Pri centru so seveda najpomembnejši Notranja obramba, Notranji met, Skok in Blokada meta, z manjšim poudarkom na slednjem. Vendar to niso edine sposobnosti, ki jih ima dober center. Eden od ciljev, ki si jih večina "znalskih" managerjev zada, je nekaj, kar bi jaz prevedel v "neusklajenost v napadu" (po angleško: mismatch). Kaj to pomeni?
Primerjaj recimo Sabonisa in Shaquilla O'neala. O'Neal je klasičen center: močen, dober v napadu in obrambi, vendar samo v raketi. Vodenje mu včasih dela probleme, da o prostih metih ne govorimo, podaje so še kar znosne.
Sabonis, na drugi strani, mogoče ni bil tako zelo dominanten pod košem, kot O'Neal (čeprav se je lahko kar dobro kosal z njim), lahko pa je dobro vodil žogo, imel kar nekaj podaj na tekmo, predvsem pa imel odličen šut in znal zadeti za tri. Kako naj se O'Neal sploh loti obrambe tako raznovrstnega igralca?
Zato so v BBju centri z dobrimi sekundarnimi sposobnostmi kljub malo nižji plači bolj cenjeni kot neki sidraši, ki imajo 500k plače in tri lastnosti nabite do Legendary, čim pa morajo držati centra s "smislom za šut", se ukakajo.
Če si do sem prebral, potem si verjetno že predstavljaš, kako bi izgledal trenerski program za centra. Sekundarne sposobnosti, ki so za centra fajn, so predvsem vodenje žoge in podaje. Pri napadu, ki temelji na zunanjih igralcih, je center z dobrimi podajami izrednega pomena za ekipo. Moj center, ki ima Passing 7, je imel v finalu lanske sezone 14 podaj, sicer pa je drugi podajalec ekipe.
Zunanja obramba in met iz razdalje so najmanj pomembni pri centru in po mojem mnenju jih sploh ne rabi trenirati. Prodiranje je tudi ena takšna lastnost, brez katere se da preživeti. Podaje je težko trenirati, ker bi mogel tvoj center igrati na poziciji organizatorja igre, da bi lahko podaje sploh treniral, tako da to sam veš, če se ti splača. Vodenje pa treniraš s treningom ena na ena, ki je tako kot skok možen samo kot dvopozicijsko treniranje, pa še center bo mogel igrati na poziciji KCja (ampak to je dosti manjši problem, kot če mora igrati na poziciji OIja).
Še majhen namig - če boš kdaj res treniral centra na poziciji OIja zaradi podaj, lahko to precej ublažiš tako, da pri igranju obrambe nastaviš, da OI drži C.
Še manjši namig - sekundarne sposobnosti ne povišajo plače centra, kar je tudi pomembno!
Primer trenerskega programa torej izgleda takole (trening podajanja dodaš po želji):
Notranji met
Notranji met
Blokada meta
Notranja obramba
Notranja obramba
Ena na ena za K in KC
Skok
Skok
Ko vsi trije centri "poskočijo" v sposobnosti, ki jo trenutno treniraš, zamenjaš trening. Če se trening ne zamenja, morajo pač "poskočiti" dvakrat. Ko prideš do zadnje postavke (torej drugega skoka), cikel ponoviš.
Med allstar tednom sta samo dve tekmi in ker ne moreš trenirati vseh treh igralcev, ti svetujem, da treniraš proste mete ali vzdržljivost. Isto velja za druge tedne, kjer imaš samo dve tekmi (recimo v končnici, če nisi lih v finalu, kjer igraš tri tekme). Prosti meti so precej pomembni!
Centrom se zelo hitro viša plača. Plača se zviša samo enkrat na sezono in sicer na začetku sezone. Zato ti priporočam, da se uvrstiš v višjo ligo, kjer dobiš več denarja od TV pravic in reklam, več pa je tudi obiska na tekmah. Seveda je obisk na tekmah tvoj glavni priliv denarja, tako da ti priporočam, da tudi v stadion ves čas vlagaš. Za četrto ligo bi rekel, da je dovolj 6.000 - 7.000 sedežev, v tretji ligi pa kakšnih 10.000. Imej v mislih, da če treniraš 18.-letne centre tako, kot je treba, bodo na začetku svoje tretje sezone kot 20-letniki imeli nekje 60.000 - 100.000 plače vsak.
Če za kaj, kar sem tu napisal, še nisi siguren, kar vprašaj, naslednji "nasveti" pa jutri
Last edited by Koperboy at 11/17/2010 7:04:32 PM