BuzzerBeater Forums

Crna Gora - II.1 > Pomoc novim korisnicima

Pomoc novim korisnicima

Set priority
Show messages by
From: boban
This Post:
00
124440.1
Date: 12/21/2009 13:54:25
Overall Posts Rated:
11
Sledi recept za uspeh pri treningu igrača za početnike (i to one koji su tek dobili klub - ako neki od izraza nisu jasni, sve je objašnjeno u pravilima - a njih obavezno treba pročitati pre daljnjeg čitanja):

1. Optimizacija igrača:

A) Pregledati igrače po plati (popis igrača – sortiraj po - plata). U startu svaki igrač dobije previše igrača. Idealna brojka je negde oko 12-13. Igrače koji imaju najmanju platu treba odmah otpustiti. Kreni od dna (od igrača sa najmanjom platom) i odpuštaj po redu dok ih ne ostane 12 ili 13 (po želji).

B) Proceniti najbolji plan treninga (popis igrača – sortiraj po - starosti). Svaki klub u startu ima bar nekoliko igrača sa 18 i 19 godina. To su igrači koje je najbolje trenirati jer najbrže napreduju. Neki igrači od 20 ili 21 godine takođe mogu biti dobar izbor za trening (pogotovo ako imaju visok potencijal). Sada treba videti ima li više mladih i kvalitetnih playeva i bek šutera ili više krilnih centara i centara. Ovaj vodič ne pokriva trening krila, ali najćešće njih možete trenirati kao bek šutere ili krilne centre (zavisno od veština).

Kako proceniti koji igrači su dobri za koju poziciju? To je preduslov za donošenje odluke o vrsti treninga. Na procenu utiču dva faktora, a to su visina i ocene veštine, koje su puno bitnije.

Visina utiče na brzinu treninga na način da visoki igrači brže treniraju unutarašnje veštine i obratno. Razlika u brzini treninga je ponekad i do 50% između visokog i niskog igrača.

Veštine se dele na 2 grupe: spoljne (Skok-šut, Šut iz daljine, Spoljna odbrana, Tehnika, Prodornost i Dodavanje), unutrašnje (Šut iznutra, Unutrašnja odbrana, Skok i Blokiranje). Preostaju još samo Izdržljivost i Slobodna bacanja koji su podjednako važni za sve igrače. Njih trenirate kao trening tima te svi igrači (bez obzira na minute) dobijaju trening. Zbog toga njih trenirate dva puta u sezoni; na allstar pauzi i na kraju sezona, odnosno nedeljama kada se igraju samo dve utakmice.

Upoređivanjem svojih mladih igrača sa dole navedenom Tabelom možete dobiti ideju koji su mladi igrači bolji te po tome odabrati trening. Pošto je trening čistih krila najkomplikovaniji (zato i nije pokriven u ovom vodiču), za početnike predlažem opredeljivanje na unutrašnji ili spoljni trening.

Tabela važnosti veština

Kod svake vrsta igrača neke su veštine bitnije (no ni jedna veština nikad nije beskorisna):

Play
(1) Tehnika, dodavanje i spoljna odbrana
(2) Prodornost i skok-šut
(3) Šut iz daljine i šut iznutra

Bek šuter
(1) skok-šut, Šut iz daljine i spoljna odbrana
(2) Tehnika i dodavanje
(3) Prodornost i šut iznutra

Krilo (a - krilo sa jačim spoljnim skillovima, b - krilo sa jačim Unutrašnjim skillovima)
(1) skok-šut
(2a) spoljna odbrana, Šut iz daljine (pa nakon toga 2b)
(2b) unutrašnja odbrana, šut iznutra, skok (pa nakon toga 2a)
(3) Prodornost, Tehnika i dodavanje

Krilni centar
(1) šut iznutra, unutrašnja odbrana, skok
(2) skok-šut, blokiranje
(3) Prodornost, dodavanje, Tehnika

Centar
(1) šut iznutra, unutrašnja odbrana, skok
(2) blokiranje
(3) Prodornost, dodavanje, Tehnika

Ova se Tabela može koristiti i kao referenca za postavljanje standardne postave, ali više o tome kasnije.

Ukoliko izaberete unutrašnji trening, mlade spoljne igrače (njih treba prodati jer ih neko drugi možda želi trenirati te će zato za takve igrače platiti puno više od starijih igrača) i starije unutrašnje (prestare za trening - nepotrebne) treba staviti na transfer listu (poželjno sa početnom cenom od 1$ - bez brige, jako retko se događa da se neki igrač proda za prenisku cenu - osim ako se to ne čini usred noći). Obratno važi za spoljni trening, odnosno prodati treba mlade unutrašnje i starije spoljne igrače.


