za Ceska so takvata postavenost na petrokata. 5 ofanzivni skokovi od Hána se unreal.
A inaku bobans Hana mislam deka ima 16 na dodavanje ne 14 :D.
Omg. Sto bi rekol Bitka Trajkovski na toa :P

This Post:
00
198862.6 in reply to 198862.5
Date: 10/18/2011 2:35:43 PM
Overall Posts Rated:
128128
Da bidam iskren ofanzivnite skokovi ne me cudat mnogu. Otsekogas sum bil na mislenje deka vo odnos na skokot treba da bides podobar od tvojot cuvar i deka site pozicii vo praksa moze da pridonesat do skokovi. Hana ednostavno fatil se sto odelo kon plejot :). Mene iskreno poveke me cudi kako PG-to na Spanija ima voopsto 1 skok a i bekot suter 2 :D

From: Dadimo

This Post:
00
198862.7 in reply to 198862.4
Date: 10/18/2011 2:57:32 PM
Overall Posts Rated:
5555
Toa dadimo e zatoa sto nacinot na koj funkcionira igrata ne se bazira na rejtinzite tuku, najednostavno kazano na matchups.
Poentata e sto cela ceska reprezentacija e prepolna so multiskill igraci, i selektorot moze da si dozvoli vakvi "eksperimenti". Spored mene toa e najubavata reprezentacija za vodenje.

Ова matchups не сум сигурен дека баш го разбирам, да не мислиш на меч-иненадувања со претумбации на играчите во однос на нивните природни позиции.
А ако се присетам на мечот кога Царот ме победи пред 2-3 сезони а бев подобар во сите тимски оценки тогаш би можел да се сложам дека рејтинзите не се пресудни меѓутоа сепак се работи за огромна разлика. Неможам да сфатам на кој начин е добиен овој меч и кој е добитниот ефект на оваа чешка тактика освен +9 скокови и можеби моментот што стрпливата тактика во нападот би требало одлично да функционира со мултискил играчи.

This Post:
00
198862.8 in reply to 198862.6
Date: 10/18/2011 3:02:58 PM
Overall Posts Rated:
203203
Sepak, Patient vo takva postavenost na igraci kaj timovite voobicaeno znaci zrtva na ofanzivnite skokovi, so pretpostavka deka "krilnite igraci" nemaat visoko nivo na RB. Tuka vo Ceskata NT verojatno i Smolnik ima dovolen RB da mu odzeme eden ofanziven na Garagorri. Mozno scenario e Garagorri da ne e nesto posebno seriozen skokac i platata da mu nekoj koncentrat od IS 20 i ID 18 so RB 15. Voopsto ne me cudi superiornosta na Ceska vo vkupniot broj skokovi so ogled na nivnata 2-3 zona, no me iznenadija 12te ofanzivni. 5 ofanzivni skoka od Hána se neverojaten fakt sam po sebe. Zverski igrac.

Takticki doktorat od rwystyrk.

This Post:
11
198862.9 in reply to 198862.7
Date: 10/18/2011 4:07:38 PM
Overall Posts Rated:
203203
Rejtinzite se odraz na vkupnite skilovi koi gi vnesuvas vo eden natprevar/vo funkcija na vreme i taktika, a voglavno nezavisno od igracite na protivnikot. Relativno korisno za procenka na skilovite na igracite na nekoj tim koga go skautiras, no ne e nekoj siguren prikaz bidejki vo razlicni natprevari isti 10/12 igraci mozat da dadat razlicni rejtinzi. Primer, ako zamenite ti se dosta poslabi od starterite, a ti go zbrises protivnikot vo prvoto poluvreme, togas ocekuvaj dosta minutaza da dobijat tokmu ovie zameni --- rejtinzite koi ke se presmetaat na kraj na natprevarot zemaat golem % od ovie poslabi skilovi i tie mozat da dobijat "nevoobicaeno" poniski vrednosti. Od druga strana, vo tesen natprevar, koga 85+% od vremeto na teren ti bile starterite, togas krajnite rejtinzi ke bidat dosta povisoki otkolku vo prviot slucaj.

Matchups e srzta na enginot. Toa e sporedba "lice-vo-lice". Plej protiv Plej. Bek protiv Bek... so SITE nivni skilovi. Ako stavam Bek na pozicija KC i igram taktika so poveke nadvoresni sutevi, a protivnikot igra so klasicen C so minimalno nivo na nadv.odbrana na pozicijata KC vo odbrana protiv mojot "KC", mnogu jasno deka pri sekoj napad koj odi preku mojot "KC" vo obid za 3jka ili 2jka od sredna dalecina, negoviot ke si ima mnogu mnogu problemi da go zadrzi.

Preku postavuvanje na nasite igraci na sekoja pozicija, vo napadot i vo odbranata, se obiduvame da najdeme razlika (razliki) preku koja (koi) pretpostavuvame deka mozeme da dojdeme do pobeda.

E sega, bidejki bek igra na pozicija KC vo napad, a od priracnikot znaeme deka:
Надворешна реализација: Оценката најмногу се базира на залагањето и доприносот на бековите, средно на залагањето и доприносот на крилото и малку на залагањето и доприносот на крилниот центар.
...togas za ocekuvanje e deka rejtingot nadvoresen napad ne go "esapi" mnogu skok sutot/sutot od dalecina na KC (na C pa ic). Zatoa Cesite ke izvadat 7 (sredno) na nadvoresen napad protiv Spancite i pokraj toa sto Smolnik ima na primer 20 na skok sut (i realno go napolni kosot na protivnikot).

Zonite davaat nesto izmenet output na direktnite matchups.

P.S. Probaj go alatceto na JosefKa (Coach Parrot) (100218.2) i eksperimentiraj kolku sekoj skil vo bilo koja taktika vlijae vrz nekoj Rejting. (Sega proveriv za mojot tim ... ako go stavam Antal Bagin na pozicija KC, go vnesam deka e so 20 skok sut i 20 sut od dalecina, postavam Trcaj i Sutiraj za taktika, togas toj ke go zgolemi rejtingot na Nadvoresen napad za 0.5 ... dokaz deka ovie skilovi kaj KC ne vleguvaat mnogu vo presmetkata na rejtingot nadvoresen napad; Vo direkten matchup od druga strana, tvojot KC ako ima nisko nivo na nadv.odbrana ke si go vidi pekolot).

@Dimac: ova so "zalaganjeto i doprinosot" nekako mi izgleda nesreken izbor za prevod.

Last edited by Onisifor at 10/18/2011 4:39:16 PM