From: boban

This Post:
00
124440.2 in reply to 124440.1
Date: 12/21/2009 13:56:23
Overall Posts Rated:
11
2a. Spoljašnji trening

A) Odabir igrača
Formirati grupu od 5 mladih igrača za trening - takozvane igrači za trening (najradije od 18 i 19 god, ali može i do 21 god); 3 playa i 2 bek šutera ili obratno. Pri biranju igrača ignorisati njihovu "najbolju poziciju" - orijentisati se samo po veštinama i njihovom upoređivanjem sa gornjom Tabelom. Ukoliko nedostaje igrača za trening, takve treba kupiti koristeći se sredstvima zarađenim od prodaje preostalih igrača (ne od početnih sredstava – veliki deo njih treba potrošiti na zapošljavanje trenera - on ima prioritet pre kupovine igrača za trening).

B) Odabir vrste treninga
(trening - Izaberite trening)

Svaka vrsta treninga unapređuje više veština igrača. Npr, ukoliko se trenira presing za P/B (PG/SG), to znači da će svoje veštine povećati igrači za trening koji su te nedelje igrali na pozicijama playmakera i bek šutera, i to najviše spoljnu odbranu, te ponešto unutrašnju odbranu, Tehnika i Prodornost.

Kompletna Tabela Spoljašnjih treninga:

Presing
(1) Spoljna odbrana
(2) Unutrašnja odbrana, Tehnika i Prodornost

Jedan na jedan
(1) Prodornost, te neznatno sporije, Tehnika
(2) Skok-šut, a ukoliko se trenira krilo i krilni centar, šut iznutra

Spoljašnji šut
(1) Šut iz daljine
(2) Skok-šut
(3) Tehnika i Prodornost

Skok-šut
(1) Skok-šut
(2) Šut iz daljine
(3) Tehnika i Prodornost ako se treniraju play i bek šuter, šut iznutra ako se treniraju krilo i krilni centar

Tehnika
(1) Tehnika, te neznatno sporije, Prodornost
(2) Spoljna odbrana

Dodavanje
(1) Dodavanje
(2) Tehnika i Prodornost

C) Rotacija treninga:
Iz Tabele se vidi da se Tehnika i Prodornost najčešće treniraju kao sekundarne veštine te njih najčešće ne treba posebno trenirati. Pri izboru treninga obavezno treba odabrati odgovarajuće pozicije na kojima će se igrači za trening trenirati. Za treniranje 5 igrača za trening potrebno je uvek trenirati dve pozicije, ni manje ni više (osim u slučaju da se trenira potencijalni reprezentativac, ali u tom će se slučaju ionako javiti jedan od skautova reprezentacije te pomoći sa specijalizovanim treningom). Preporučujem rotaciju dodavanje, presing, Tehnika i skok-šut (po jedna nedelja svaku) za trening više prilagođen playevima, i Spoljašnji šut, presing, skok-šut, Prodornost za trening više prilagođen bek šuterima.

D) Raspored minuta:
Optimalan trening je 48 ili više minuta na odgovarajućim (izabranim za trening) pozicijama. Trening preko te brojke ne škodi, ali tada je teško dati puni trening svim igračima za trening. Ukoliko neki igrač za trening ne dobije puni trening, njegove veštine sporije napreduju (proporcionalno sa brojem minuta koje je primio).

Pošto se nedeljno igraju 3 utakmice (2 ligaške i kup ili prijateljska), najbolje je igrače za trening trenirati takvim rasporedu da dva najbolja igraju u početnoj petorci protiv zahtevnijih protivnika u ligi te nedelje, a kao prve zamene protiv lakšeg protivnika. Ostale igrače za trening treba rotirati na način da barem jednom u te 3 utakmice igraju u početnoj petorci i jednom kao prva zamena. Naravno, postava igrača za trening za treću utakmicu itekako zavisi od broja minuta koje su odigrali u prve dve utakmice (odigrane minute proveriti u nedeljnoj statistici). Ukoliko nekom od igrača za trening pred treću utakmicu nedostaje samo 2 do 3 minute do 48, može se staviti kao druga zamena.

Prijateljske utakmice je najlakše dogovoriti tako što ćete pisati na temi za prijateljske utakmice ili na forumu BB Srbije ili na globalnom English forumu.

Da bi se neka veština podigla za jedan nivo, ponekad je potrebno određeni trening trenirati više nedelja, ali to ne znači da trening nije imao efekta - samo se taj efekt još ne vidi.

From: boban

This Post:
00
124440.3 in reply to 124440.2
Date: 12/21/2009 13:58:32
Overall Posts Rated:
11
2b. Unutrašnji trening

A) Odabir igrača
Odabrati grupu od 5 mladih igrača za trening - takozvane igrače za trening (najradije od 18 i 19 god, ali može i do 21 god); 3 krilna centra i 2 centra ili obratno. Pri biranju igrača ignorisati njihovu "najbolju poziciju" - orijentisati se samo po veštinama i njihovim upoređivanjem sa gornjom Tabelom. Ukoliko nedostaje igrača, takve treba kupiti koristeći se sredstvima zarađenim od prodaje preostalih nepotrebnih igrača (ne od početnih sredstava – veliki deo njih treba potrošiti na zapošljavanje trenera - on ima prioritet prije kupovine igrača za trening).

B) Odabir vrste treninga
(trening - izaberi trening)

Svaka vrsta treninga unapređuje više veština igrača. Npr, ukoliko se trenira unutrašnja odbrana se odabere C / KC, to znači da će svoje veštine povećati igrači za trening koji su te nedelje igrali na pozicijama centra i krilnog centra, i to najviše unutrašnju odbranu, te ponešto blokiranje, šut iznutra i Prodornost.

Kompletna Tabela spoljašnjih treninga:

Blokiranje šuta
(1) Blokiranje
(2) Unutrašnja odbrana i skok

Unutrašnja odbrana
(1) Unutrašnja odbrana
(2) Blokiranje, šut iznutra i Prodornost

Skok
(1) Skok
(2) Unutrašnja odbrana i šut iznutra

Šut iznutra
(1) Šut iznutra
(2) Unutrašnja odbrana i skok-šut

C) Rotacija treninga:
Blokiranje se pri treningu unutrašnje odbrane dovoljno brzo razvija te ga ne treba posebno trenirati. Pri izboru treninga obavezno treba odabrati odgovarajuće pozicije na kojima će se igrači za trening trenirati. Za treniranje 5 igrača potrebno je uvek trenirati dve pozicije, ni manje ni više (osim u slučaju da se trenira potencijalni reprezentativac, ali u tom će se slučaju ionako javiti jedan od skautova reprezentacije i pomoći sa specijalizovanim treningom - više o tome kasnije). Preporučujem rotaciju unutrašnja odbrana, šut iznutra i skok (po jednu nedelju svaku). Ponekad je korisno unutrašnjim igračima dati i pokoju nedelju treninga sekundarnih veština, te se često tada treniraju skok šut, dodavanje ili Prodornost, ali takvi su treninzi teško ostvarivi (jer u tom slučaju neki centar ili krilni centar mora odigrati 48 min na nekima od spoljašnjih pozicija).

D) Raspored minuta:
Optimalan trening je 48 ili više minuta na odgovarajućim (izabranim za trening) pozicijama. Trening preko te brojke ne škodi, ali tada je teško dati puni trening svim igračima za trening. Ukoliko neki igrač za trening ne dobije puni trening, njegove veštine sporije napreduju (proporcionalno sa brojem minuta koje je primio).

Pošto se nedeljno igraju 3 utakmice (2 ligaške i kup ili prijateljska), najbolje je igrače za trening trenirati takvim rasporedu da dva najbolja igraju u početnoj petorci protiv zahtevnijih protivnika u ligi te nedelje, a kao prve zamene protiv lakšeg protivnika. Ostale igrače za trening treba rotirati na način da barem jednom u te 3 utakmice igraju u početnoj petorci i jednom kao prva zamena. Naravno, postava igrača za trening za treću utakmicu itekako zavisi od broja minuta koje su odigrali u prve dve utakmice (odigrane minute proveriti u nedeljnoj statistici). Ukoliko nekom od igrača za trening pred treću utakmicu nedostaje samo 2 do 3 minuta do 48, može se staviti kao druga zamenu.

Prijateljske utakmice je najlakše dogovoriti tako što ćete pisati na temi za prijateljske utakmice ili na forumu BB Srbije ili na globalnom English forumu..

Da bi se neka veština podigla za jedan nivo, ponekad je potrebno određeni trening trenirati više nedelja, ali to ne znači da trening nije imao efekta - samo se taj efekt još ne vidi.



Last edited by boban at 12/21/2009 14:04:35

From: boban

This Post:
00
124440.4 in reply to 124440.3
Date: 12/21/2009 13:58:57
Overall Posts Rated:
11
3. Odabir standardne postave, forma i entuzijazam
(raspored mečeva – namesti postavu)

A) Standardna postava:
Nakon što se postave igrači za trening na njihove pozicije, potrebno je i ostale pozicije popuniti odgovarajućim igračima. Pri tome najviše pomaže gore navedena Tabela važnosti veština. Vrlo je verovatno da je nakon početnih otpuštanja i prodaje nepotrebnih igrača ekipa nebalansirana. Svaka pozicija treba biti pokrivena sa barem 2 igrača. Ako to nije slučaj, potrebno je kupiti igrače koji nedostaju. Novac za kupovinu doći će od prodaje nepotrebnih igrača (ostatak nakon što se kupe igrači za trening koji nedostaju - oni imaju prioritet).

Nakon što se početna petorka i njihove zamene popune, potrebno je označiti "Namesti ovo kao standardnu postavu." i poslati postavke. Potencijal igrača nikako ne utiče na njihovu igru, on je samo bitan sa aspekta treninga!

B) Forma:
Kod biranja najjače postave treba imati na umu da pri važnim utakmicama još jedan parametar dolazi u obzir, a to je forma. Poželjno je formu održavati iznad nivoa "prosečan". To će se postići menjanjem postave tako da nakon 3 utakmice u jednoj nedelji svaki igrač (ne samo igrači za trening) ima barem 48 i ne više od 90 minuta (idealno je više od 48 i manje od 75 minuta). Nikada se ne sme gubiti nedelje treninga na timski trening forme!

Forma se na početku svake sezone vraća na nivo "prosečan".

C) Entuzijazam:
Svaka ekipa počinje sa entuzijazmom 5, pa se on reguliše postavkom zalaganja na svakoj utakmici. Ukoliko se igrači u nekoj utakmici više trude (zalaganje se postavi na "Meč sezone"), entuzijazam će se prepoloviti. Postavom stava na “Opušteno”, entuzijazam se diže za par nivoa ali se igrači puno manje trude na terenu, što se i odražava na rezultat.

Entuzijazam uveliko utiče na prikazanu igru svih igrača. Slabija ekipa sa entuzijazmom 10 i zalaganjem "normalan" (niti će se puno truditi niti će puštati) često će pobediti puno jaču ekipu takođe sa zalaganjem "normalan" ali entuzijazmom 2.

4. Ekonomija, potencijal i transfer:

A) Ekonomija:
Novac koji stoji, propada. Sav novac treba ulagati u razne aspekte igre (igrače, osoblje, halu...) i na taj način omogućiti brži razvoj kluba. Takođe treba paziti da se ne uđe u minus. Banka tada zaračunava visoke kamate, a to je najgori način za trošenje novca.

B) Potencijal i transfer:
Svaki igrač za trening ima svoj potencijal koji će eventualno, sa pravilnim i upornim treningom, dostići. Ukoliko ga dostigne, dolazi do takozvanog "mekog ograničenja", što znači da će mu se trening osetno usporiti (nikad se neće zaustaviti). Taj je trenutak za svakog igrača individualan i potrebno je iskustvo da bi se taj trenutak prepoznao.

Nadalje, to je najbolji trenutak za prodaju igrača za trening (osim ako igrač za trening ionako nije prestar). Često je teško rastati se sa nekim igračima koji se dugo trenira pa je velika greška koristiti argument "ako ga prodam, ko će mi igrati?". Bolje je igrača prodati, a zarađena sredstva uložiti u novog igrača za trening i/ili igrača koji se neće trenirati ali će ojačati pozicije koje se ne treniraju.

5. Arena (hala):
Halu na početku ne treba proširivati već samo treba povećavati cene karata ukoliko je neki od segmenata hale popunjen. Na taj će se način postepeno dobiti osećaj za cene karata (potrebno je nekoliko meseci isprobavanja). Nakon toga, halu treba postepeno povećavati, jer je to dugoročno najbolje uložen novac.

6. Draft:
Na kraju svake sezone draftom se mogu dobiti vrlo korisni igrači (3 igrača ukupno). Ukoliko se ulaže u draft, kada se pokažu rezultati drafta, lakše je izabrati bolje igrače. Nijedan početnik nema dovoljno sredstava za ulaganje punog iznosa u draft tako da se preporučuje ulaganje od 5 000$ (te će se nedelje pratiti 1 igrač) do max 10 000$ nedeljnoo (2 igrača). Ukoliko ste uvereni da ćete sezonu završiti pri dnu tabele, možete se čak odvažiti i uložiti 20 000$ (3 igr

Last edited by boban at 12/21/2009 14:06:53